KAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA TRAVARICA Odlična za probavu, varenje i cirkulaciju
Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.

Travarica je rakija sa lekovitim biljem. Najčešće se proizvodi u domaćoj proizvodnji, mešanjem alkoholnih destilata i lekovitog bilja, a proizvodila se industrijski, najpoznatija Stomaklija.
Za pravljenje travarice potrebna je rakija, najčešće lozovača, ali može i šljivovica. U rakiju se stavljaju lekovite biljke, koje se u njoj razlažu. Može se staviti pelin, žalfija, morač, anis, ruzmarin, a može da se doda i rogač, te i šumsko voće. Sastojci se properu i prosuše, zatim stavljaju u flašu i prelivaju se rakijom. Ovako napunjene flaše stoje 30 dana, a mogu i više. Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.
Ovako pripremljena travarica pije se kalo lek, obično za bolje varenje, pre obroka. Ne treba zanemariti da je ipak u pitanju žestoko piće i u većim količinama može biti štetno. Pravilno doziranje je 1-2 čašice. Osim za varenje dobra je i za cirkulaciju i masažu.
Printscreen
Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)