SKRČKAJTE ĆULBASTIJE Žene masovno traže recept za čuveno jelo sa juga Srbije
Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, imaju tursko poreklo, a najčešće se prave na jugu Srbije i savršene su

Sastojci
500 g mlevene junetine
400 g krompira
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:

BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

TRADICIONALNO JELO BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
3 manje glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike brašna
1 jaje
so, biber, suvi biljni začin
ZA BEŠAMEL
50 g maslaca
2 kašike brašna
500 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje
malo soli, biber, komadić sira
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, krompir narendajte, a beli luk ispasirajte. Sve dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu, a potom umešajte i brašno, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se smesa ujednači. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dve-tri pune kašike brašna i mešajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mleko mešajući sve vreme. Dodajte pavlaku za kuvanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler) prelijte đulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)