VARIVO KOJE POTIČE IZ PERSIJE Na istoku Srbije popularno jelo u pastirskim krajevima
U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije.

Janija je vrsta variva koja potiče sa prostora Persije, a različite vrste janija se spremaju širom prostora Bliskog Istoka do Balkana. Janija je gulaš koji se može spremati od govedine, ovčijeg mesa ili svinjetine.
Recept za srpsku janiju je sa svinjetinom, ali se u pastirskim krajevima oko Svrljiga sprema od ovčijeg mesa. U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije, Janijada.
Sastojci: 1 kg svinjskog mesa, 1 šolja ulja, 1 kašika paradajz pirea, 2 kašike brašna, 1 kašičica mlevene paprike, 10 zrna bibera, 2 lovorova lista, 1 ljuta paprika, 1 kašičica soli.
Priprema: Isecite meso na krupnije komade, ugrejte ulje i pržite dok ne ispari sok iz mesa. Izvadite meso i u istoj masti pržite 2 glavice sitno iseckanog luka, dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode i mlevenu papriku, pa promešajte.
Dodajte prženo meso i sipajte toplu vodu, posolite i dodajte zrna bibera i lovorove listove, pa kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i dodajte preostali luk, isečen na polumesece.
Kad luk omekša, dodajte i ljutu papriku. Pre nego što skinete jelo sa vatre, dodajte malo prepečenog brašna, pomešanog sa vodom, promešajte i kad se zgusne i provri, skinite gotovo jelo.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.
Komentari(0)