Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Otišao sam na Hilandar da se što bliže upoznam sa verom i tradicijom, da na najbolji način upoznam sebe. Čak sam imao nameru da se zamonašim, ali ipak Bog je hteo drugačije i usmerio me je na drugi put, započinje priču Dalibor za RINU.
Njegov novi put koji je spoznao takođe je u duhu pravoslavlja, zato što je uz razgovor sa tadašnjim prijateljem, a sadašnjim kumom shvatio da bi svoje kulinarsko umeće mogao da iskoristi i pomogne narodu dok posti. Sa suprugom Božanom vezan je za manastir Dubravu koji je smešten na srbskoj planini, pa je u centru Zlatibora prepoznatljivom po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji ovaj čovek je otvorio prvi posni pravoslavni restoran.
PrivatnaArhiva
- Na taj način pomažemo ljudima koji poste, da se u brzom vremenu u kom živimo lakše i jače približe Hristu. Fokus stavljamo na jela na vodi, tu su i čorbe, jela na ulju i jela od ribe. Specijalitet nam je sir od suncokreta, prilikom spremanja ne koristi se ulje u toku pečenja ili dinstanja. Ono se dodaje tek na tanjiru kako bi sačuvali korisne materije. Sve se kuva po tradicionalnim zakonima, tradicija je stara preko 2.000 godina. Pripremamo hleb posan i na vodi i na ulju sa vodeničkog brašna. Tako isto imamo svežu morsku i rečnu ribu. Na meniju imamo i kolače, takođe naravno posne na vodi, a vršimo i usluge keteringa. Trudimo se da ovaj posao koji radimo sa ljubavlju zaista uspe, kaže ovaj vrsni kuvar. Ovde je vlasnik Presveta Bogorodica Trojaručica, šef kuhinje je Sveti Efrosinije Kuvar dok sam ja samo običan radnik.
Možda vas zanima:

NEKOLIKO LEGENDI O ZLATIBORSKIM MESTIMA U nedavnoj prošlosti, Zlatibor se zvao Rujno
Naziv dolazi od župe Rujno kako se ceo ovaj region zvao.

Dnevno prođe preko 15.000 vozila: Obilaznica oko Zlatibora biće spas za sve - kapitalni projekti realizuju se na najpopularnijoj srpskoj planini
Opština Čajetina ulazi u završnu fazu realizacije nekoliko ključnih infrastrukturnih projekata, koji će, prema rečima predsednika opštine Milana Stamatovića, dugoročno unaprediti kvalitet života meštana i očuvati prirodne resurse Zlatibora.
Možda vas zanima:

NEKOLIKO LEGENDI O ZLATIBORSKIM MESTIMA U nedavnoj prošlosti, Zlatibor se zvao Rujno
Naziv dolazi od župe Rujno kako se ceo ovaj region zvao.

Dnevno prođe preko 15.000 vozila: Obilaznica oko Zlatibora biće spas za sve - kapitalni projekti realizuju se na najpopularnijoj srpskoj planini
Opština Čajetina ulazi u završnu fazu realizacije nekoliko ključnih infrastrukturnih projekata, koji će, prema rečima predsednika opštine Milana Stamatovića, dugoročno unaprediti kvalitet života meštana i očuvati prirodne resurse Zlatibora.
Možda vas zanima:

NEKOLIKO LEGENDI O ZLATIBORSKIM MESTIMA U nedavnoj prošlosti, Zlatibor se zvao Rujno
Naziv dolazi od župe Rujno kako se ceo ovaj region zvao.

Dnevno prođe preko 15.000 vozila: Obilaznica oko Zlatibora biće spas za sve - kapitalni projekti realizuju se na najpopularnijoj srpskoj planini
Opština Čajetina ulazi u završnu fazu realizacije nekoliko ključnih infrastrukturnih projekata, koji će, prema rečima predsednika opštine Milana Stamatovića, dugoročno unaprediti kvalitet života meštana i očuvati prirodne resurse Zlatibora.
Dalibor dodaje da je na samom početku bilo malo čudnih i skeptičnh pogleda kada bi u centru Zlatibora gosti ali i meštani ugledali natpis da je u pitanju posni restoran. Ipak, posao se brzo razvijao a restoran je postao jako popularan.
PrivatnaArhiva
- Na samo početku bili smo manji od jednog običnog fast fooda, ali sada smo uspeli da se razvijemo u jedan restoran. Posla ima poprilično, ono što moram da kažem jeste da je primetno da sve više omladine posti. Mi smo tu da im sa našim specijalitetima post svakako učinimo lakšim i ugodnijim, rekao je Dalibor.
Za kraj dodaje da su veoma često gosti u njegovom restoranu posetioci iz svih delova Srbije, ali i sami meštani Zlatibora.

Za sutra važi jedan važan običaj: Sveti sveštenomučenik Evtihije pomaže vernicima
Srpska pravoslavna crkva sutra, 6. septembra slavi dva velika sveca. Sveti sveštenomučenik Evtihije i Sveta mučenica Sira.

6 vrsta cveća koje možete da posadite sada, trajaće do zime: Biljke koje traju godinama, a ne zahtevaju posebno održavanje
Jesenja bašta je mnogo lakša za održavanje od letnje, a ove vrste cveća donose pravu eksploziju boja

SUTRA JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK IRINEJ: Veliki svetac čije reči odjekuju kroz vekove
Srpska pravoslavna crkva se 5. septembra seća života i mučeništva episkopa Lionskog, koji je svojom borbom protiv gnosticizma i nepokolebljivom verom ostavio neizbrisiv pečat u istoriji hrišćanstva.

Sutra je Sveti mučenik Agatonik: Na ovaj praznik je važno uraditi dve stvari kako bismo imali uspešnu zimu
Sveti Mučenik Agatonik je hrišćanski svetitelj i mučenik iz 4. veka.

Sutra je Sveti apostol Tadej: Ako želite da se SAČUVATE OD BOLESTI i nesreće, obavezno uradite OVE dve stvari
Sveti apostol Tadej po kalendaru Srpske pravoslavne crkve slavi se 3. septembra.
Komentari(0)