Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Otišao sam na Hilandar da se što bliže upoznam sa verom i tradicijom, da na najbolji način upoznam sebe. Čak sam imao nameru da se zamonašim, ali ipak Bog je hteo drugačije i usmerio me je na drugi put, započinje priču Dalibor za RINU.
Njegov novi put koji je spoznao takođe je u duhu pravoslavlja, zato što je uz razgovor sa tadašnjim prijateljem, a sadašnjim kumom shvatio da bi svoje kulinarsko umeće mogao da iskoristi i pomogne narodu dok posti. Sa suprugom Božanom vezan je za manastir Dubravu koji je smešten na srbskoj planini, pa je u centru Zlatibora prepoznatljivom po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji ovaj čovek je otvorio prvi posni pravoslavni restoran.
PrivatnaArhiva
- Na taj način pomažemo ljudima koji poste, da se u brzom vremenu u kom živimo lakše i jače približe Hristu. Fokus stavljamo na jela na vodi, tu su i čorbe, jela na ulju i jela od ribe. Specijalitet nam je sir od suncokreta, prilikom spremanja ne koristi se ulje u toku pečenja ili dinstanja. Ono se dodaje tek na tanjiru kako bi sačuvali korisne materije. Sve se kuva po tradicionalnim zakonima, tradicija je stara preko 2.000 godina. Pripremamo hleb posan i na vodi i na ulju sa vodeničkog brašna. Tako isto imamo svežu morsku i rečnu ribu. Na meniju imamo i kolače, takođe naravno posne na vodi, a vršimo i usluge keteringa. Trudimo se da ovaj posao koji radimo sa ljubavlju zaista uspe, kaže ovaj vrsni kuvar. Ovde je vlasnik Presveta Bogorodica Trojaručica, šef kuhinje je Sveti Efrosinije Kuvar dok sam ja samo običan radnik.
Možda vas zanima:

Legenda o kamenu sa neba: Kako je Kremna postala mesto proroka, istina, legenda ili narodna mašta?
Na putu između Užica i Višegrada, u podnožju Zlatibora, smešteno je selo Kremna. Pripada opštini Užice i leži u dolini reke Kremnušice, okruženo šumama, pašnjacima i mirisnim zlatiborskim poljima. Ovaj pitomi kraj na raskrsnici puteva kroz istoriju postao je poznat ne samo po prirodnim lepotama, već i po nečemu jedinstvenom – po proročanstvima porodice Tarabić.

Uštedeće se i do 90 odsto energije: Sjajna vest sa Zlatibora - komunalno preduzeće dobilo svoju solarnu elektranu snage 40 kilovata
Opština Čajetina jedna je od najčistijih u Srbiji, a na Zlatiboru su još odavno shvatili koliko je važno koristiti obnovljive izvore energije. Sa tim ciljem će u komunalno preduzeće Zlatibor u budućem periodu za svoje potrebe koristiti električnu energiju dobijenu od sunca, posredstvom solarne elektrane.
Možda vas zanima:

Legenda o kamenu sa neba: Kako je Kremna postala mesto proroka, istina, legenda ili narodna mašta?
Na putu između Užica i Višegrada, u podnožju Zlatibora, smešteno je selo Kremna. Pripada opštini Užice i leži u dolini reke Kremnušice, okruženo šumama, pašnjacima i mirisnim zlatiborskim poljima. Ovaj pitomi kraj na raskrsnici puteva kroz istoriju postao je poznat ne samo po prirodnim lepotama, već i po nečemu jedinstvenom – po proročanstvima porodice Tarabić.

Uštedeće se i do 90 odsto energije: Sjajna vest sa Zlatibora - komunalno preduzeće dobilo svoju solarnu elektranu snage 40 kilovata
Opština Čajetina jedna je od najčistijih u Srbiji, a na Zlatiboru su još odavno shvatili koliko je važno koristiti obnovljive izvore energije. Sa tim ciljem će u komunalno preduzeće Zlatibor u budućem periodu za svoje potrebe koristiti električnu energiju dobijenu od sunca, posredstvom solarne elektrane.
Možda vas zanima:

Legenda o kamenu sa neba: Kako je Kremna postala mesto proroka, istina, legenda ili narodna mašta?
Na putu između Užica i Višegrada, u podnožju Zlatibora, smešteno je selo Kremna. Pripada opštini Užice i leži u dolini reke Kremnušice, okruženo šumama, pašnjacima i mirisnim zlatiborskim poljima. Ovaj pitomi kraj na raskrsnici puteva kroz istoriju postao je poznat ne samo po prirodnim lepotama, već i po nečemu jedinstvenom – po proročanstvima porodice Tarabić.

Uštedeće se i do 90 odsto energije: Sjajna vest sa Zlatibora - komunalno preduzeće dobilo svoju solarnu elektranu snage 40 kilovata
Opština Čajetina jedna je od najčistijih u Srbiji, a na Zlatiboru su još odavno shvatili koliko je važno koristiti obnovljive izvore energije. Sa tim ciljem će u komunalno preduzeće Zlatibor u budućem periodu za svoje potrebe koristiti električnu energiju dobijenu od sunca, posredstvom solarne elektrane.
Dalibor dodaje da je na samom početku bilo malo čudnih i skeptičnh pogleda kada bi u centru Zlatibora gosti ali i meštani ugledali natpis da je u pitanju posni restoran. Ipak, posao se brzo razvijao a restoran je postao jako popularan.
PrivatnaArhiva
- Na samo početku bili smo manji od jednog običnog fast fooda, ali sada smo uspeli da se razvijemo u jedan restoran. Posla ima poprilično, ono što moram da kažem jeste da je primetno da sve više omladine posti. Mi smo tu da im sa našim specijalitetima post svakako učinimo lakšim i ugodnijim, rekao je Dalibor.
Za kraj dodaje da su veoma često gosti u njegovom restoranu posetioci iz svih delova Srbije, ali i sami meštani Zlatibora.
Danas kreće ispata: Novac stiže ovoj grupi građana Srbije
Novac možete da podignete na šalterima Poštanske štedionice ili putem svojih tekućih računa

Danas slavimo dve svetiteljke: Najveći grešnici mogu dobiti oprost ako izgovore ove reči
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na dve svetiteljke koje su živele raskalašnim i bludnim životom, ali su se pokajale i tako zaslužile carstvo nebesko.

Ova deonica spojiće poznatu srpsku luku sa prestonicom: Izgradnja Dunavskog koridora ubrzaće i učiniti bezbednijim put do Kladova
Opština Kladovo poslednjih godina postaje sve popularnija i prepoznatljivija na turističkoj mapi Srbije i regiona, a od sledeće letnje sezone do ove destinacije stizaće se mnogo lakše i brže.

DA LI TRGOVCI BRIŠU DATUME NA PROIZVODIMA I STAVLJAJU NOVE? Evo šta da radite ako SUMNJATE da je HRANA POKVARENA!
Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji

Danas slavimo Srđevdan! Jednu stvar danas nikako ne radite!
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan.
Komentari(0)