Stari dobri recept za ŠTRUDLU OD JABUKA sa ručno razvučenim korama jer bake su zanale šta valja

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Štrudla od jabuka s domaćom korom jednostavna je poslastica koja nas vraća u detinjstvo.

Štrudla od jabuka
Shutterstock

Uz miris pečenih jabuka i cimeta, ovaj klasik često je bio na stolu naših baka. Sačuvajte taj poznati, domaći ukus tako što ćete sami pripremiti koru i napuniti je sočnim nadevom. Ovaj recept oživljava jednostavnost i toplinu prošlih vremena, uz korak-po-korak pripremu koju ćete lako savladati.

Ako se odlučite da sami razvučete domaće kore za štrudlu vodite računa o tome da svako brašno različito upija tekućinu, čak i od istog proizvođača - zato ga treba dodavati postepeno!

Štrudla od jabuka

Sastojci:

Za testo:

400 g glatkog brašna

1 veće jaje

40 g ulja

4 g soli

160-170 g mlake vode

Za fil:

jabuke

grožđice po želji

cimet, muškatni oraščić

Dodatno:

malo putera

šećer u prahu za posip

Priprema:

Od svih sastojaka dobro umesite glatko testo. Formirajte dve loptice, premažite ih uljem, pokrijte prozirnom folijom i pustite malo da se odmara na sobnoj temperaturi, idealno barem sat. Za to vreme oljuštite i narendajte jabuke pa ih odložite da malo otpuste, taman dok vi razvlačite testo. Testo razvucite na stolu na pobrašnjenoj povrđini. Sa svake strane rasporedite pola količine jabuka (istisnite ih šakama da izađe sok), začinite, po želji stavite grožđice, testo malo poprskajte rastopljenim puterom, zarolajte te prebacite u namašćenu posudu za pečenje. Ponovite postupak s drugim delom testa i ostatkom jabuka. Premažite ih s malo otopljenog putera i pecite na 180 °C sat vremena. Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu.

(Lepote srbije/Trpeza)

Komentari(0)

Loading