SAVETI ZLATA VREDNI Evo kako pravilno čuvati namirnice - krompir, luk i beli luk ne vole frižider
Koliko puta ste bacili namirnice jer su izgubile svežinu pre nego što ste stigli da ih iskoristite? Pravilno čuvanje hrane u frižideru može značajno produžiti njen vek trajanja, sačuvati ukuse i sprečiti nepotrebno bacanje.
U ovom tekstu otkrićete najbolje načine da voće, povrće, mlečne proizvode i druge namirnice održite svežim i ukusnim što je duže moguće
Najbolje čuvanje namirnica u frižideru zahteva pravilnu organizaciju. Evo nekoliko saveta za čuvanje različitih vrsta namirnica:
Jabuke i kruške
Jabuke i kruške vole hladnoću, ali ih treba odvojiti od ostalih plodova jer ispuštaju etilen, gas koji ubrzava sazrevanje i kvarenje drugih namirnica. Najbolje ih je čuvati u fioci za voće ili plastičnim vrećicama sa nekoliko rupa za cirkulaciju vazduha. Jabuke se mogu čuvati i do četiri nedelje u frižideru.
Citrusi (limun, narandže, grejpfrut)
Iako citrusi mogu da stoje na sobnoj temperaturi neko vreme, u frižideru traju duže. Stavite ih u fioku za voće, bez zatvaranja u plastične kese, jer im je potrebna dobra cirkulacija vazduha.
Banane
Banane nikako ne treba držati u frižideru pre nego što potpuno sazru. Hladnoća može da uspori sazrevanje, ali i izazove tamnjenje kore. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi dok ne postanu zrele, a potom ih možete staviti u frižider da duže ostanu sveže.
Zelena salata, spanać i drugo lisnato povrće
Ove namirnice brzo gube vlagu i mogu da postanu vlažne i mlitave ako se ne čuvaju pravilno. Operite ih, osušite i stavite u plastičnu kesu sa papirom koji će upiti višak vlage. Čuvajte ih u fioci za povrće.
Mlečni proizvodi
Mleko, sir i jogurt najbolje je čuvati na gornjim policama frižidera gde je temperatura konstantna. Sir može trajati duže ako se umota u voštani papir umesto plastične folije, jer tako može "disati" i ostati svež.
Paradajz i krastavci
Paradajz i krastavci zapravo bolje čuvaju ukus na sobnoj temperaturi. Hladnoća može promeniti njihovu teksturu, učiniti paradajz brašnjavim, a krastavce vodenastim. Ako ipak želite da ih stavite u frižider, najbolje je da to učinite kada su već potpuno zreli.
Jaja
Jaja čuvajte na polici, a ne u vratima frižidera. Vratima se često otvaraju, pa temperatura može varirati, što smanjuje svežinu jaja. Čuvanje na polici gde je temperatura konstantna produžava im vek trajanja.
Krompir, luk i beli luk
Ove namirnice ne treba čuvati u frižideru jer hladnoća može negativno uticati na njihov ukus i teksturu. Držite ih na suvom, hladnom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha, poput ostave.
Meso i riba
Sirovo meso i riba treba da budu u najhladnijem delu frižidera, obično na donjoj polici, dobro umotani ili u zatvorenim posudama kako bi se sprečilo širenje bakterija.
Dodatni saveti
Redovno čistite frižider i proveravajte rok trajanja namirnica.
Pazite da ne pretrpate frižider kako bi vazduh mogao pravilno cirkulisati i održavati sve namirnice svežim.
Upotrebite prozirne posude kako biste lako videli sadržaj i brže koristili ono što se bliži isteku roka trajanja.
Uz ovakvu organizaciju i čuvanje namirnica, smanjićete bacanje hrane i produžiti svežinu svojih proizvoda.
VREME JE SLAVA Slavimo Arhangela Mihaila, žito se nosi za pretke, a kolač za budućnost potomaka
Krsna slava veliki je porodični praznik kod Srba, a tradicija se poštuje vekovima unazad. Jednog od najvećeg svetaca, Arhangela Mihajala, slavi veliki broj građana koji su i ovog novembarskog jutra poranili i u crkvu odneli sveću, žito i kolač.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Komentari(0)