SLOBA JEDINI PREDSEDNIK KOJI JE IMAO DVA "DOČEKA": Sa ovog mesta ga gađali jajima, dok su mu sa druge strane ulice klicali

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Na današnji dan pre tačno 20 godina Milošević prvi i poslednji put posetio Čačak

SLOBA JEDINI PREDSEDNIK KOJI JE IMAO DVA "DOČEKA": Sa ovog mesta ga gađali jajima, dok su mu sa druge strane ulice klicali
FOTO:RINA

Na današnji dan pre tačno dve decenije, davne 1992. godine, prvi predsednik Republike Srbije, Slobodan Milošević, prvi i jedini put posetio je grad na Moravi, a građani tada opštine Čačak priredili su mu čak dva dočeka.

Naime, ispred opštinske zgrade okupile su se pristalice tadašnjeg predsednika, ali i oni koji nisu podržavali politiku koji je tada sprovodio SPS, a Milošević je iz Čačka ispraćen povicima i gađanjem kovanicama i jajima.

Tadašnji predsednik skupštine opštine Čačak, Rodoljub Petrović kaže da je narod Miloševića dočekao srdačno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Deo prisutnih u pozadini je vikao i skakao, ali predsednik ništa nije čuo dok nije došao do glavnog ulaza u zgradu opštine. Prilikom boravka pitao nas je šta je najpreče da se uradi u Čačku“, navodi Petrović.

Sa druge strane, tadašnji opozicioni aktivisti ističu da je Miloševiću priređen doček zvižducima, povicima i gađanjem, kakav je i dolikovao zbog svega što se dogodilo od njegovog dolaska na vlast. Kako je rekao Velimir Ilić, došlo je do spontanog okupljanja građana, i prvi put u dotadašnjoj vladavini Milošević je doživeo fijasko, odnosno bio je oteran.

„Tada se videlo da se narod u pojedinim sredinama oslobodio, pre toga je bio u strahu, proganjan i privođen. Telima su branili demokratiju, tražeći promene i slobodu“, ističe on i dodaje da je to vreme bilo teško za opoziciju, ali da je ista imala veliku podršku naroda.

Četiri godine nakon Miloševićeve posete, njegova partije izgubila je vlast u Čačku, odakle je 2000. godine i krenula „Buldožer revolucija”, događaj kojim je Milošević zbačen sa vlasti, a Srbija krenula putem tranzicije i demokratije. A da li je stigla tamo gde je tada naumila, ostaje na istoriji da da odgovor.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading