Ne ostavljajte upaljače i punjače u kolima na vrućini: Sve češći požari u automobilima, ovo su saveti komandanta vatrogasno-spasilačkog bataljona

Kiza R

11:00

Aktuelno 0

Tokom letnje sezone neretko dolazi do samozapaljivanja automobila u pokretu, a uzrok tome najčešće su neispravne elektroinstalacije, neispravan dotok goriva, a takođe uzrok može biti i saobraćajna nezgoda prilikom koga može doći do paljenja goriva.

požar
Rina

- Visoke temeprature mogu dovesti do pregrevanja motornih vozila što  može doprineti izazivanju požara na samim vozilima. Gašenje samog požara zahteva pribranost i preduzimanje nekih mera bezbednosti kako bismo sprečili tragediju ili veću materijalnu štetu, kaže za RINU komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Čačak, Borivoje Gačić.

Gačić kaže da se požar na vozilu najpre primeti uz pomoć čula mirisa, odnosno najčešće se u unutrašnjosti vozila oseti neprijatan miris plastike ili gume koja gori.

- Treba odreagovati tako što ćemo odmah zaustaviti vozilo sa strane na bezbedno mesto. Moramo voditi računa prilikom izlaska iz vozila da na nas ne naleti neko drugo vozilo. Ukoliko je moguće najbolje izaći na desnu stranu uz ivicu kolovoza i zatim pozvati vatrogase, otključati haubu, zatvoriti vrata i prozore. Ako imate protivpožarni aparat, malko otvoriti haubu i nekoliko puta prsnuti ispod haube. Nikako ne treba naglo otvarati haubu, jer to može dovesti do rasplamsavanja požara jer će se povećati priliv kiseonika, kaže Gačić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je istakao da se pogotovo po visokim temperaturama treba povesti računa da u kolima ne ostavljamo upaljače ili uključene punjače za mobilne telefone jer usled pregrevanja mogu dovesti do izbijanja požara.

mlekara

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla

Aktuelno

12:00

13 jun, 2025

U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading