Poluostrvo usred jezera na kom živi samo nekoliko stanovnika i svi se prezivaju isto: Srpski Bled na Zapadnoj Moravi

15:00

Turizam 0

Nestvarna lepota ostavlja bez daha i u neverici sve koji tuda prođu

Međuvršje
Rina

Kada se polovinom prošlog veka formiralo jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarsko klisuri priroda je nakon toga odradila fenomenlan posao i sama napravila specifične i fascinantne pejzaže koji naročito tokom jesenjih dana, sa spektrom boja koje se prelivaju na suncu, oduzimaju dah posetiocima.

Sa vrha Kablara puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave, a u dolini ove planine brojni putnici namernici zastanu na trasi starog puta ka Čačku, pitajući se da li je pred njihovim očima sinuo čuveni Bled. Poluostrvo Pejice smešteno u klisuri pravi je dragulj i neodoljivo podseća na prelepi lokalitet u Sloveniji. 

"Poluostrvo Pejice nastalo je kada se formiralo i jezero 1954. godine. Na njemu živi nekoliko porodica i svi se prezivaju Pejice. Osim ovih meštana, ima oko 30 vikendica, pa preko sezone broj stanovnika na ovom ostrvu bude duplo povećan. Svakako jedan od prelepih lokaliteta u Ovčar banji koja sa sobom nosi veliki turistički potencijal. Vožnja katamaranom pored poluostrva nezaboravan je doživljaj i neretko se dešava da ga turisti često porede sa ostrvom u Sloveniji, i nazivaju "srpski Bled", rekao je za RINU Vojin Jakovljević direktor TO Čačak. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međuvršje Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj lokalitet u Ovčar Banji do sada se pokazao kao pravi raj za profesionlane i fotografe amatere, koji upravo ovde svojim objektivima prave fotografije koje kasnije zahvaljući društenim mrežama obilaze Evropu i svet. Pored Pejice, u uklještenim mendrima Zapadne Morave smestilo se i polustrovo na kom se nalaze dve srednjovekovne svetinje manastiri Jovanje i Uspenje. Sva ova lepota i bogato kulturno-istorisjko nasleđe već godinama unazad privlače posetioce na malu, srpsku Svetu Goru, a ove sezone oboreni su rekordi kad je u pitanju broj turista koji su posetili ovaj kraj. 

"Broj ostvarenih noćenja je već do septembara 2022. bio na nivou čitave prethodne godine. Bilo je dosta organizovanih poseta, a za vožnju katamaranima kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru čitavu sezonu se tražilo mesto više. To je svakako jedan od aduta po kojima se boravak u ovom delu Srbije prepoznaje. Zahvaljujući velikim ulaganjima Vlade Srbije, Ovčarsko-kablarska klisura je postala jedna od najposećenijih destinacija. Nastavićemo dalja ulaganja i u naredne dve godine", dodao je Jakovljević. 

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading