KAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA TRAVARICA Odlična za probavu, varenje i cirkulaciju

M. M.

18:00

Gastronomija 0

Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.

KAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA TRAVARICA Odlična za probavu, varenje i cirkulaciju
Shutterstock

 

Travarica je rakija sa lekovitim biljem. Najčešće se proizvodi u domaćoj proizvodnji, mešanjem alkoholnih destilata i lekovitog bilja, a proizvodila se industrijski, najpoznatija Stomaklija.

Za pravljenje travarice potrebna je rakija, najčešće lozovača, ali može i šljivovica. U rakiju se stavljaju lekovite biljke, koje se u njoj razlažu. Može se staviti pelin, žalfija, morač, anis, ruzmarin, a može da se doda i rogač, te i šumsko voće. Sastojci se properu i prosuše, zatim stavljaju u flašu i prelivaju se rakijom. Ovako napunjene flaše stoje 30 dana, a mogu i više. Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.

Ovako pripremljena travarica pije se kalo lek, obično za bolje varenje, pre obroka. Ne treba zanemariti da je ipak u pitanju žestoko piće i u većim količinama može biti štetno. Pravilno doziranje je 1-2 čašice. Osim za varenje dobra je i za cirkulaciju i masažu.

KAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA TRAVARICA Odlična za probavu, varenje i cirkulaciju Printscreen
 

 

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading