Očistiće vam creva, ubrzaće metabolizam: Ovo jelo naši stari pravili su za doručak, danas je skoro zaboravljeno

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Najzdraviji doručak pravi se od kukuruznog griza

palenta sa sirom
Shutterstock

Jelo koje čisti creva i ubrzava metabolizam.

Palenta je jedno vrlo zanimljivo jelo, a smatra se da je nastala u severnoj Italiji i to u selima severne Italije. Pravi se od kukuruznog griza. Ovo je ujedno i najprostije jelo na svetu verovatno, zato što danas možete da kupite u kesici kukuruzni griz, odnosno samu palentu, koja se kasnije može pripremati na različite načine.

Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz, koji se meša sa proključalom vodom i tako nastaje jelo koje su obožavali naši stariji, ali koje treba i mi da obožavamo s obzirom na sva zdrava svojstva koja sadrži.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Palentu bi trebalo da konzumiramo bar jednom nedeljno jer čisti creva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno da vam govorimo koliko je zdraviji izbor od pekare.

Recept: Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite pola kašičice soli i kašičicu masti ili ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dve i po kašike palente. Mešajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta.

Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno seme, semenke suncokreta, ajvar…

(Krstarica)

@lepotesrbijee 9. oktobra 1934. godine ubijen je kralj Aleksandar I Karađorđević #lepotesrbije #srbija #serbia #fypシ゚ #fyp #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
svadbarski kupus

PRAVI SVADBARSKI Najbolji recept za kuvani kupus - ima i svoju manifestaciju u Mrčajevcima, a Srbi ga obožavaju

Gastronomija

18:00

13 oktobar, 2024

Osim pečenja, čačanski kraj je poznat i po odličnom kuvanom kupusu, poznatom i kao svadbarski, kome je posvećena i jedna manifestacija. Svake godine se u selu Mrčajevci održava takmičenje u kuvanju najukusnijeg kupusa. Ova manifestacija se održava trećeg vikenda septembra i podrazumeva kuvanje kupusa u zemljanim loncima, kao i bogat festivalski program.

Komentari(0)

Loading