I Srbi i Grci Svetog Đorđa doživljavaju kao zaštitnika vojske, hrabrosti i vere. U grčkoj tradiciji često ga nazivaju "Trofoktonos" (Zmajoubojica), što odgovara srpskom prikazu Svetog Đorđa koji ubija aždahu

Slavsko žito priprema se kao simbol večnog života i vaskrsenja, osveštano se koristi kako bi se gosti poslužili i tako se na neki način "pričestili" na slavi. Za Đurđevdan, priprema se po starom grčkom receptu:
Sastojci:
500 g pšenice (najčešće obična bela pšenica)
200–250 g mlevenih oraha
150–200 g šećera (po ukusu)
1 kesica vanilin šećera (ili 1 kašičica vanile)
Cimet po ukusu
Rendana kora limuna ili narandže
Mleveni keks
Cela jezgra oraha ili ukrasi od testa za dekoraciju
Priprema:
Pšenica se opere u više voda. Stavi se u šerpu sa dosta vode i ostavi da se kuva na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok potpuno ne omekša.
Možda vas zanima:

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi
Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.

AKO NA ĐURĐEVDAN URADITE OVO BOGATSTVO I LJUBAV ĆE DOĆI: Naši stari su verovali da se ovako pobeđuje svako zlo
Đurđevdan se slavi danas, 6. maja i ovaj praznik se uzima kao granica između zime i leta.
Možda vas zanima:

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi
Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.

AKO NA ĐURĐEVDAN URADITE OVO BOGATSTVO I LJUBAV ĆE DOĆI: Naši stari su verovali da se ovako pobeđuje svako zlo
Đurđevdan se slavi danas, 6. maja i ovaj praznik se uzima kao granica između zime i leta.
Možda vas zanima:

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi
Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.

AKO NA ĐURĐEVDAN URADITE OVO BOGATSTVO I LJUBAV ĆE DOĆI: Naši stari su verovali da se ovako pobeđuje svako zlo
Đurđevdan se slavi danas, 6. maja i ovaj praznik se uzima kao granica između zime i leta.
Kada je pšenica skuvana, procedi se i ostavi preko noći da se dobro osuši.
Sutradan se pšenica melje na mašini za mlevenje mesa, a može i u secku.
U samlevenu pšenicu daju se mleveni orasi, šećer, vanil, cimet i po želji rendanu koru limuna/narandže. Dobro se sve promeša i preruči u svečanu činiju.
Napomena: Slavsko žito se ne kuva na ulju, mleku, ili sa drugim mastima jer simbolizuje čistu žrtvu.

Tradicionalni recept za slavsko žito za Đurđevdan: Ovako ga Grci spremaju vekovima
I Srbi i Grci Svetog Đorđa doživljavaju kao zaštitnika vojske, hrabrosti i vere. U grčkoj tradiciji često ga nazivaju "Trofoktonos" (Zmajoubojica), što odgovara srpskom prikazu Svetog Đorđa koji ubija aždahu

AKO NA ĐURĐEVDAN URADITE OVO BOGATSTVO I LJUBAV ĆE DOĆI: Naši stari su verovali da se ovako pobeđuje svako zlo
Đurđevdan se slavi danas, 6. maja i ovaj praznik se uzima kao granica između zime i leta.

Pored ruža samo zasadite ovo i nemojte se brinuti štetočina: Već sve imate u kuhinji i odmah možete krenuti, a biće zdrave i bujaće neverovatno
Baštovani savetuju da primenite ovaj trik kako biste zaštitili vaše ruže i kako bi one bujale neverovatno.

Sutra slavimo Đurđevdan: Jedan običaj svaki vernik mora da ispoštuje da ga ne bi pratila nesreća tokom cele godine , a OVO SU SVI OBIČAJI
Veruje se da se najvažniji običaji za Đurđevdan moraju ispoštovati.

Drvo obnove i strasti uspeva u baštama desetinama godina: Posadite ga sada i raskošnim izgledom i svojim bojama osvežiteće dvorište
Prepoznatljiva je po intenzivno crvenim mladim listovima koji kasnije prelaze u tamnozelenu boju, što je čini izuzetno dekorativnom tokom cele godine
Komentari(0)