SRPSKO VINO SLUŽENO NA TITANIKU Marija Terezija obožavala je Bermet, a kada je saznala da potiče iz Sremskih Karlovaca donela je važnu odluku
Srbija ima dugu i jaku tradiciju proizvodnje vina, a širom zemlje postoje različiti vinski putevi i regioni.

Jedno od najpoznatijih je Fruška gora i živopisna sela na njenim brdima. Iako se sa administrativne tačke gledišta smatra selom, Sremski Karlovci imaju veličanstven duh sa otmenim zgradama i trgovima zaostalim iz nekog drugog vremena kada su bili važno kulturno središte prosperitetnog kraljevstva. Zanimljivo je da čak i vino sa ovog mesta ima poseban ekskluzivni osećaj – lokalno proizvedeni bermet je svetski poznato, originalno srpsko vino koje je čak stiglo do legendarnog Titanika i služilo se kao poslastica.

unsplash
Možda vas zanima:

MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".

INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Možda vas zanima:

MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".

INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Bermet je jedinstvena vrsta lokalno proizvedenog aromatičnog desertnog vina. Njegov slatki slatki ukus lako je potceniti, ali pazite, sadrži oko 15-18% alkohola. Uglavnom pripremljeno kao crno vino, bilo je izuzetno popularno u kraljevskim evropskim porodicama u 15. veku, a izvezeno je u Sjedinjene Države krajem 19. veka.

unsplash
Legenda kaže da je za vreme vladavine Habsburške monarhije ovim krajem selo Karlovci bilo je važna rečna luka, iz koje su se vina izvozila u Beč i ostatak Evrope. Marija Terezija je izuzetno volela bermet, stalno je naručivala znatne količine i htela je da zna odakle potiče. Kada je saznala da dolazi iz malog sela iz regije koja je često bila u centru pažnje tadašnjih međunarodnih sukoba, pustila je ljude iz ovog regiona da se pridruže vojsci i učestvuju u ratovima kako bi im omogućili da se koncentrišu na vino – pravljenje.
Iako su sastojci nadaleko poznati, proces pravljenja bermeta ostaje dobro čuvana tajna lokalnog stanovništva. Specifične arome razlikuju se od proizvođača do proizvođača i uključuju dodavanje lekovitih biljaka i prirodnih začina pronađenih na Fruškoj gori tokom procesa fermentacije. Glavna ideja o nastanku bermeta pripisuje se manastirima ove oblasti, dok se trenutni ukus razvio tokom godina eksperimentisanja.

unsplash

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)