19. MAJA SRUŠENO MESTO NEVIĐENE PATNJE Ovde su Turci nabijali na kolac buntovne Srbe

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Na današnji dan 1866. godine srušena je najčvršća kapija Beograda.

19. MAJA SRUŠENO MESTO NEVIĐENE PATNJE Ovde su Turci nabijali na kolac buntovne Srbe
Printscreen:vikipedija

Stambol kapija je jedna od četiri kapije Beograda na izlasku iz varoši. Budući da je kroz nju vodio drum u pravcu Istanbula (Stambola), po tome je dobila i naziv. Ostale tri su Sava kapija, Varoš-kapija i Vidin kapija.

Nalazila se između današnjih Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu na Trgu republike. Od svih kapija, Stambol kapija bila je najčvršće zidana. Ostale su otkrivale svoje tursko poreklo i bile obične rupe u polupropalom palisadu sa nekoliko balvana iznad rupe (Feliks Kanic).

Stambol kapiju napravili su Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom 1718-1739. godine, a legenda kaže da je kapiju podigao Ernst Gideon fon Laudon, koje izgradio i rov oko šireg Beograda nazvan Laudonov šanac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ispred kapije nalazilo se polje obraslo travom. Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli.

U blizini Stambol kapije Turci su nabijali na kolac buntovne Srbe. Stoga je kapija bila krajnje ozloglašena među Srbima i predstavljala je simbol stradanja pod Osmanskim carstvom. Stoga je srušena 1866. godine, po naredbi kneza Mihaila. Rušenje je počelo polovinom aprila, a dovršeno 19. maja 1866. (po starom kalendaru). Temelji kapije su više puta otkopavani tokom uređenja platoa Trga republike ispred Narodnog muzeja. Zadnji put su iskopani 2019. godine.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading