SKRČKAJTE ĆULBASTIJE Žene masovno traže recept za čuveno jelo sa juga Srbije
Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, imaju tursko poreklo, a najčešće se prave na jugu Srbije i savršene su

Sastojci
500 g mlevene junetine
400 g krompira
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
3 manje glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike brašna
1 jaje
so, biber, suvi biljni začin
ZA BEŠAMEL
50 g maslaca
2 kašike brašna
500 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje
malo soli, biber, komadić sira
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, krompir narendajte, a beli luk ispasirajte. Sve dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu, a potom umešajte i brašno, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se smesa ujednači. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dve-tri pune kašike brašna i mešajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mleko mešajući sve vreme. Dodajte pavlaku za kuvanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler) prelijte đulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)