Ovo je pravi tečni lek u tegli: Toliko je lekovit da će vas preobratiti, naši preci su samo njega pili

Teodora Tojagić

19:00

Gastronomija 0

On je pravi tečni lek, a u nastavku vam donosimo recept koji su naši preci koristili.

sok od cvekle
Printscreen/Youtube

Sok od cvekle smatra se darom prurode zbog svojih lekovitih svojstava.

On je pravi tečni lek, a u nastavku vam donosimo recept koji su naši preci koristili.

POTREBNI SASTOJCI:

2 kg cvekle

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3 kg šećera

3 kašičice vanilin šećera

3 kašičice limunske kiseline

NAČIN PRIPREME:

Cveklu oprati, oljuštiti, iseći na kolutove i staviti u šerpu.

Šerpu preliti sa 3 litra hladne vode i staviti na šporet. Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte cveklu još 30 minuta.

Skinite lonac sa šporeta i izvadite cveklu iz vode.

U vodu u kojoj se kuvala cvekla dodajte šećer i mešajte dok se ne rastvori. Zatim umešajte vanilin šećer i limunsku kiselinu.

Vrući sok sipajte u oprane i sterilisane flaše i dobro zatvorite flaše.

Kada se sok ohladi na sobnu temperaturu, stavite ga u frižider.

Pijte sok nekoliko puta dnevno. U slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema, konsultujte se sa lekarompre upotrebe.

 

 

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading