SPOJ MAJSTORSTVA I TRADICIJE Sjenički kraj pored čuvenog sira poznat i po ovoj mesnoj prerađevini!

Jelena Vamović

15:37

Gastronomija 0

Za pravljenje sjeničkog sudžuka neophodno je da imate majstorske ruke, dugugodišnje iskustvo i da u srcu nosite tradiciju sjeničkog kraja.

SPOJ MAJSTORSTVA I TRADICIJE Sjenički kraj pored čuvenog sira poznat i po ovoj mesnoj prerađevini!
shutterstock

 

Ono što je zanimljivo za ovaj delikates je što samo njegovo ime sudžuk potiče iz turskog jezika i znači kobasica, ali ne bilo kakva, već kobasica od oraha i zgusnutog slatkog vina.

Geografske osobenosti Sjeničko-pešterske visoravni uslovile su način života i privređivanja, sledstveno i način ishrane lokalnog stanovništva. Prostrani pašnjaci omogućila je da ova oblast od davnina postane nadaleko čuvena po gajenju stoke i proizvodnji mlečnih i mesnih proizvoda.

Za proizvodnju sirovine-mesa isključivo se koriste životinje sa Pešterske visoravni, starije od 24 meseca, bez obzira na rasu i pol. Na kvalitet presudno utiče ekstenzivan način uzgoja tokom kojeg povoljni ekološki uslovi Pešterske visoravni dolaze do izražaja.

privatna arhiva

 

Sjenički sudžuk je goveđa kobasica u obliku potkovice u prirodnom goveđem omotaču koji dobro prianja. Presek je fini ravnomerni mozaik goveđeg mišićnog i masnog tkiva, kompaktan i bez uočivih žilica ili rupica, sočne i čvrste teksture.

Za proizvodnju Sjeničkog sudžuka koristi se goveđe meso I i II kategorije i masnog tkiva u odnosu približno 80:20%. U ukupnoj masi mesa do 30% goveđeg može opciono biti zamenjeno ovčjim mesom. Sjenički sudžuk se priprema dodavanjem samo kuhinjske morske soli, belog luka i malog dodatka crvene aleve paprike.

Formirani sudžuci dime se 7-10 dana na otvorenom ložištu ali bez plamena, korišćenjem suvog bukovog drveta, nakon čega se premeštaju u prostoriju za zrenje. Time je tradicionalan postupak u proizvodnji očuvan u potpunosti. Sudžuk se služi kao meze i predjelo. Najveća potrošnja sjeničkog sudžuka je u zimskim mesecima a naročito u vreme praznika.

 

(Izvor: Agromedia)

Komentari(0)

Loading