BRŽA OD SVAKE MODERNE MAŠINE, A NJEN PROIZVOD SVE TRAŽENIJI BIljana iz sela Trnava kod Topole, ručno samelje i do dve tone paradajza, sve što napravi ova vredna žena odmah proda(FOTO)

15:00

Aktuelno 0

Italijanima je poznat kao zlatna jabuka, Nemci ga zovu rajska jabuka, a za Francuze je jabuka ljubavi. Mi ga jednostavno zovemo paradajz.

BRŽA OD SVAKE MODERNE MAŠINE, A NJEN PROIZVOD SVE TRAŽENIJI BIljana iz sela Trnava kod Topole, ručno samelje i do dve tone paradajza, sve što napravi ova vredna žena odmah proda(FOTO)
Rina

Radni dan žena na selu počinje ranom zorom, a završava se kasno u noć. Tokom leta tu je rad na njivi, u voćnjaku i štali, a kad dođe jesen njihove vredne ruke sele se za kazane i šerpe jer skoro svaka provodi sate i sate spremajući zimnicu. Za ukućane, ali i za prodaju. Takva zarada za domaćice predstavlja siguran i samostalan dinar.

Sok Shutterstock
 

„Gajimo industrijski paradajz bob ket, koji baš obilno rađa tako da na površine od oko 20 ari, bude dosta kvalitetnih plodova. Sa prvim jesenjim danima sameljem od 1.500 – 2.000 kilograma paradajza. To je domaći proizvod koji je dosta tražen, tako da nemam problem da li ću ga prodati, koliko god da sameljem, preko zime se proda“, rekla je za RINU Biljana.

Đurđevići paradajz prodaju i u svežem stanju, ali kako kažu, kad cena počne da opada, onda se prelazi na preradu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Negde oko 10 odsto proizvodnje prodamo u svežem stanju, dok je cena solidna. Višestruko se isplati kao samleven jer je cena po litru mlevenog paradajza od 100 do 120 dinara. Kad počne lošije jesenje vreme on ne može da opstane na otvorenom, tako da smo prinuđeni ili da ga prodamo po niskoj ceni, ili da ga preradimo“, objašnjava Biljana.

BRŽA OD SVAKE MODERNE MAŠINE, A NJEN PROIZVOD SVE TRAŽENIJI BIljana iz sela Trnava kod Topole, ručno samelje i do dve tone paradajza, sve što napravi ova vredna žena odmah proda(FOTO) Shutterstock
 

Inače, mleveni, domaći paradajz Biljana priprema po starom receptu po kom se ukus i miris paradajza sačuvaju i posle prerade. Osim što je ukusna, ova namirnica važi za veoma hranjivu, zdravu i punu vitamina.

Osim toga što je ukusan pa se upotrebljava kao sveža salata ili dodatak za kuvanje u mnogim jelima, paradajz je veoma koristan za naše zdravlje. Bogat je vitaminima A, C, B i K, dok od minerala sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Likopen u paradajzu, pored toga što je zaslužan za njegovu crvenu boju, odličan je za prevenciju arteroskleroze i infarkta, a pruža zaštitu i od malignih bolesti želuca, prostate, debelog creva i grlića materice.

U kulinarstvu ga najčešće povezuju sa povrćem, iako on po svim svojim karakteristikama pripada voću. Italijanima je poznat kao zlatna jabuka, Nemci ga zovu rajska jabuka, a za Francuze je jabuka ljubavi. Mi ga jednostavno zovemo paradajz. Bez obzira na godišnje doba, ova biljna kultura u njenim najrazličitijim oblicima česta je i uvek aktuelna namirnica na svakoj trpezi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading