IZAZVAO OGROMNU PAŽNJU! Nakon premijernog predstavljanja na Svetskoj izložbi u Dubaiju, meta čovek je stigao i u Beograd (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Kultura 0

Posetioci Narodnog muzeja u Beogradu imaju jedinstvenu priliku da vide 10.000 godina starog praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira koga su srpski naučnici i inženjeri „oživeli“ u virtuelnom svetu.

IZAZVAO OGROMNU PAŽNJU! Nakon premijernog predstavljanja na Svetskoj izložbi u Dubaiju, meta čovek je stigao i u Beograd (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Ana Ilić iz platforme Srbija stvara, koja je podržala ovaj projekat, kaže da je praistorijski čovek izazvao ogromnu pažnju u Dubaiju.


"Drago nam je da konačno i publika u Srbiji može da se upozna sa našim čovekom iz Lepenskog vira, da vide o čemu se radi, da razumeju spoj tehnologije i nauke, zašto smo zaista u vrhu sveta u toj oblasti trenutno, i da u što većem broju obidju upravo ovu divnu kuću Narodnog muzeja. Tu mogu da pogledaju brojne druge artefakte iz Lepenskog vira i iz Vinče, što su naše noseće teme i u Dubaiju, mogu da se upoznaju i čak malo komuniciraju sa čovekom iz Lepenskog vira."

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

IZAZVAO OGROMNU PAŽNJU! Nakon premijernog predstavljanja na Svetskoj izložbi u Dubaiju, meta čovek je stigao i u Beograd (VIDEO) Printscreen/Instagram

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 


Profesorka Sofija Stefanović, koja je vodja ovog projekta, kaže da će svi gradjani Srbije imati izuzetnu priliku da vide nešto što do sada nikada nije uradjeno.


"Nadam se da će svi uživati u tome da vide kako je jedan drevni čovek izgledao kada pokazuje svoje emocije i da, naravno, iskoriste ovu jedinstvenu priliku da budu u interakciji s njim, odnosno da putem telefona upućuju odredjene emocije, facijalne ekspresije i naš praistorijski čovek će im na isti način uzvratiti."
Ona je objasnila da je "MetaHuman" tehnologija omogućila da se napravi digitalna replika izgleda čoveka iz Lepenskog vira, pa je uz nalaze DNK i arheološke analize istrazivačkog tima, procenjena boja njegovih očiju, kose i kože, kao i bore u skladu sa njegovom procenjenom starošću.

 


 

 


Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković rekla je da je prisustvo meta čoveka u tom muzeju pravo mesto da se vidi ličnost, imaginarno zamišljena ali zasnovana na nauci.


"Narodni muzej baštini od najstarijih naših ostataka na teritoriji Srbije mnogobrojne artefakte, relikte pa je tako bilo moguće i organizovati, napraviti, zamisliti, naučno potvrditi i dokazati, zahvaljujući savremenim tehnologijama, kako je uistinu živeo i izgledao taj naš praistorijski čovek."
Kako objašnjava direktorka muzeja, na taj način se oživljava i postavka u Atrijumu koju upravo počinje istorijskim materijalom, Lepenskim virom i Vinčanskom kulturom.

 

 

Izvor: ušće media
 

Komentari(0)

Loading