VARIVO KOJE POTIČE IZ PERSIJE Na istoku Srbije popularno jelo u pastirskim krajevima
U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije.

Janija je vrsta variva koja potiče sa prostora Persije, a različite vrste janija se spremaju širom prostora Bliskog Istoka do Balkana. Janija je gulaš koji se može spremati od govedine, ovčijeg mesa ili svinjetine.
Recept za srpsku janiju je sa svinjetinom, ali se u pastirskim krajevima oko Svrljiga sprema od ovčijeg mesa. U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije, Janijada.
Sastojci: 1 kg svinjskog mesa, 1 šolja ulja, 1 kašika paradajz pirea, 2 kašike brašna, 1 kašičica mlevene paprike, 10 zrna bibera, 2 lovorova lista, 1 ljuta paprika, 1 kašičica soli.
Priprema: Isecite meso na krupnije komade, ugrejte ulje i pržite dok ne ispari sok iz mesa. Izvadite meso i u istoj masti pržite 2 glavice sitno iseckanog luka, dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode i mlevenu papriku, pa promešajte.
Dodajte prženo meso i sipajte toplu vodu, posolite i dodajte zrna bibera i lovorove listove, pa kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i dodajte preostali luk, isečen na polumesece.
Kad luk omekša, dodajte i ljutu papriku. Pre nego što skinete jelo sa vatre, dodajte malo prepečenog brašna, pomešanog sa vodom, promešajte i kad se zgusne i provri, skinite gotovo jelo.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)