ČOKOLADNI KOH Sočna slatka poslastica koju obožavaju i stari i mladi

Izvor: Trpeza

16:00

Gastronomija 0

Probajte omiljeni kolač iz detinjstva u novoj verziji.

čokoladni koh
Shutterstock

Patišpanj:

8 jaja

9 kašika griza

6 kašika šećera

1 vanilin šećer

1 kašika kakaoa

1 prašak za pecivo

Za preliv:

500 ml običnog mleka

500 ml čokoladnog mleka

1 kesa šlaga

Priprema:

Umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugoj činiji umutititi žumanca sa šećerom, kakaom i vanil šećerom u penastu smesu. Sipati žumanca u sneg od belanaca, izmešati kašikom, pa dodati griz i prašak za pecivo i opet kašikom izmešati. Izliti u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Oba mleka sipati u šerpu, zagrejati do ključanja i vruć koh odmah preliti. Ostaviti da upije i prohladi se, pa koh iseći na kocke  i služiti.

(Trpeza)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading