Slatka gibanica savršena za doručak ili kao poslastica za slavu: Idealan spoj hrskavog i sočnog koji se lako pravi
Slatka gibanica sa orasima koja miriše na jesen

Slatka gibanica je idealann jesenji doručak, većera ili popodnevna poslastica. Ova gužvara je savršen spoj hrskave spoljašnje kore i meke, sočne unutrašnjosti, koja skriva bogatstvo ukusa oraha, šećera i blagog mirisa vanile.
Ovakva gibanica se lako priprema, a još lepša postaje kada se ujedine mirisi svežeg testa, pečenih oraha i tople šolje čaja. Uz svaki zalogaj, uživaćete u kontrastu tekstura – spolja hrskava, a iznutra neverovatno sočna i mekana.
Sastojci:
- 250g tankih kora za pitu
- 250g krupnije mlevenih oraha
- 250g šećera (može i manje)
- 2dl jogurta
- 1dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 veća jajeta (+1 za premazivanje po potrebi)
Priprema:
U posudu za mešanje staviti šećer, jaja, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro promešati da se šećer istopi.
Nakon toga dodati orahe i ulje, pa sve dobro promešati. Okruglu vatrostalnu posudu malo nauljiti pa obložiti zidove i dno sa tri kore tako da se napravi gnezdo. Uzimati jednu po jednu koru i dobro ih natopiti dobijenim filom pa ređati u posudu. Poslednje dve kore staviti preko svega pa višak kora od „gnezda“ prebaciti na unutra i sve premazati sa malo fila, ili ako vam nije ostalo fila umutiti jedno jaje, pa premazati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40min. Poslednjih 10 minuta po potrebi prekriti gužvaru alu folijom da ne bi zagorela po površini.
Nakon pečenja ostaviti je da se malo ohladi i servirati toplu ili hladnu. Prijatno!

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)