SRPSKO VINO SLUŽENO NA TITANIKU Marija Terezija obožavala je Bermet, a kada je saznala da potiče iz Sremskih Karlovaca donela je važnu odluku
Srbija ima dugu i jaku tradiciju proizvodnje vina, a širom zemlje postoje različiti vinski putevi i regioni.
Jedno od najpoznatijih je Fruška gora i živopisna sela na njenim brdima. Iako se sa administrativne tačke gledišta smatra selom, Sremski Karlovci imaju veličanstven duh sa otmenim zgradama i trgovima zaostalim iz nekog drugog vremena kada su bili važno kulturno središte prosperitetnog kraljevstva. Zanimljivo je da čak i vino sa ovog mesta ima poseban ekskluzivni osećaj – lokalno proizvedeni bermet je svetski poznato, originalno srpsko vino koje je čak stiglo do legendarnog Titanika i služilo se kao poslastica.

unsplash
Možda vas zanima:
MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".
INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Možda vas zanima:
MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".
INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Bermet je jedinstvena vrsta lokalno proizvedenog aromatičnog desertnog vina. Njegov slatki slatki ukus lako je potceniti, ali pazite, sadrži oko 15-18% alkohola. Uglavnom pripremljeno kao crno vino, bilo je izuzetno popularno u kraljevskim evropskim porodicama u 15. veku, a izvezeno je u Sjedinjene Države krajem 19. veka.

unsplash
Legenda kaže da je za vreme vladavine Habsburške monarhije ovim krajem selo Karlovci bilo je važna rečna luka, iz koje su se vina izvozila u Beč i ostatak Evrope. Marija Terezija je izuzetno volela bermet, stalno je naručivala znatne količine i htela je da zna odakle potiče. Kada je saznala da dolazi iz malog sela iz regije koja je često bila u centru pažnje tadašnjih međunarodnih sukoba, pustila je ljude iz ovog regiona da se pridruže vojsci i učestvuju u ratovima kako bi im omogućili da se koncentrišu na vino – pravljenje.
Iako su sastojci nadaleko poznati, proces pravljenja bermeta ostaje dobro čuvana tajna lokalnog stanovništva. Specifične arome razlikuju se od proizvođača do proizvođača i uključuju dodavanje lekovitih biljaka i prirodnih začina pronađenih na Fruškoj gori tokom procesa fermentacije. Glavna ideja o nastanku bermeta pripisuje se manastirima ove oblasti, dok se trenutni ukus razvio tokom godina eksperimentisanja.

unsplash
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)