Vremeplov u staru Jugu s receptom za pileći paprikaš iz kuvara Jugoslovenska kuhinja

17:00

Gastronomija 0

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima a ovaj recept za pileći paprikaš iz knjige Jugloslovenska kuhinja Olge Novak Marković je pravi vremeplov u prošla vremena.

Pileći paprikaš
Shutterstock

Pileći paprikaš s njokima

Sastojci (za 4 osobe):

1 pile

80 g masti

1/2 šolje paradajz sosa

1 kašika paprike u prahu

20 g brašna

2 kašike pavlake

1 crni luk

1 kašika belog vina

4 sveže paprike

peršun

so

Priprema:

Na ulju propržiti isečen crni luk, dodati brašno, paradajz sos, mlevenu papriku i ulijte vodu. Kada provri, dodajte joj isečenu piletinu i dinstajte dok ne omekša. Zatim meso stavite u drugu posudu, procedite sos i dodajte isrcaknu svežu papriku. Polako kuvajte još nekoliko minuta, dodajte kašiku vina i servirajte sos sa njokama. Po želji u sos možemo dodati još pavlake i sitno seckanog peršuna.

(Trpeza)

 

sarma

Posna sarma po receptu Steve Karapandže

Gastronomija

12:00

2 decembar, 2024

Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.

Komentari(0)

Loading