NOVA PLUĆA UŽICA Gradska plaža dobija na desetine novih stabala, obala reke Đetinje će postati prirodni respirator

Lepote Srbije

13:00

Manifestacije 0

Sadi se na desetine stabala u centru grada i uz obalu reke Đetinje, svako stablo je zeleni respirator koji nam stvara kiseonik

NOVA PLUĆA UŽICA Gradska plaža dobija na desetine novih stabala, obala reke Đetinje će postati prirodni respirator
rina

 U skladu sa ovogodišnjom temom „Zaštita životne sredine - Lokalne zajednice preduzimaju mere” i grad Užice obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije. Sadnjom jednog stabla na Gradskoj plaži obeležen je početak jesenje sadnje stabala u urbanoj zoni grada i u gradskoj opštini Sevojno.

"Radi se o pojedinačnim mestima gde stabla nedostaju ili se mogu zasaditi. Ove jeseni je planirana sadnja nekoliko desetina stabala, a te aktivnosti biće nastavljene i narednih godina, sve dok bude raspoloživog prostora koji bi se mogao iskoristiti za ovu namenu, istakla je gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

NOVA PLUĆA UŽICA Gradska plaža dobija na desetine novih stabala, obala reke Đetinje će postati prirodni respirator FOTO:RINA/

Cilj ove akcije je podizanje svesti naših sugrađana o značaju zelenih površina i drveća u urbanoj zoni, kao i stimulisanje građana da i sami u svojim dvorištima zasade bar po jedno drvo, naravno onih koji za to imaju raspoloživ prostor, bilo da su to porodične kuće ili stambene zajednice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Značajno je da svi znamo da nam je jedno stablo jedan zeleni respirator. Njihov broj je izuzetno bitan u kotlinskom gradu kao što je naš, gde sam položaj grada i sve izraženiji uticaj klimatskih promena, pored sve gušćeg saobraćaja i velikog broja ložišta, vidno utiču na kvalitet vazduha”, kazala je Jovičić.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading