SRPSKO VINO SLUŽENO NA TITANIKU Marija Terezija obožavala je Bermet, a kada je saznala da potiče iz Sremskih Karlovaca donela je važnu odluku
Srbija ima dugu i jaku tradiciju proizvodnje vina, a širom zemlje postoje različiti vinski putevi i regioni.
![SRPSKO VINO SLUŽENO NA TITANIKU Marija Terezija obožavala je Bermet, a kada je saznala da potiče iz Sremskih Karlovaca donela je važnu odluku](/data/images/2021-11-17/14410_shutterstock-449578963_f.jpg?timestamp=1637103600)
Jedno od najpoznatijih je Fruška gora i živopisna sela na njenim brdima. Iako se sa administrativne tačke gledišta smatra selom, Sremski Karlovci imaju veličanstven duh sa otmenim zgradama i trgovima zaostalim iz nekog drugog vremena kada su bili važno kulturno središte prosperitetnog kraljevstva. Zanimljivo je da čak i vino sa ovog mesta ima poseban ekskluzivni osećaj – lokalno proizvedeni bermet je svetski poznato, originalno srpsko vino koje je čak stiglo do legendarnog Titanika i služilo se kao poslastica.
![](/data/images/2021-09-01/14407_marcel-gross-marcelgross-ch-shtwdykti6q-unsplash-scaled.jpg)
unsplash
Možda vas zanima:
![MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)](/data/images/2022-07-28/33516_obocija-2_f.jpg)
MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".
![INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova](/data/images/2022-04-08/25069_screenshot-32_f.png)
INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Možda vas zanima:
![MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)](/data/images/2022-07-28/33516_obocija-2_f.jpg)
MIŠLENOV KUVAR I SVETSKI SOMELIJER U NOVOM SLANKAMENU Živeli u Francuskoj i Americi, pa se vratili u Srbiju (VIDEO)
Na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se Tisa uliva u Dunav, na tački gde se spajaju Srem, Banat i Bačka, nalazi se vinarija "Šapat".
![INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova](/data/images/2022-04-08/25069_screenshot-32_f.png)
INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se u 10 časova
U Zrenjaninu u subotu, 9. aprila, po treći put, održaće se „Internacionalni Banatski festival vina“ u hali (Medison) Zvonko Vujin sa početkom u 10 časova.
Bermet je jedinstvena vrsta lokalno proizvedenog aromatičnog desertnog vina. Njegov slatki slatki ukus lako je potceniti, ali pazite, sadrži oko 15-18% alkohola. Uglavnom pripremljeno kao crno vino, bilo je izuzetno popularno u kraljevskim evropskim porodicama u 15. veku, a izvezeno je u Sjedinjene Države krajem 19. veka.
![](/data/images/2021-09-01/14408_marvin-l-61szczl3mlk-unsplash-scaled.jpg)
unsplash
Legenda kaže da je za vreme vladavine Habsburške monarhije ovim krajem selo Karlovci bilo je važna rečna luka, iz koje su se vina izvozila u Beč i ostatak Evrope. Marija Terezija je izuzetno volela bermet, stalno je naručivala znatne količine i htela je da zna odakle potiče. Kada je saznala da dolazi iz malog sela iz regije koja je često bila u centru pažnje tadašnjih međunarodnih sukoba, pustila je ljude iz ovog regiona da se pridruže vojsci i učestvuju u ratovima kako bi im omogućili da se koncentrišu na vino – pravljenje.
Iako su sastojci nadaleko poznati, proces pravljenja bermeta ostaje dobro čuvana tajna lokalnog stanovništva. Specifične arome razlikuju se od proizvođača do proizvođača i uključuju dodavanje lekovitih biljaka i prirodnih začina pronađenih na Fruškoj gori tokom procesa fermentacije. Glavna ideja o nastanku bermeta pripisuje se manastirima ove oblasti, dok se trenutni ukus razvio tokom godina eksperimentisanja.
![](/data/images/2021-09-01/14409_jeff-siepman-hk9hipgf3qu-unsplash-scaled.jpg)
unsplash
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)