NAJMLAĐI PINTER U SRBIJI Burad za konjak na francuskom tržištu i priče o starim zanatima (VIDEO)

Lepote Srbije

11:15

Zanimljivosti 0

Priče o starim zanatima i zanatlijama poput abadžija, bojadžija, sodadžija, bozadžija, kazandžija, kovača ili potkivača obično govore o zatvaranju njihovih radionica i gašenju zanatske tradicije u Srbiji.

NAJMLAĐI PINTER U SRBIJI Burad za konjak na francuskom tržištu i priče o starim zanatima (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Da ne mora uvek da bude tako pokazuju ljudi koji su stare zanate prilagodili novim tržišnim uslovima i porodičnu tradiciju pretvorili u uspešan biznis.

Burad za konjak na francuskom tržištu

U Srbiji je sve manje majstora pintera, koji prave i popravljaju drvene bačve i burad. Ovaj zanat polako odumire, a na mnoge radionice su davno stavljeni katanci jer mladi nisu zainteresovani za taj posao.

Selo Modrica kod Kruševca, oko 200 kilometara južno od Beograda, poznato je po dobrim pinterima i kvalitetnim buradima od kojih je nekada živelo celo selo. U tom selu je sedamdesetih godina prošlog veka bilo preko 100 pinterskih radionica, a danas ih je samo pet, šest sa ozbiljnim kapacitetom.

Jedan od najmlađih pintera u Srbiji, Nikola Cvetković iz tog sela je treća generacija u porodici koja se bavi tim poslom. Ima 31 godina i firmu koja proizvodi kvalitetnu burad.

Njegov deda je polovinom prošlog veka proizvodio kace za šljive, burad za rakiju i čabrove za sir i kajmak, koje je prodavao na vašarima, a Nikola danas proizvodi burad za vino i konjak za kupce u Francuskoj.

 

 

"Odrastao sam u radionici u kojoj su prvo moj deda, a potom i moj otac pravili burad i bilo je prirodno da produžimo višedecenijsku tradiciju i iskoristimo njihovo veliko iskustvo. Od ovog zanata živelo se dobro i u dedino vreme, kao i danas i posle završene srednje škole nismo imali dileme čime ćemo se baviti", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nikola Cvetković, koji je zajedno sa starijim bratom Aleksandrom osnovao preduzeće za proizvodnju i plasman burića.

Oni su tradicionalni pinterski zanat prilagodili savremenim uslovima poslovanja i zahtevima tržišta, i od njega napravili ozbiljan porodični biznis.

Nikola je za RSE rekao da su kvalitetom, cenama i poštovanjem rokova isporuke obezbedili stabilnu proizvodnju i plasman na domaćem i inostranom tržištu.

"Radimo za francusko tržište i verovatno smo jedina firma iz Srbije koja je uspela da svoju burad prodaje francuskim vinarijama i destilerijama. Kupci su zadovoljni, nemamo reklamacije, imamo puno ugovorenog posla i unapred, za godinu dana", kaže Cvetković.

Rad pintera se posebno normira jer se prilikom izrade bureta ne sme žuriti i skraćivati proces obrade.

"Bure od 150 do 200 litara može da se uradi za jedan dan, što znači da je prosečna norma pintera u formuli jedan čovek, jedno bure, jedan dan. Svako ubrzavanje izrade išlo bi na uštrb kvaliteta, a to svakako ne bismo želeli", rekao je najmlađi pinter u Srbiji.

On je dodao da je od dede i oca naučio sve o postupku izrade buradi – od nabavke kvalitetnog drveta do završne obrade. Treća generacija pintera prilikom izrade buradi primenjuje sve ekološke propise koji važe u Evropskoj uniji.

"Burad se ne smeju farbati i lakirati jer je to ekološki neprihvatljivo, ali i štetno po zdravlje ljudi. Jedino je dozvoljeno unutrašnje nagorevanje jer Francuzi naša burad koriste za skladištenje konjaka, tako da oni traže određeni stepen unutrašnje nagorelosti", kaže Cvetković.

Da bi držali standardni nivo kvaliteta, Cvetkovići kupuju najbolju drvenu građu u jugoistočnoj Srbiji.

Za izradu kvalitetnog barik bureta od 225 litara najbolji je hrast kitnjak koji ima široku namenu u proizvodnji, a za burad je neprikosnoven. "Uglavnom kupujemo na obližnjoj planini Jastrebac, jer to drvo najbolje poznajemo", kaže Cvetković.

Izvor: glasšumadije

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading