VARIVO KOJE POTIČE IZ PERSIJE Na istoku Srbije popularno jelo u pastirskim krajevima
U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije.

Janija je vrsta variva koja potiče sa prostora Persije, a različite vrste janija se spremaju širom prostora Bliskog Istoka do Balkana. Janija je gulaš koji se može spremati od govedine, ovčijeg mesa ili svinjetine.
Recept za srpsku janiju je sa svinjetinom, ali se u pastirskim krajevima oko Svrljiga sprema od ovčijeg mesa. U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije, Janijada.
Sastojci: 1 kg svinjskog mesa, 1 šolja ulja, 1 kašika paradajz pirea, 2 kašike brašna, 1 kašičica mlevene paprike, 10 zrna bibera, 2 lovorova lista, 1 ljuta paprika, 1 kašičica soli.
Priprema: Isecite meso na krupnije komade, ugrejte ulje i pržite dok ne ispari sok iz mesa. Izvadite meso i u istoj masti pržite 2 glavice sitno iseckanog luka, dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode i mlevenu papriku, pa promešajte.
Dodajte prženo meso i sipajte toplu vodu, posolite i dodajte zrna bibera i lovorove listove, pa kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i dodajte preostali luk, isečen na polumesece.
Kad luk omekša, dodajte i ljutu papriku. Pre nego što skinete jelo sa vatre, dodajte malo prepečenog brašna, pomešanog sa vodom, promešajte i kad se zgusne i provri, skinite gotovo jelo.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Komentari(0)