KAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA TRAVARICA Odlična za probavu, varenje i cirkulaciju
Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.
Travarica je rakija sa lekovitim biljem. Najčešće se proizvodi u domaćoj proizvodnji, mešanjem alkoholnih destilata i lekovitog bilja, a proizvodila se industrijski, najpoznatija Stomaklija.
Za pravljenje travarice potrebna je rakija, najčešće lozovača, ali može i šljivovica. U rakiju se stavljaju lekovite biljke, koje se u njoj razlažu. Može se staviti pelin, žalfija, morač, anis, ruzmarin, a može da se doda i rogač, te i šumsko voće. Sastojci se properu i prosuše, zatim stavljaju u flašu i prelivaju se rakijom. Ovako napunjene flaše stoje 30 dana, a mogu i više. Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.
Ovako pripremljena travarica pije se kalo lek, obično za bolje varenje, pre obroka. Ne treba zanemariti da je ipak u pitanju žestoko piće i u većim količinama može biti štetno. Pravilno doziranje je 1-2 čašice. Osim za varenje dobra je i za cirkulaciju i masažu.
Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Komentari(0)