BRŽA OD SVAKE MODERNE MAŠINE, A NJEN PROIZVOD SVE TRAŽENIJI BIljana iz sela Trnava kod Topole, ručno samelje i do dve tone paradajza, sve što napravi ova vredna žena odmah proda(FOTO)
Italijanima je poznat kao zlatna jabuka, Nemci ga zovu rajska jabuka, a za Francuze je jabuka ljubavi. Mi ga jednostavno zovemo paradajz.

Radni dan žena na selu počinje ranom zorom, a završava se kasno u noć. Tokom leta tu je rad na njivi, u voćnjaku i štali, a kad dođe jesen njihove vredne ruke sele se za kazane i šerpe jer skoro svaka provodi sate i sate spremajući zimnicu. Za ukućane, ali i za prodaju. Takva zarada za domaćice predstavlja siguran i samostalan dinar.

„Gajimo industrijski paradajz bob ket, koji baš obilno rađa tako da na površine od oko 20 ari, bude dosta kvalitetnih plodova. Sa prvim jesenjim danima sameljem od 1.500 – 2.000 kilograma paradajza. To je domaći proizvod koji je dosta tražen, tako da nemam problem da li ću ga prodati, koliko god da sameljem, preko zime se proda“, rekla je za RINU Biljana.
Đurđevići paradajz prodaju i u svežem stanju, ali kako kažu, kad cena počne da opada, onda se prelazi na preradu.
Možda vas zanima:

NAJMLAĐI PINTER U SRBIJI Burad za konjak na francuskom tržištu i priče o starim zanatima (VIDEO)
Priče o starim zanatima i zanatlijama poput abadžija, bojadžija, sodadžija, bozadžija, kazandžija, kovača ili potkivača obično govore o zatvaranju njihovih radionica i gašenju zanatske tradicije u Srbiji.
KALEMARSTVO U SRBIJI Čak su i Italijani dolazili kod naših seljaka da nauče zanat kalemljenja vinove loze
Kalemari iz okoline Trstenika su zanat kalemljenja doveli do savršenstva, a još 1903. godine su osnivane kalemarske zadruge.
Možda vas zanima:

NAJMLAĐI PINTER U SRBIJI Burad za konjak na francuskom tržištu i priče o starim zanatima (VIDEO)
Priče o starim zanatima i zanatlijama poput abadžija, bojadžija, sodadžija, bozadžija, kazandžija, kovača ili potkivača obično govore o zatvaranju njihovih radionica i gašenju zanatske tradicije u Srbiji.
KALEMARSTVO U SRBIJI Čak su i Italijani dolazili kod naših seljaka da nauče zanat kalemljenja vinove loze
Kalemari iz okoline Trstenika su zanat kalemljenja doveli do savršenstva, a još 1903. godine su osnivane kalemarske zadruge.
Možda vas zanima:

NAJMLAĐI PINTER U SRBIJI Burad za konjak na francuskom tržištu i priče o starim zanatima (VIDEO)
Priče o starim zanatima i zanatlijama poput abadžija, bojadžija, sodadžija, bozadžija, kazandžija, kovača ili potkivača obično govore o zatvaranju njihovih radionica i gašenju zanatske tradicije u Srbiji.
KALEMARSTVO U SRBIJI Čak su i Italijani dolazili kod naših seljaka da nauče zanat kalemljenja vinove loze
Kalemari iz okoline Trstenika su zanat kalemljenja doveli do savršenstva, a još 1903. godine su osnivane kalemarske zadruge.
„Negde oko 10 odsto proizvodnje prodamo u svežem stanju, dok je cena solidna. Višestruko se isplati kao samleven jer je cena po litru mlevenog paradajza od 100 do 120 dinara. Kad počne lošije jesenje vreme on ne može da opstane na otvorenom, tako da smo prinuđeni ili da ga prodamo po niskoj ceni, ili da ga preradimo“, objašnjava Biljana.
Shutterstock
Inače, mleveni, domaći paradajz Biljana priprema po starom receptu po kom se ukus i miris paradajza sačuvaju i posle prerade. Osim što je ukusna, ova namirnica važi za veoma hranjivu, zdravu i punu vitamina.
Osim toga što je ukusan pa se upotrebljava kao sveža salata ili dodatak za kuvanje u mnogim jelima, paradajz je veoma koristan za naše zdravlje. Bogat je vitaminima A, C, B i K, dok od minerala sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Likopen u paradajzu, pored toga što je zaslužan za njegovu crvenu boju, odličan je za prevenciju arteroskleroze i infarkta, a pruža zaštitu i od malignih bolesti želuca, prostate, debelog creva i grlića materice.
U kulinarstvu ga najčešće povezuju sa povrćem, iako on po svim svojim karakteristikama pripada voću. Italijanima je poznat kao zlatna jabuka, Nemci ga zovu rajska jabuka, a za Francuze je jabuka ljubavi. Mi ga jednostavno zovemo paradajz. Bez obzira na godišnje doba, ova biljna kultura u njenim najrazličitijim oblicima česta je i uvek aktuelna namirnica na svakoj trpezi.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

U ponedeljak na dan čuda nikako ne smete raditi ovo: Slavimo svetog Vasilija Ostroškog, velikog čudotvorca!
U ponedeljak je veliki praznik, zato nikako ne smete da radite sledeće stvari.

BILJKE KOJE SRBI OBOŽAVAJU I UPORNO SADE: A nisu ni svesni da tako ruše zdravlje i donose negativnu energiju u kuću
O tome koje biljke se mogu držati u kući, a koje se ne smeju držati, otkrijte dalje u tekstu.

Iza raskošne lepote krije se otrov: Mnogi imaju ovaj cvet u dvorištu, a ne znaju koliko je opasan
Mnogi ljudi nisu svesni koliko je ova biljka zapravo otrovna.

Ovo prirodno đubrivo košta samo 90 dinara, a pravi čuda u bašti: Udvostručiće prinos
Prirodno đubrivo za baštu od pšenične krupice pravi čuda, a jednostavno se koristi.

Na Markovdan se greške ne praštaju: Da biste poništili grehe, verovanje kaže da uradite ovo
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 8. maja slave Markovdan, praznik posvećen prvom pomoćniku Svetog Petra
Komentari(0)