POJEŠĆE SE DOK TREPNETE! Punjene i pohovane paprike oduševiće vas ukusom
Fil je fenomenalan.
Punjene pohovane paprike
Sastojci:
10 crvenih rog paprika
10 debljih parčeta kačkavalja
2-3 jaja
1 šoljica brašna
1 šoljica prezli
prstohvat soli
ulje za prženje
Priprema:
Paprike ispecite na tiganju ili roštilju i ohladite ih u pokrivenoj posudi. Paprike iz zamrzivača su idealne jer im se lako skida koža. Ohlađenim paprikama skinite kožu i pažljivo im izvadite semenke. Napunite ih kačkavaljem. Umutite jaja i posolite. Papriku punjenu sirom uvaljajte u brašno, pa u razmućena jaja, te u prezle. Pecite u dubljoj masnoći, po nekoliko minuta s obe strane. Pečene paprike slažite na papirnati ubrus, kako bi upio višak masnoće. Poslužite vruće kao predjelo ili prilog.
(Trpeza)

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.

Komentari(0)