NAJSTARIJA MUZEJSKA USTANOVA U SRBIJI Na današnji dan, smatra se, osnovan je Narodni muzej u Beogradu (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Na današnji dan 1844. godine, načelnik Ministarstva prosvete u Vladi Srbije Jovan Sterija Popović uputio je svim okružnim načelstvima dopis da se starine šalju u Narodni muzej. Taj datum smatra se danom osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu, mada je akt o osnivanju donet u septembru.

NAJSTARIJA MUZEJSKA USTANOVA U SRBIJI Na današnji dan, smatra se, osnovan je Narodni muzej u Beogradu (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Narodni muzej u Beogradu osnovan je 1844. i najstarija je muzejska ustanova u Srbiji. U sastavu Narodnog muzeja su i Galerija fresaka, Vukov i Dositejev muzej i Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Sadašnja zgrada muzeja podignuta je 1903. godine za Upravu fondova, a u nju se muzej uselio 1952. godine.

Najveća vrednost koja se čuva u Narodnom muzeju je Miroslavljevo jevanđelje – najstariji i najdragoceniji ćirilički rukopis, nastao oko 1190.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U jednom delu Narodnog muzeja je 2013. godine otvorena izložba povodom 900 godina od rođenja Stefana Nemanje. Pre toga je muzej bio više godina zatvoren zbog renoviranja.

Izvor: dnevno

Rampa za invalida

STIŽE RAMPA ZA OCA HEROJA Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)

Aktuelno

18:00

20 april, 2024

Čačak - Da je ovaj svet i dalje i te kako lepo mesto za život i da još mnogo dobrih ljudi živi u njemu, pokazalo se na primeru porodice Sretenović iz Čačka. Samohrani otac Radovan, heroj i borac kakav se retko sreće sam brine o bolesnom sinu Jovanu, kome su zbog komplikovane infekcije amupitarani delove obe noge a boluje i od autizma. Kada se javnost upoznala sa njihovim problemom, nakon priče koja je obišla čitav region, mnogi su se javili da pomognu, pa će ovaj otac sada lakše brinutu o svom sinu (19).

Komentari(0)

Loading