SKRČKAJTE ĆULBASTIJE Žene masovno traže recept za čuveno jelo sa juga Srbije
Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, imaju tursko poreklo, a najčešće se prave na jugu Srbije i savršene su

Sastojci
500 g mlevene junetine
400 g krompira
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
3 manje glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike brašna
1 jaje
so, biber, suvi biljni začin
ZA BEŠAMEL
50 g maslaca
2 kašike brašna
500 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje
malo soli, biber, komadić sira
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, krompir narendajte, a beli luk ispasirajte. Sve dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu, a potom umešajte i brašno, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se smesa ujednači. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dve-tri pune kašike brašna i mešajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mleko mešajući sve vreme. Dodajte pavlaku za kuvanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler) prelijte đulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)