VELIKE OLUJE SVE ČEŠĆE Evo kako se najbolje zaštiti od groma, poplave i grada

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

U poslednje vreme, globalno se beleži porast učestalosti i intenziteta loših vremenskih prilika, posebno oluja koje donose obilne kiše, jak vetar i udare groma.

oluja
Shutterstock

Ove nepredvidive meteorološke pojave sve češće uzrokuju štete infrastrukturi, ugrožavaju sigurnost ljudi te imaju značajan nepovoljan ekonomski i ekološki uticaj.

Pored toga što podstiču rasprave o klimatskim promenama i strah od budućih klimatskih pojava koje do sada nisu beležene kod nas, ovi događaji istovremeno naglašavaju potrebu za boljom pripremom i zaštitom kako bi se smanjile negativne posledice koje mogu izazvati.

Kada počne nevreme sa grmljavinom, važno je preduzeti određene mere kako biste se zaštitili od mogućih udara groma.

Evo nekoliko korisnih saveta:

Unapred planirajte

Veoma je važno unapred se informisati o vremenskoj prognozi i pripremite se, ovo je značajno za sve vrste nepogoda.

Tražite zaklon

Ako ste napolju, pokušajte naći sigurno sklonište kao što su zatvoreni prostori (zgrada, kuća, automobil s metalnim krovom). Izbegavajte boravak na otvorenim prostorima, vrhovima brda ili u blizini izolovanih stabala.

Izbegavajte vodu

Ne tražite zaklon ispod stabala ili u blizini vode (reka, jezero, bazen) jer voda može privući udar groma.

Automobil kao privremeno sklonište

Ako ste u automobilu, ostanite u vozilu, tu vam je najsigurnije. Zatvorite sve prozore i izbegavajte dodirivanje metalnih delova unutar vozila.

Držite se podalje od metalnih predmeta

Izbegavajte kontakt s metalnim predmetima kao što su ograde, alat ili žica.

Ne koristite telefone ili električne uređaje

Izbegavajte upotrebu fiksnih telefona, mobilnih, računara ili drugih električnih uređaja koji mogu biti povezani s električnom mrežom.

Nemojte ležati na tlu

Ako se nalazite napolju, nemojte ležati na tlu, posebno na otvorenim prostorima.

Ako ste kući ostanite unutra dok ne prođe nevreme

Nakon što se nevreme počne povlačiti, pričekajte još najmanje 30 minuta pre nego što izađete napolje, jer udari groma mogu biti i udaljeni.

Zaštita od grada može biti izazovna zbog naglog nastanka i kratkog vremena za reakciju. Zato redovno pratite vremenske prognoze kako biste unapred bili obavešteni o mogućnosti grada.

Ako ste napolju, pokušajte parkirati automobil ispod nadstrešnice ili u garaži kako biste ga zaštitili od  od leda, potražite zaklon u zatvorenim prostorima ili ispod čvrstih konstrukcija poput nadstrešnica ili mostova.

Izbegavajte blizinu vode,  ako ste u blizini vode (reka, jezero), premestite se na više i suvo mesto, jer se led može formirati brže u tim područjima.

Razmislite o osiguranju imovine koje pokriva štete nastale od leda.

Ako živite u području koje je sklono poplavama, unapred pripremite opremu kao što su vreće s peskom, vodootporni materijali i važni dokumente u slučaju potrebe evakuacije.

Ako dobijete naredbu evakuacije ili primetite znakove nadolazeće poplave (porast vode, brze struje), odmah napustite područje. Ne čekajte da voda dostigne opasan nivo.

Izbegavajte hodanje kroz vodu

Čak i plitka voda može biti opasna zbog skrivenih opasnosti poput podvodnih struja i poplavljenih objekata. Ako se morate kretati kroz vodu, koristite nešto poput štapova.

Pomozite drugima ako je moguće

Ako se nalazite u sigurnom području i imate priliku, pomozite drugima koji su u opasnosti. Ali ne stavljajte sebe u rizik.

Ako ne možete napustiti područje, pokušajte se popeti na visoko tlo. Izbjegavajte prostorije s niskim prozorima kroz koje voda može ući.

Ako je voda bila u vašem domu ili oko njega, isključite glavni prekidač struje i nemojte koristiti električne uređaje dok sve ne proveri stručna osoba.

Pratite lokalne vremenske informacije i preporuke vlasti kako biste osigurali sigurnost tokom nevremena.

kuvajt

Ibrahim, Muhamed i Omar oduševili se Srbijom: Sa starim nissanom krenuli iz Kuvajta na put dug preko 10.000 kilometara, zaustavili se u Čačku (FOTO)

Aktuelno

21:00

4 jul, 2024

Tri mladića, Ibrahim, Muhamed i Omar krenuli su pre petnaestak dana na put dug preko 10.000 kilometara, od rodnog Kuvajte do vrelog Maroka, i to preko starog kontinentna. A put ih je naveo na Čačak, gde su kratku pauzu na obali jezera u Međuvršju iskoristili za fotografisanje prirodnih lepota našeg kraja, nečega što u njihovoj zemlji gotovo da nema.

Komentari(0)

Loading