POSTOJE RAZLIKE: Znate li koji krompir je najzdraviji?
Iako je jedna od najsvestranijih namirnica, mnogi ga nepravedno izbegavaju, a krompir je zapravo impresivan izvor brojnih hranljivih materija. Odličan je izvor nekoliko vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamine B, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum i bakar.

Oni rade zajedno kako bi podržali zdravlje imuniteta, kostiju, krvi, metabolizma i srca, kao i pravilan rast i razvoj.
Crveni krompir
Crveni krompir je lako uočiti u prodavnici zahvaljujući njihovoj tamnocrvenoj boji, iako je unutrašnjost obično kremasto bela ili svetlo zlatna. Istraživanja su pokazala da imaju i do duplo više flavonoida u poređenju sa belim krompirom, što povećava njihove antiinflamatorne sposobnosti i sposobnosti za jačanje imuniteta.
Možda vas zanima:

Karađorđe je Srbe morao batinama da tera da jedu krompir: Smatrali je đavoljim semenom, narod strahovao kao da je kuga
Srbi u početku nisu bili baš naklonjeni krompiru. Smatrali su ga "đavoljim semenom", a zbog toga je Karađorđe morao da interveniše.

RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
Možda vas zanima:

Karađorđe je Srbe morao batinama da tera da jedu krompir: Smatrali je đavoljim semenom, narod strahovao kao da je kuga
Srbi u početku nisu bili baš naklonjeni krompiru. Smatrali su ga "đavoljim semenom", a zbog toga je Karađorđe morao da interveniše.

RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
Možda vas zanima:

Karađorđe je Srbe morao batinama da tera da jedu krompir: Smatrali je đavoljim semenom, narod strahovao kao da je kuga
Srbi u početku nisu bili baš naklonjeni krompiru. Smatrali su ga "đavoljim semenom", a zbog toga je Karađorđe morao da interveniše.

RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
Slatki krompir
Slatki krompir je klasično okarakterisan kao mnogo hranljiviji izbor u poređenju sa belim krompirom, ali da li je to zaista tako? Nutritivno, oni nude više vlakana i pantotenske kiseline. Takođe, imaju više vitamina A i beta-karotena. Beta-karoten daje slatkom krompiru živopisnu narandžastu boju, a u kombinaciji sa vitaminom A podržava optimalno zdravlje očiju.
LJubičasti krompir
Iako su činjenice o nutritivnoj vrednosti ljubičastog krompira ograničene, profil je sličan onom kod običnog krompira. Međutim, ljubičasti krompir sadrži antioksidans antocijanin, koji mu daje ljubičastu boju. Dokazano je da antocijanini pozitivno utiču na zdravlje srca i metabolizam. LJubičasti krompir je takođe jedinstven po svom većem sadržaju skroba.
Beli krompir
Beli krompir sadrži manje količine vitamina C i B6, što blago umanjuje njihovo pozitivno dejstvo na imuni, krv i nervni sistem.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)