Slatka gibanica savršena za doručak ili kao poslastica za slavu: Idealan spoj hrskavog i sočnog koji se lako pravi
Slatka gibanica sa orasima koja miriše na jesen

Slatka gibanica je idealann jesenji doručak, većera ili popodnevna poslastica. Ova gužvara je savršen spoj hrskave spoljašnje kore i meke, sočne unutrašnjosti, koja skriva bogatstvo ukusa oraha, šećera i blagog mirisa vanile.
Ovakva gibanica se lako priprema, a još lepša postaje kada se ujedine mirisi svežeg testa, pečenih oraha i tople šolje čaja. Uz svaki zalogaj, uživaćete u kontrastu tekstura – spolja hrskava, a iznutra neverovatno sočna i mekana.
Sastojci:
- 250g tankih kora za pitu
- 250g krupnije mlevenih oraha
- 250g šećera (može i manje)
- 2dl jogurta
- 1dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 veća jajeta (+1 za premazivanje po potrebi)
Priprema:
U posudu za mešanje staviti šećer, jaja, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro promešati da se šećer istopi.
Nakon toga dodati orahe i ulje, pa sve dobro promešati. Okruglu vatrostalnu posudu malo nauljiti pa obložiti zidove i dno sa tri kore tako da se napravi gnezdo. Uzimati jednu po jednu koru i dobro ih natopiti dobijenim filom pa ređati u posudu. Poslednje dve kore staviti preko svega pa višak kora od „gnezda“ prebaciti na unutra i sve premazati sa malo fila, ili ako vam nije ostalo fila umutiti jedno jaje, pa premazati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40min. Poslednjih 10 minuta po potrebi prekriti gužvaru alu folijom da ne bi zagorela po površini.
Nakon pečenja ostaviti je da se malo ohladi i servirati toplu ili hladnu. Prijatno!

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna

Napravite savršeni sos za lovačke šnicle: Nema Srbina koji ovo jelo ne voli, a caka je u ovome!
Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJA SE TOPI U USTIMA: Naše bake je spremaju na POSEBAN NAČIN, recept će svi TRAŽITI
Starinska pita sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo čim osetite ukus bakine kuhinje
Komentari(0)