I Srbi i Grci Svetog Đorđa doživljavaju kao zaštitnika vojske, hrabrosti i vere. U grčkoj tradiciji često ga nazivaju "Trofoktonos" (Zmajoubojica), što odgovara srpskom prikazu Svetog Đorđa koji ubija aždahu

Slavsko žito priprema se kao simbol večnog života i vaskrsenja, osveštano se koristi kako bi se gosti poslužili i tako se na neki način "pričestili" na slavi. Za Đurđevdan, priprema se po starom grčkom receptu:
Sastojci:
500 g pšenice (najčešće obična bela pšenica)
200–250 g mlevenih oraha
150–200 g šećera (po ukusu)
1 kesica vanilin šećera (ili 1 kašičica vanile)
Cimet po ukusu
Rendana kora limuna ili narandže
Mleveni keks
Cela jezgra oraha ili ukrasi od testa za dekoraciju
Priprema:
Pšenica se opere u više voda. Stavi se u šerpu sa dosta vode i ostavi da se kuva na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok potpuno ne omekša.
Možda vas zanima:

Ako na Đurđevdan pada kiša, evo kakvo nas leto čeka: Jedina prognoza koja se vekovima pokazala tačnom
Naši stari su strogo pratili vreme na Đurđevdan, verujući da će jedino tako moći da predvide kakvo nas leto čeka

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi
Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.
Možda vas zanima:

Ako na Đurđevdan pada kiša, evo kakvo nas leto čeka: Jedina prognoza koja se vekovima pokazala tačnom
Naši stari su strogo pratili vreme na Đurđevdan, verujući da će jedino tako moći da predvide kakvo nas leto čeka

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi
Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.
Možda vas zanima:

Ako na Đurđevdan pada kiša, evo kakvo nas leto čeka: Jedina prognoza koja se vekovima pokazala tačnom
Naši stari su strogo pratili vreme na Đurđevdan, verujući da će jedino tako moći da predvide kakvo nas leto čeka

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi
Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.
Kada je pšenica skuvana, procedi se i ostavi preko noći da se dobro osuši.
Sutradan se pšenica melje na mašini za mlevenje mesa, a može i u secku.
U samlevenu pšenicu daju se mleveni orasi, šećer, vanil, cimet i po želji rendanu koru limuna/narandže. Dobro se sve promeša i preruči u svečanu činiju.
Napomena: Slavsko žito se ne kuva na ulju, mleku, ili sa drugim mastima jer simbolizuje čistu žrtvu.

Kada je pravo vreme orezati ruže i spremiti ih za zimu: Uradite ovako i sačuvaćete ih od mraza
Saznajte kada je pravo vreme za jesenje orezivanje ruža i kako ih pravilno pripremiti za zimu – jednostavni saveti koji će zaštititi vaše grmove od mraza i sačuvati njihovu lepotu.

Sutra je Sveti Jevstatije Plakida, zaštitnik lovaca i lova: Valja uraditi ovo za sreću
Trećeg dana oktobra Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom velikomučeniku Jevstatiju, rimskom vojskovođi u vreme careva Tita i Trajana.

Život između zore i štale: Kako izgleda dan jednog stočara u Srbiji
Dok većina još spava, on već nosi kantu mleka – priča o ljudima koji ne znaju za vikend

Prostiraće se na 30 hektara i doprineti još većem privrednom razvoju ove opštine: Gornji Milanovac dobija novu industrijsku zonu
Domaći investitori već kupili zemljište

Odu peške do Zenice pa se vrate kući na Taru da dremaju: Medvedi se spremaju za zimski san - zbog klimatskih promena pitanje je da li će u njega uopšte utonuti
Sve češće se dešava da medvedi kao nikad pre prilaze kućama u potrazi za hranom. Medvedi su trenutno u stanju hiperfagije, tačnije intenzivno se kreću u potrazi za hranom pre nego što utonu u hibernaciju, tojest u svoj zimski san. Ipak, usled klimatskih promena i sve blažih zima dešava se da oni uopšte ne spavaju preko zime.
Komentari(0)