Vremeplov u staru Jugu s receptom za pileći paprikaš iz kuvara Jugoslovenska kuhinja
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima a ovaj recept za pileći paprikaš iz knjige Jugloslovenska kuhinja Olge Novak Marković je pravi vremeplov u prošla vremena.

Pileći paprikaš s njokima
Sastojci (za 4 osobe):
1 pile
80 g masti
1/2 šolje paradajz sosa
1 kašika paprike u prahu
20 g brašna
2 kašike pavlake
1 crni luk
1 kašika belog vina
4 sveže paprike
peršun
so
Priprema:
Na ulju propržiti isečen crni luk, dodati brašno, paradajz sos, mlevenu papriku i ulijte vodu. Kada provri, dodajte joj isečenu piletinu i dinstajte dok ne omekša. Zatim meso stavite u drugu posudu, procedite sos i dodajte isrcaknu svežu papriku. Polako kuvajte još nekoliko minuta, dodajte kašiku vina i servirajte sos sa njokama. Po želji u sos možemo dodati još pavlake i sitno seckanog peršuna.
(Trpeza)

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Komentari(0)