ZIMSKI KOLAČ: Recept za POSLASTICU OD BUNDEVE
Bundeva je omiljena zimska namirnica, od koje mogu da se naprave brojne slatke i slane đakonije

Kolač od bundeve je jedan od najpopularnijih slatkiša koji se od nje prave, pošto se sprema brzo i lako i može da stoji nekoliko dana. Naš današnji predlog je kolač od bundeve sa krem sirom, koji je ukusniji od torte! Evo kako se pravi kolač od bundeve sa krem sirom!
Sastojci:
- 240 grama pšeničnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 i po kašičica mlevenog đumbira
- 1 kašičica soli
- 300 grama kristal šećera
- 500 grama bundeve
- 240 mililitara ulja
- 4 velika jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 170 grama maslaca
- 220 grama krem sira
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 grama prah šećera
Recept za kolač od bundeve:
Možda vas zanima:

Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Bundevu ispecite ili skuvajte, pa propasirajte i ostavite da se ohladi. Za kolač od bundeve, zagrejte rernu na 190 stepeni, i podmažite maslacem kalup za pečenje.
esto za kolač od bundeve pravi se tako što prosejete brašno, prašak za pecivo, začine i so. U drugoj činiji pomešajte šećer, pire od bundeve, ulje, jaja i vanilu. Pomešajte ove dve smese špatulom i izlijte u kalup za pečenje. Pecite kolač od bundeve na 190 stepeni oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača od bundeve ne izađe suva.
Dok se kolač od bundeve hladi, mikserom umutite maslac dok ne postane penast. Dodajte krem sir i mutite još oko dva minuta, a potom umešajte vanilu i so. Smanjite mikser na najmanju jačinu i dodajte prah šećer.
Ohlađeni kolač od bundeve premažite, ili po želji ukrasite, kremom od sira. Secite na kocke i poslužite.
Prijatno!

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.

Za ove punjene paprike ne treba mleveno meso: Za 15 minuta imaćete ručak o kojem će se pričati, nemaju konkurenciju
Omiljeno domaće jelo dobilo je novo ruho – i u ovoj varijanti ga jednostavno morate isprobati!
Komentari(0)