PUSTOŠ U IVANJICI NAKON NEVREMENA Uništeni seoski putevi i poplavljeni podrumi, zbog udara groma oko 4.000 kuća bilo bez struje

J. K.

12:55

Aktuelno 0

Jako olujno nevreme praćeno obilnom kišom ponovo je izazvalo kolaps na teritoriji ivačinjčke opštine.

PUSTOŠ U IVANJICI NAKON NEVREMENA Uništeni seoski putevi i poplavljeni podrumi, zbog udara groma oko 4.000 kuća bilo bez struje
Foto: Rina

 

Većina gradskih ulica bila je poplavljena, a voda je ušla i u nekoliko stabenih objekata.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Pričinjena je veća materijalna šteta, ali sve će se tačno znati kad komisija izađe na teren. Količina kiše je bila tolika da cevi u Ivanjici nisu mogle da je prime i voda se izlila na površinu, odjednom su krenule bujične poplave. Ono što je jedino pozitivno jeste što se kroz ovu situaciju pokazalo da smo bezbedni kada su u pitanju vodotoci drugog reda koji su stalno pravili velike probleme meštanima. Uradili smo sanaciju ključnih potoka i tako je spaseno na desetine kuća u naselju koje se nalazi pored", rekao je Momčilo Mittrović predsednik opštine Ivanjica.

Osim poplava u gradskom jezgru, nevreme je ogromnu štetu pričinilo na nekategorisanim seoskim pravcima, a neki od njih sada su potpuno neprohodni. Najteža situacija je u planinskom područjima i u mestima Pridvorica, Devići, Bratljevo, Kušići, Opaljenik. Zbog udara groma u dalekovode oko 4.000 domaćinstava ostalo je bez električne enrgije.

"Putna infrastruktira u visinskim područjima nakon nevremena ostala je u katastrofalnom stanju. Slično je i sa elektro mrežom, stradalo je oko 30 izolatora. Naši radnici EPS-a juče su uz veliki trud i napor uspeli da privremeno saniraju kvar i nađu neko alterantivno rešenje kako se ljudi ne bi mučili bez struje. Danas se očekuje da dođu ekipe EPS- a isključe čitavu mrežu na neko vreme kako bi trajno sanirali kvar", kaže Mitrović.

On ističe da još uvek nisu razmišljali o uvođenju vanredne situacije na teritoriji opštine Ivanjica.

"Navikli smo na teške uslove i potrudićemo se sami da se organizujemo i izborimo sa posledicama nevremena koje su kao i skoro svake godine pogodile naš kraj", zaključuo je predsednik opštine Ivanjica.

Nevreme nije zaobišlo ni Dragačevo, za pet dana ispaljeno skoro 200 raketa

Jako nevreme prethodnih dana nije zaobišlo ni teritoriji Dragačeva, ali za razliku od Ivanjice bilo je manjih razmera i nije pričinjena veća materijalna šteta.

"Tokom prethodnih pet dana protivgradni strelci su dejstvovali sa svojih stanica, ispaljene su 184 rakete. Gradonosni oblaci iznad Dragačeva su uspešno razbijeni, stoga su spašeni zasadi i poljoprivredni usevi. Nema štete na voću i povrću. Uputili smo molbu MB Namenskoj od koje očekujemo još 200 raketa, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Sa tom donacijom imaćemo 353 rakete, što je 22 po protivgradnoj stanici", rekao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

zlatibor

Mladi iz ove opštine ne odlaze u Beograd, Beograđani dolaze kod njih: Otvoren Centar za mlade na Zlatiboru – mesto gde će razvijati svoja znanja, veštine i talente

Aktuelno

10:00

8 jul, 2024

Opština Čajetina važi za jednu od onih u unutrašnjosti Srbije iz koje mladi ređe odlaze, nego što je to slučaj možda u nekim drugim krajevima Srbije. Blizina Zlatibora i mogućnost pronalaska posla samo su neki od razloga. Kako bi imali sve potrebne sadržaje kao i njihovi vršnjaci u većim gradovima na Zlatiboru je svečano otvoren Centar za mlade u prisustvu ministra turizma i omladine Huseina Memića, predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, kao i koordinatorke Kancelarije za mlade Čajetina Dejane Stevanović.

Komentari(0)

Loading