SRPSKO VINO SLUŽENO NA TITANIKU Marija Terezija obožavala je Bermet, a kada je saznala da potiče iz Sremskih Karlovaca donela je važnu odluku

Jelena Vamović

11:00

Gastronomija 0

Srbija ima dugu i jaku tradiciju proizvodnje vina, a širom zemlje postoje različiti vinski putevi i regioni.

SRPSKO VINO SLUŽENO NA TITANIKU Marija Terezija obožavala je Bermet, a kada je saznala da potiče iz Sremskih Karlovaca donela je važnu odluku
shutterstock

 

Jedno od najpoznatijih je Fruška gora i živopisna sela na njenim brdima. Iako se sa administrativne tačke gledišta smatra selom, Sremski Karlovci imaju veličanstven duh sa otmenim zgradama i trgovima zaostalim iz nekog drugog vremena kada su bili važno kulturno središte prosperitetnog kraljevstva. Zanimljivo je da čak i vino sa ovog mesta ima poseban ekskluzivni osećaj – lokalno proizvedeni bermet je svetski poznato, originalno srpsko vino koje je čak stiglo do legendarnog Titanika i služilo se kao poslastica.

unsplash

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bermet je jedinstvena vrsta lokalno proizvedenog aromatičnog desertnog vina. Njegov slatki slatki ukus lako je potceniti, ali pazite, sadrži oko 15-18% alkohola. Uglavnom pripremljeno kao crno vino, bilo je izuzetno popularno u kraljevskim evropskim porodicama u 15. veku, a izvezeno je u Sjedinjene Države krajem 19. veka.

unsplash

 

Legenda kaže da je za vreme vladavine Habsburške monarhije ovim krajem selo Karlovci bilo je važna rečna luka, iz koje su se vina izvozila u Beč i ostatak Evrope. Marija Terezija je izuzetno volela bermet, stalno je naručivala znatne količine i htela je da zna odakle potiče. Kada je saznala da dolazi iz malog sela iz regije koja je često bila u centru pažnje tadašnjih međunarodnih sukoba, pustila je ljude iz ovog regiona da se pridruže vojsci i učestvuju u ratovima kako bi im omogućili da se koncentrišu na vino – pravljenje.

Iako su sastojci nadaleko poznati, proces pravljenja bermeta ostaje dobro čuvana tajna lokalnog stanovništva. Specifične arome razlikuju se od proizvođača do proizvođača i uključuju dodavanje lekovitih biljaka i prirodnih začina pronađenih na Fruškoj gori tokom procesa fermentacije. Glavna ideja o nastanku bermeta pripisuje se manastirima ove oblasti, dok se trenutni ukus razvio tokom godina eksperimentisanja.

unsplash

Komentari(0)

Loading