ČAČANI SU OVO ČEKALI DECENIJAMA Najlepši deo grada sada zablistao u potpuno novom ruhu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Aktuelno 0

Nakon što je uređena gradska plaža, završena je i rekonstrukcija bedema sa ljubićke strane Zapadne Morave.

ČAČANI SU OVO ČEKALI DECENIJAMA Najlepši deo grada sada zablistao u potpuno novom ruhu (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Zapadna Morava, Ovčarsko-kablarska klisura

Čačak je dobio potpuno novi ruho, a najlepši deo grada zablistao je sada u punom sjaju. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima je posetio Mesnu zajednicu Ljubić kej.

„Urađeno je popločavanje staza bedema, od drumskog mosta do gradske plaže, već postojeće stepenice su rekonstruisane tako što su postavljene vibropresovane betonske ploče. Takođe, ovo „šetalište“ dobilo je i novi mobilijar i javnu rasvetu. Počeli smo i sa tekućim održavanjem pešačkog mosta, odnosno farbanjem ograde, a pošto je most star više od 40 godina, nadležna komisija je utvrdila da mu je potrebna rekonstrukcija većeg obima”, rekao je Todorović.

ČAČANI SU OVO ČEKALI DECENIJAMA Najlepši deo grada sada zablistao u potpuno novom ruhu (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA/Zapadna Morava, Čačak
 

Investicija uređenja ovog dela bedema, vredna je milione dinara, što je finansirano iz budžeta Grada, a gradonačelnik Čačka je ovom prilikom najavio da se već za nekoliko nedelja završava kanal za navodnjavanje Parmenac – Ljubić kej, kao i da je u pripremi izgradnja crpne stanice Ljubić kej.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Završetak ovog dela kanala Parmenac – Katrga, do Suvog brega, u dužini od nešto manje od šest kilometara, obavezuje nas da izgradimo i crpnu stanicu. U toku je tehnička kontrola projekta za izgradnju crpne stanice Ljubić kej, koja bi rešila problem nepovoljnog povratnog toka iz Zapadne Morave u kanal Maravac-Mijatovac, tokom ekstremnih hidroloških uslova. Nakon tehničke kontrole, sledi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova, što očekujemo krajem ovog meseca. Budžetom Grada za tekuću godinu planirana su sredstva od 89 miliona dinara za crpnu stanicu, a do sada smo za idejno rešenje i izradu idejnog projekta, kao i projekata za građevinsku dozvolu i za izvođenje, izdvojili oko četiri miliona dinara”, rekao je Todorović.

ČAČANI SU OVO ČEKALI DECENIJAMA Najlepši deo grada sada zablistao u potpuno novom ruhu (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Zapadna Morava, Ovčarsko-kablarska klisura
 

On je naglasio da će na ovaj način, stanovnici, pre svega donje strane Ljubić keja, biti potpuno bezbedni od velikih kiša i izlivanja, koja su decenijama unazad bila problem za ovaj deo grada. U toku je i uređenje desne obale reke Zapadne Morave u Čačku, koje radi JVP „Srbijavode“. Investicija je vredna 1,5 milion evra, a finansira se iz budžeta Vlade RS.

Todorović je podsetio da je Grad, zajedno sa JVP „Srbijavode“ i Vladom RS, investirao oko 4,5 miliona evra u uređenje korita vodotokova prvog reda, odnosno reka Zapadne Morave, Čemernice i Kamenice, što je u velikoj meri uticalo da se više ne dešavaju značajni akcidenti tokom obimnih padavina.

Kako da dođete od Beograda do Ljubić keja pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading