NAJNEVEROVATNIJA ODBRANA OD KORONE Meštani sela kod Osečine na brdu iznad svojih kuća podigli antikovid krst

Jelena Vamović

18:00

Aktuelno 0

U doba korona virusa svako se od ove opake bolesti brani na neki svoj način. Zaštita imuniteta, vakcinacija, socijalna distanca.. samo su neka od rešenja, ali meštani sela Dragijevica i Lopatanje u blizini Osečine u svoj ovoj muci i nevolji okrenuli su se molitvi i duboko su ubeđeni da to ima efekta.

NAJNEVEROVATNIJA ODBRANA OD KORONE Meštani sela kod Osečine na brdu iznad svojih kuća podigli antikovid krst
rina.rs

 

Na najvišem uzvišenju iznad svojih kuća podigli su čak i „antikovid“ krst za koji veruju da ih štiti od svih pošasti. Postavljen je na brdu Bojčica koji se smtara svetionikom za nekoliko okolnih mesta, a inicijativu su pokrenula dva sveštenika.

rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„U ovom kraju usled prošlogodišnje situacije oko kovida, kada je ljudima donekle bilo nedostupno da u većem broju dođu u hram, krenulo se urealizaciju moje dvadesetogodišnje želje, da se na ovom brdu podigne krst. Ako već narod nije mogao da se moli u hramu, onda smo krst doveli u njihove domove, jer se ovo znamenje može videti iz svake kuće u oba sela“, kaže za RINU sveštenik Milan Madzarević.

rina.rs

 

U izgradnji su učestvovali parohijani, mladi ljudi, a doobre volje nije manjkalo. Mnogi su bez ikakvih problema i bilo kakve nadoknade ustupili voje placeve kako bi se podiglo krsno znamenje. Sam krst na Bojčicu su dopremili pripadnici helikopterske jedinice MUP -a Srbije.

„Uz blagoslov vladike šabačkog Lavrentija i dobrom voljom naroda, uz nemerljivu pomoć helikopterske jedinice, sve je išlo kako bog miluje“, rekao je otac Milan.

rina.rs

 

Podizanje krsta na brdu Bojčica trajalo je skoro dve godine, ali je zahvaljujući dobročinstvu naroda, lokalnoj samoupravi, ali i ljudima iz dijaspore, i iz cele Srbije, podignuto ovo velelepno krsno znamenje u slavu i čast Svete Trojice. Ideja je da, gde god da se vidi ovo krsno znamenje, čovek može da se pomoli bogu, ne samo u ova dva sela, već i dalje.

„I nema sumnje da će ovo znamenje, u vremenima koja dolaze, biti mesto gde će se mnogi okupljati, družiti i bogu moliti za znane i neznane, zdrave i bolesne, srećne i nesrećne“, zaključio je otac Milan.

 

(Izvor: Rina.rs)

reka

Podvodne jake struje i rupe od iskopavanja vrebaju tokom kupanja u rekama, trenutak dovoljan da ishod bude fatalan: Iskusni ronilac apeluje na građane da budu oprezni i vode računa

Aktuelno

12:00

22 jul, 2024

Početkom jula Srbiju je obišla tragična vest da se mladić utopio u reci Drini kod Loznice i to tako što je šetao kroz reku i samo odjednom potonuo. Pretpostavlja se da ga je u dubinu uvukao vir sa kojim nije uspeo da se izbori pošto je bio neplivač. Da su reke izuzetno nepredvive i opasne potvrđuje i iskusni ronilac Bojan Drašković, koji i ovog leta apeluje na sve građane da paze gde se kupaju.

Pranjani

Srpsko selo u kom nema više nijedne kuće na prodaju: Pranjani su postali mesto u kom omladina ostaje, punom parom se radi da do ove varošice konačno stigne i voda sa Rzava

Aktuelno

11:00

22 jul, 2024

Najveći vekovni problem sela Pranjani je vodosnbdevanje ali se tom problemu nazire kraj. Naime predsednik Opštine Dejan Kovačević već je održao važan sastanak sa čelnim ljudima Fabrike vode Rzav i sledeći zadatak je da se izgradi vodosistem od Preljine do Pranjana koji bi jednom od najkvalitetnijih pijaćih voda snabdeo veliko područje planinskih sela, od Takova, preko Galiča, Srezojevaca, Brezne, Teočina, Koštunića do Pranjana. Prema rečima Kovačevića ovo je jedini i najbolji način da veliki broj stanovnika dobije vodu za piće i da taj gorući problem bude rešen za narednih sto godina.

Komentari(0)

Loading