DORUČAK ZA 20 MINUTA Lepinje iz tiganja od 3 sastojka koja imate u kući
Odlične su uz sir, jogurt, suhomesnato, ali i sa džemom.

Svi volimo miris sveže, tople lepinje, koja nas odmah podseća na dom i okupljanje za stolom. Ova lepinja je upravo takva – topla, meka i jednostavna za pripremu. Ne treba vam rerna, već samo tiganj, i za kratko vreme dobićete lepinje koje će cela porodica obožavati. Idealne su za doručak, večeru ili kao dodatak uz omiljene namaze. Pripremite ovu ukusnu lepinju i uživajte u svakom zalogaju!
Sastojci:
600 g brašna
5 kašika ulja
1 kašika soli
400 ml vode
Priprema:
U vrelu vodu staviti so i promešati. U prosejanih 600 g brašna sipati vodu i izmešati, zatim sipati ulje i nastaviti s mešanjem. Umesiti testo. Ako je potrebno dodati još kašiku brašna. Podeliti testo na 12 delova od kojih treba oblikovati loptice. Posuti ih brašnom i ostaviti 10 minuta da stoje. Svaku lopticu razvući oklagijom u krug veličine dlana. Pržiti u zagrejanom tiganju na srednjoj vatri 1 minut sa donje strane, pa okrenuti oko 15 sekundi, a onda vratiti na prvu stranu. Ostaviti dok lepinja ne naraste. Pečene lepinje premazati sa malo margarina ili ulja.
(Trpeza)

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Komentari(0)