SRPSKO VINO SLUŽENO NA TITANIKU Marija Terezija obožavala je Bermet, a kada je saznala da potiče iz Sremskih Karlovaca donela je važnu odluku
Srbija ima dugu i jaku tradiciju proizvodnje vina, a širom zemlje postoje različiti vinski putevi i regioni.
Jedno od najpoznatijih je Fruška gora i živopisna sela na njenim brdima. Iako se sa administrativne tačke gledišta smatra selom, Sremski Karlovci imaju veličanstven duh sa otmenim zgradama i trgovima zaostalim iz nekog drugog vremena kada su bili važno kulturno središte prosperitetnog kraljevstva. Zanimljivo je da čak i vino sa ovog mesta ima poseban ekskluzivni osećaj – lokalno proizvedeni bermet je svetski poznato, originalno srpsko vino koje je čak stiglo do legendarnog Titanika i služilo se kao poslastica.
Možda vas zanima:
MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".
INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Možda vas zanima:
MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".
INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Bermet je jedinstvena vrsta lokalno proizvedenog aromatičnog desertnog vina. Njegov slatki slatki ukus lako je potceniti, ali pazite, sadrži oko 15-18% alkohola. Uglavnom pripremljeno kao crno vino, bilo je izuzetno popularno u kraljevskim evropskim porodicama u 15. veku, a izvezeno je u Sjedinjene Države krajem 19. veka.
Legenda kaže da je za vreme vladavine Habsburške monarhije ovim krajem selo Karlovci bilo je važna rečna luka, iz koje su se vina izvozila u Beč i ostatak Evrope. Marija Terezija je izuzetno volela bermet, stalno je naručivala znatne količine i htela je da zna odakle potiče. Kada je saznala da dolazi iz malog sela iz regije koja je često bila u centru pažnje tadašnjih međunarodnih sukoba, pustila je ljude iz ovog regiona da se pridruže vojsci i učestvuju u ratovima kako bi im omogućili da se koncentrišu na vino – pravljenje.
Iako su sastojci nadaleko poznati, proces pravljenja bermeta ostaje dobro čuvana tajna lokalnog stanovništva. Specifične arome razlikuju se od proizvođača do proizvođača i uključuju dodavanje lekovitih biljaka i prirodnih začina pronađenih na Fruškoj gori tokom procesa fermentacije. Glavna ideja o nastanku bermeta pripisuje se manastirima ove oblasti, dok se trenutni ukus razvio tokom godina eksperimentisanja.
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara
Komentari(0)