VARIVO KOJE POTIČE IZ PERSIJE Na istoku Srbije popularno jelo u pastirskim krajevima

M. M.

10:00

Gastronomija 0

U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije.

VARIVO KOJE POTIČE IZ PERSIJE Na istoku Srbije popularno jelo u pastirskim krajevima
Printscreen youtube

 

Janija je vrsta variva koja potiče sa prostora Persije, a različite vrste janija se spremaju širom prostora Bliskog Istoka do Balkana. Janija je gulaš koji se može spremati od govedine, ovčijeg mesa ili svinjetine.

Recept za srpsku janiju je sa svinjetinom, ali se u pastirskim krajevima oko Svrljiga sprema od ovčijeg mesa. U Lukovu kod Svrljiga se tradicionalno održava takmičenje u spremanju janije, Janijada.

Sastojci: 1 kg svinjskog mesa, 1 šolja ulja, 1 kašika paradajz pirea, 2 kašike brašna, 1 kašičica mlevene paprike, 10 zrna bibera, 2 lovorova lista, 1 ljuta paprika, 1 kašičica soli.

Priprema: Isecite meso na krupnije komade, ugrejte ulje i pržite dok ne ispari sok iz mesa. Izvadite meso i u istoj masti pržite 2 glavice sitno iseckanog luka, dodajte paradajz pire, pomešan sa malo vode i mlevenu papriku, pa promešajte.

Dodajte prženo meso i sipajte toplu vodu, posolite i dodajte zrna bibera i lovorove listove, pa kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i dodajte preostali luk, isečen na polumesece.

Kad luk omekša, dodajte i ljutu papriku. Pre nego što skinete jelo sa vatre, dodajte malo prepečenog brašna, pomešanog sa vodom, promešajte i kad se zgusne i provri, skinite gotovo jelo.

 

Komentari(0)

Loading