Čudo prirode i ogromni džin: Najveći orah na Balkanu raste u Ljubić polju, Momir ga posadio pre 36 godina

12:00

Aktuelno 0

Uložio mnogo truda i rada kako bi od njega nastao pravi gorosatas

Čudo prirode i ogromni džin: Najveći orah na Balkanu raste u Ljubić polju, Momir ga posadio pre 36 godina
Rina

Da je u dolini Zapadne Morave zemlja i te kako plodna najbolje pokazuje na desetine hektara pod zasadima voća i povrća, međutim u svemu tome, u Ljubić polju već skoro četiri decenije ističe se jedan poseban primerak. Momir Marinović (83) 1987. godine posadio je orah koji je za sve ove godine izrastao u pravog gorostasa i zbog svojih dimenzija smatra se najvećim na Balkanu. Obim stabla ovog prirodnog džina je dva metra i 90 centimetara, a prečnik krošnje u vreme vegetacije duži od 20 metara.

- Sadnicu sam kupio u Institutu za voćarstvo u Čačku i posadio. Od pete godine ovaj orah rađa svake sezone. Uložio sam puno i truda i rada oko njega sve ove godine, tako da je to najverovatnije razlog što je dostigao ove dimenzije. Pazio sam i brinuo da ga ništa ne ošteti i dosta toga u našem dvorištu prilagođavalo se upravo ovom orahu. Ovaj orah odoleo je svim vremenskim prilikama i neprilikama za ovoh 36 godina, priča za RINU Momir.

Prinos može da varira iz godine u godinu, ali vlasnik je zadovoljan rodom koji ubira. Čačanin ističe da je orah zahtevna voćka i da se o njoj stalno mora voditi računa. Važno je đubrenje, prskanje, održavanje jer vrlo često može biti i na udaru grinja. Ali, ono što je po njemu posebno važno jeste već pomenuta plodna moravska zemlja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Jako je važno zemljište na kom je posađen. Plodno i lakorodno, samo je rastao. Njegov koren je prošao i dubinu korita Morave. Dok je stablo bilo manje lakše je bilo održavati ga nego sad, ali svakako ništa ne prepuštamo slučaju. Osim ovog stabla, imam i još jedan zasad oraha. Ništa mi ne pada teško, zadovoljstvo mi pričinjava kad radim, dodaje Momir koji iako gazi devetu deceniju života, ima elana i snage kao mladić.

Da je reč o orahu vanserijskih dimenzija potvrdili su i straučnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku, u kojem je nekada davno i kupljena ova sadnica.

- Važno je pridržavati se svih saveta, a gospodin Marinović sve ovo vreme primenjuje neophodne mere i radnje. Održava voćke po savremenim sistemima, orezuje leti i zimi i u njegovom zasadu zaista ima šta da se vidi. Orah traži puno uloženog truda i znanja, izjavio je dr Aleksandar Leposavić, stručnjak za voćarstvo.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

BONUS VIDEO:
Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading