ZA ČETIRI GODINE OD BEOGRADA DO GOLIJE ZA DVA SATA Položen kamen temeljac za deonicu Požega–Duga Poljana

J. K.

11:11

Aktuelno 0

Jučerašnji dan označava kalendarski početak proleća, a simbolički je veoma važan za sve stanovnike Sjenice, Peštera ali i čitave jugozapadne Srbije jer simboli proleća – modernizam, napredak, optimizam, dobijaju svoj puni smisao.

ZA ČETIRI GODINE OD BEOGRADA DO GOLIJE ZA DVA SATA  Položen kamen temeljac za deonicu Požega–Duga Poljana
Foto: Rina

 

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, svečano je obeležen početak radova na izgradnji deonice Požega–Duga Poljana (Sjenica) na auto-putu "Miloš Veliki" koji je od neprocenjive važnosti za Srbiju, ali i Crnu Goru i region.

U pitanju je deonica koja će izmeniti fizionomiju kraja koji je omeđen na severu Požegom, a na jugu središnjim delom Pešterske visoravni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Deonica će proći kroz Arilje, Ivanjicu i uticati na sveukupni progres tog dela zapadne Srbije.

Na to je skrenuo pažnju i predsednik Srbije:

"Mnogo će značiti za razvoj Sjenice, Ivanjice. Imaćemo za četiri godine put od Beograda do Golije za manje od dva sata. Sveukupno, značiće i turistički i investiciono itd. Deonica je duga 75 kilometara i koliko je teška i zahtevna nedvosmisleno svedoči to da od toga čak 51 km odlazi na tunele i mostove – 23 su samo tuneli. Ovo je najteža deonica i apsolutno neuporediva sa svime što je rađeno u Srbiji ali i regionu", istakao je Vučić i dodao da je najveći građevinski poduhvat u stvari poddeonica Ivanjica–Duga Poljana.

Izgradnja auto-puta u potpunosti menja život nabolje i "gorštacima-meštanima" ovde i svima okolo, naveo je Vučić.

Govoreći generalno o auto-putu, predsednik je naznačio da će usled porasta cena građevinskog materijala na tržištu, auto-put koštati više nego što je prvobitno planirano, ali da gradnja neće stati jer je to opredeljenje države.

"Takođe, učinili smo javne finansije stabilnim i to je zasluga svih građana Srbije", rekao je Vučić i dodao da bi auto-put trebalo da košta milijardu i 700 miliona evra.

Uporedo se, kazao je predsednik, rade i drugi putevi, Sjenica–Novi Pazar, koji će biti spona sa ovim auto-putem, zatim Tutin–Novi Pazar od 27 km, kao i okolni put oko Ribarića, što je, dodaje, važno i za Tutin i za Zubin Potok.

"To je kičma za ovaj kraj. Dovodi se gas, rešavaju se infrastrukturni problemi i imamo ulaganja kakvih nije bilo ovde jako dugo, gotovo od '45. To znaju i Bošnjaci i Srbi ovde", napomenuo je predsednik.

Tjen Ši, otpravnik poslova ambasade Kine u Srbiji izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka gradnje deonice od Požege do Duge Poljane i istakao da je u pitanju važan korak napred za saradnju Kine i Srbije.

"Predsednik Ši Đinping rekao je da je težnja građana za boljim životom kineski cilj, a da je zajednička težnja ono što povezuje kineski sa srpskim snom. Predsednik Vučić pridaje pažnju blagostanju i dobrobiti građana u Srbiji i možemo da konstatujemo značajne promene u Srbiji čemu doprinos daje više kineskih kompanija", ocenio je Ši i dodao da će izgradnja auto-puta doprineti kako lokalnoj privredi tako i ravnomernom regionalnom razvoju.

Na svečanom obeležavanju početka radova bili su i predstavnici kineskog izvođača radova, brojni ministri u Vladi Srbije predvođeni ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem, v.d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, direktor JP "Koridori Srbije" Aleksandar Antić, predsednici opština u sandžačkom kraju kao i predstavnici sandžačkih političkih partija, verskih zajednica, glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić i dr.

Nešto ranije danas Vučić je u društvu predsednika sjeničke opštine Muniba Mujagića i direktorke Osnovne škole "Svetozar Marković" Mejre Dacić položio kamen temeljac za izgradnju potpuno nove OŠ.

"Potpuno nova OŠ 'Svetozar Marković' znači bolju budućnost za svu decu Sjenice i čitav kraj jer je posredi ulaganje u obrazovanje. Radovaću se da dođem kada sve bude završeno", naveo je Vučić.

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading