VARIVO KOJE POTIČE IZ PERSIJE Na istoku Srbije popularno jelo u pastirskim krajevima
U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije.
Janija je vrsta variva koja potiče sa prostora Persije, a različite vrste janija se spremaju širom prostora Bliskog Istoka do Balkana. Janija je gulaš koji se može spremati od govedine, ovčijeg mesa ili svinjetine.
Recept za srpsku janiju je sa svinjetinom, ali se u pastirskim krajevima oko Svrljiga sprema od ovčijeg mesa. U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije, Janijada.
Sastojci: 1 kg svinjskog mesa, 1 šolja ulja, 1 kašika paradajz pirea, 2 kašike brašna, 1 kašičica mlevene paprike, 10 zrna bibera, 2 lovorova lista, 1 ljuta paprika, 1 kašičica soli.
Priprema: Isecite meso na krupnije komade, ugrejte ulje i pržite dok ne ispari sok iz mesa. Izvadite meso i u istoj masti pržite 2 glavice sitno iseckanog luka, dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode i mlevenu papriku, pa promešajte.
Dodajte prženo meso i sipajte toplu vodu, posolite i dodajte zrna bibera i lovorove listove, pa kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i dodajte preostali luk, isečen na polumesece.
Kad luk omekša, dodajte i ljutu papriku. Pre nego što skinete jelo sa vatre, dodajte malo prepečenog brašna, pomešanog sa vodom, promešajte i kad se zgusne i provri, skinite gotovo jelo.
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Posne punjene paprike toliko su ukusne da će ih tamaniti i najveći gurmani: Tradicionalno jelo prste da poližete
Mirisno, domaće, posno i veoma jednostavno jelo.
PRAVE SE ZA ČAS, A NEMA UKUSNIJIH: 3 najbolja fila za oblande! (RECEPT)
Oblanda sa tri bogata fila: šarena, izdašna i neodoljiva poslastica koja spaja tri ukusa u jednom savršenom zalogaju.
Komentari(0)