Tradicionalni recept za slavsko žito za Đurđevdan: Ovako ga Grci spremaju vekovima

Teodora Tojagić

13:00

Aktuelno 0

I Srbi i Grci Svetog Đorđa doživljavaju kao zaštitnika vojske, hrabrosti i vere. U grčkoj tradiciji često ga nazivaju "Trofoktonos" (Zmajoubojica), što odgovara srpskom prikazu Svetog Đorđa koji ubija aždahu

slavsko žito
Shutterstock

Slavsko žito priprema se kao simbol večnog života i vaskrsenja, osveštano se koristi kako bi se gosti poslužili i tako se na neki način "pričestili" na slavi. Za Đurđevdan, priprema se po starom grčkom receptu:

Sastojci:

500 g pšenice (najčešće obična bela pšenica)
200–250 g mlevenih oraha
150–200 g šećera (po ukusu)
1 kesica vanilin šećera (ili 1 kašičica vanile)
Cimet po ukusu
Rendana kora limuna ili narandže 
Mleveni keks
Cela jezgra oraha ili ukrasi od testa za dekoraciju

Priprema:

Pšenica se opere u više voda. Stavi se u šerpu sa dosta vode i ostavi da se kuva na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok potpuno ne omekša.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada je pšenica skuvana, procedi se i ostavi preko noći da se dobro osuši. 

Sutradan se pšenica melje na mašini za mlevenje mesa, a može i u secku. 

U samlevenu pšenicu daju se mleveni orasi, šećer, vanil, cimet i po želji rendanu koru limuna/narandže. Dobro se sve promeša i preruči u svečanu činiju. 

Napomena: Slavsko žito se ne kuva na ulju, mleku, ili sa drugim mastima jer simbolizuje čistu žrtvu.

Komentari(0)

Loading