ZBOG NJE SE ĐURA JAKŠIĆ ZAMONAŠIO Od neuzvraćene ljubavi ostali su mu samo crteži i skice njenog lika (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:30

Zanimljivosti 0

Mladiću od 23 godine srušio se svet. Baš ona, jedna jedina je otišla. Ostavljajući njega, napustila je i grad i otišla sa drugim – zauvek.

ZBOG NJE SE ĐURA JAKŠIĆ ZAMONAŠIO Od neuzvraćene ljubavi ostali su mu samo crteži i skice njenog lika (FOTO/VIDEO)
Printscreen:vikipedija

Posle njenog odlaska smisao je nestao. Zamonašiti se. To je jedino bilo moguće. Đura Jakšić 1856. godine odlazi kao iskušenik u manastir Krušedol.

…. Sad mu valja poći, da s’ odreče sveta. –

„Zbogom ostaj, zbogom, dušo mi oteta!“..

(Đura Jakšić, Iskušenik)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do tog bolnog trenutka, mladi „moler“, Đura Jakšić je već mnogo toga proživeo. Savladao je pouke u ateljeu najuglednijeg banatskog slikara, Konstantina Danila, iskusio je rat učešćem u Revoluciji 1848, nosio je trajna obeležja susreta sa starim majstorima poput Rubensa i Rembranta u bečkim muzejima, ostavljajući neosvojenom Bečku likovnu akademiju, ali baštineći i pola godine provedene na likovnoj  akademiji u Minhenu.

Od neuzvraćene ljubavi ostali su mu samo crteži i skice njenog lika, kojima je u kafani „Kod belog krsta“ gde je služila, pokušavao da zabeleži lepotu. Skice i snažna, živa sećanja na nju, pretočio je u jedno od najlepših dela srpske umetnosti 19. veka.

ZBOG NJE SE ĐURA JAKŠIĆ ZAMONAŠIO Od neuzvraćene ljubavi ostali su mu samo crteži i skice njenog lika (FOTO/VIDEO) Printscreen:vikipedija
 

 

Njegova zaljubljenost i tuga, u lepom liku Devojke u plavom ostaju kao trajno sećanje na običnu devojku, Emiliju, Milu Popović, kćerku kikindskog kafedžije Lazara Popovića, koja je svoje snove nastavila da traži u svetu glume. Sačuvan je trenutak snažnih, u svim vremenima znanih osećanja, Đure Jakšića koji je nakon nastanka slike i zamonašenja, svoj život ipak nastavio menjajući putanje i boreći se, otkrivajući ljubav ponovo i slikajući dosledno, do samog svog kraja.

Sve vrline njegovog portretskog umeća, živ i snažan slikarski gest, zvučan kolorit i sugestivan doživljaj portreta, najjasnije su došle do izražaja upravo na  slici Devojka u plavom. Jednostavnost u kompoziciji, stavu i prodornom pogledu, istovremeno prikladno uokvirenim normama patrijarhalnog društva,  dopustiili su mladosti i lepoti da nesputano isijava kroz ravan slike, kroz godine i vekove.

Upravo zbog tih odlika, ova nezaboravna slika, postala je obeležje Narodnog muzeja, na početku poslednje etape njegovog 175 godina dugog trajanja, po otvaranju obnovljene, podmlađene centralne muzejske zgrade 2018. godine.

Slika Đure Jakšića, Devojka u plavom, izložena je u Galeriji srpske umetnosti 18. i 19. veka u okviru stalne postavke Narodnog muzeja.

Izvor: narodnimuzej

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO: 

Komentari(0)

Loading