Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Otišao sam na Hilandar da se što bliže upoznam sa verom i tradicijom, da na najbolji način upoznam sebe. Čak sam imao nameru da se zamonašim, ali ipak Bog je hteo drugačije i usmerio me je na drugi put, započinje priču Dalibor za RINU.
Njegov novi put koji je spoznao takođe je u duhu pravoslavlja, zato što je uz razgovor sa tadašnjim prijateljem, a sadašnjim kumom shvatio da bi svoje kulinarsko umeće mogao da iskoristi i pomogne narodu dok posti. Sa suprugom Božanom vezan je za manastir Dubravu koji je smešten na srbskoj planini, pa je u centru Zlatibora prepoznatljivom po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji ovaj čovek je otvorio prvi posni pravoslavni restoran.
PrivatnaArhiva
- Na taj način pomažemo ljudima koji poste, da se u brzom vremenu u kom živimo lakše i jače približe Hristu. Fokus stavljamo na jela na vodi, tu su i čorbe, jela na ulju i jela od ribe. Specijalitet nam je sir od suncokreta, prilikom spremanja ne koristi se ulje u toku pečenja ili dinstanja. Ono se dodaje tek na tanjiru kako bi sačuvali korisne materije. Sve se kuva po tradicionalnim zakonima, tradicija je stara preko 2.000 godina. Pripremamo hleb posan i na vodi i na ulju sa vodeničkog brašna. Tako isto imamo svežu morsku i rečnu ribu. Na meniju imamo i kolače, takođe naravno posne na vodi, a vršimo i usluge keteringa. Trudimo se da ovaj posao koji radimo sa ljubavlju zaista uspe, kaže ovaj vrsni kuvar. Ovde je vlasnik Presveta Bogorodica Trojaručica, šef kuhinje je Sveti Efrosinije Kuvar dok sam ja samo običan radnik.
Možda vas zanima:

Vožnja kvadovima, zip lajn i paraglajding: Počela letnja sezona na Torniku, fokus na aktivnom odmoru i sjajnim manifestacijama
Na jednoj od najpopularnijih planina u regionu, na zlatiborskom Torniku počela je i zvanično letnja sezona, a za goste su kao i obično pripremljeni brojni sadržaji.

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
Možda vas zanima:

Vožnja kvadovima, zip lajn i paraglajding: Počela letnja sezona na Torniku, fokus na aktivnom odmoru i sjajnim manifestacijama
Na jednoj od najpopularnijih planina u regionu, na zlatiborskom Torniku počela je i zvanično letnja sezona, a za goste su kao i obično pripremljeni brojni sadržaji.

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
Možda vas zanima:

Vožnja kvadovima, zip lajn i paraglajding: Počela letnja sezona na Torniku, fokus na aktivnom odmoru i sjajnim manifestacijama
Na jednoj od najpopularnijih planina u regionu, na zlatiborskom Torniku počela je i zvanično letnja sezona, a za goste su kao i obično pripremljeni brojni sadržaji.

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
Dalibor dodaje da je na samom početku bilo malo čudnih i skeptičnh pogleda kada bi u centru Zlatibora gosti ali i meštani ugledali natpis da je u pitanju posni restoran. Ipak, posao se brzo razvijao a restoran je postao jako popularan.
PrivatnaArhiva
- Na samo početku bili smo manji od jednog običnog fast fooda, ali sada smo uspeli da se razvijemo u jedan restoran. Posla ima poprilično, ono što moram da kažem jeste da je primetno da sve više omladine posti. Mi smo tu da im sa našim specijalitetima post svakako učinimo lakšim i ugodnijim, rekao je Dalibor.
Za kraj dodaje da su veoma često gosti u njegovom restoranu posetioci iz svih delova Srbije, ali i sami meštani Zlatibora.

1 SMOKVA SVAKI DAN U STANJU JE DA OPORAVI CELO TELO: Evo kako! (RECEPT)
Bilo da ih jedete sveže ili suve, smokve su jednako lekovite i blagotvorne za naše telo

Cvet koji Srpkinje obožavaju je – najotrovniji! Svi delovi ove mediteranske biljke su toksični, pa budite vrlo oprezni
Raskošna biljka koja nosi miris Mediterana i daje prelepe cvetove neguje se veoma jednostavno i otporna je na sušu, ali zahteva mnogo opreza, naročito ako imate decu i kućne ljubimce.

JEDAN LIST OVE MAGIČNE BILJKE, U KOMBINACIJI SA MEDOM, UČINIĆE ČUDA ZA CEO ORGANIZAM: Ovaj narodni lek je prava bomba!
Ta magična biljka ne čuva samo kuću, kao što njen naziv sugeriše, već i vaše zdravlje.

Stavite ovo na prozor i gledajte kako smrdibube beže glavom bez obzira
Otkrijte proverene trikove kako da zauvek oterate smrdibube iz svog doma uz pomoć prirodnih mirisa i sprejova.

Konačno - nakon nekoliko decenija čekanja: Dom kulture u Prijepolju dobija novi krov, investicija vredna preko 12 miliona dinara
Ministar kulture Nikola Selaković i predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić su potpisali ugovor o realizaciji projekata obnove krovnog pokrivača Doma kulture, ključne kulturne ustanove u ovoj opštini. Takođe, Selaković je potpisao i dva ugovora sa direktorom Muzeja Zvonkom Mandićem za dva dodatna projekta – zamenu krova na Jusufagića kući i nastavak arheoloških iskopavanja u porti manastira Pustinja.
Komentari(0)