Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Kora lubenice krije benefite za naše zdravlje, ali i za planetu. Iskorišćavanjem kore lubenice smanjujemo otpad, podržavamo zero-waste filozofiju i činimo jedan mali, ali značajan korak ka održivijem životu. Na kraju dana, zašto ne bismo pokušali da maksimalno iskoristimo ono što nam priroda već pruža?
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.
Benefiti kore lubenice
Možda vas zanima:

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Možda vas zanima:

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Možda vas zanima:

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Bogata je vlaknima - posebno nerastvorljivim, koji poboljšavaju varenje i podstiču redovnu stolicu. U manjoj meri sadrži i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u regulaciji holesterola i šećera u krvi.
Sadrži citrulin - aminokiselinu koja može doprineti boljoj cirkulaciji, zdravlju srca i mišićnoj regeneraciji. Neki je čak blendaju pre treninga kao prirodan “pre-workout”.
Prepuna je vitamina i minerala - uključujući vitamin C, B6, beta-karoten, cink, fosfor i kalcijum. Sve to u delu lubenice koji obično završi u otpadu.
Smanjuje otpad - oko 50% mase lubenice čini kora.
Svestrana u kulinarstvu - bilo da volite slano, slatko, ljuto ili kiselo, kora lubenice može se pripremiti na najrazličitije načine.
Kako pripremiti koru lubenice?
Pre svega, važno je dobro oprati lubenicu pre sečenja, jer nož prelazi sa spoljašnjeg dela na unutrašnji. Idealno je koristiti četku za povrće i mlaz hladne vode. Zatim oljušti spoljašnji, tamnozeleni deo i koristi beli sloj između kore i crvene sredine.
Četiri zanimljiva načina da pripremite koru lubenice:
Slatko od kore lubeniceAko volite klasične, nostalgične ukuse, isprobajte ovaj neobičan, a domaći način da sačuvate koru lubenice. Isecite beli deo kore na kockice i potopite ga u vodu sa malo sode bikarbone na 30 minuta, pa isperite. U šerpi prokuvajte šećer i vodu, dodajte koru i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pred kraj dodajte limunov sok ili kriške limuna, i po želji malo vanile. Kada se slatko ohladi, sipajte ga u sterilne teglice i dobićete slatko koje se savršeno slaže uz palačinke, hleb s puterom ili kao dodatak uz popodnevni čaj.
Pomfrit od kore lubeniceZvuči neverovatno, ali ovaj recept menja pravila igre. Oljuštite zeleni deo kore, secite beli deo na štapiće kao za pomfrit. Uvaljajte ih u mešavinu maslinovog ulja, dimljene paprike, kari začina i malo putera od kikirikija.Ispecite u rerni dok ne porumene. Dobijate hrskavu, slatko-dimljenu grickalicu koja se savršeno slaže sa omiljenim sosom.
Kimči od kore lubeniceAko volite fermentisanu, ljutu hranu, probajte da napravite kimči sa korom lubenice.Iseckajte koru na kockice, pomešajte sa pastom od čili pahuljica, belog luka, đumbira i morske soli. Ostavitite da fermentiše nekoliko dana.Dobićete probiotsku bombu savršenu kao prilog uz pirinač, nudle ili sendviče.
Hladna supa od lubenice i kore (gazpačo)Za osveženje tokom letnjih dana, isprobajte gazpačo sa dodatkom kore lubenice.Izblendajte beli deo kore sa krastavcem, paradajzom, paprikom, belim lukom, maslinovim uljem i malo sirćeta.Dobijćete osvežavajuću, laganu i nutritivno bogatu supu - idealnu za letnji ručak.
Još načina da iskoristite koru lubenice
Dodajte je u smuti - blaga i osvežavajuća, savršeno se slaže sa bananom, spanaćem i limunom.
Ubacite je u stir-fry - tanko isečena, lepo se karamelizuje uz soja sos i povrće.
Iscedite je u sokovniku - daje dodatnu svežinu i vlakna.
Kandirajte je - kuvajte u sirupu i sušite za prirodnu poslasticu.
Narendajte je u salate - odlično upija dresinge.
Ne samo da je jestiva, već je i funkcionalna - prepuna nutrijenata, laka za pripremu i svestrana u jelima. Sledeći put kad sečete lubenicu, setite se da vam bukvalno pola voća još uvek može koristiti.

Ova grupa građana može dobiti i do 300.000 dinara pomoći: Država deli novac - evo koji su uslovi za prijavu
Ministarstvo privrede Republike Srbije nastavlja podršku očuvanju i razvoju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

NJENA ŽIVOTNA PRIČA JE JEDNA OD NAJPOTRESNIJIH U HRIŠĆANSTVU! Sutra obeležavamo Svetu mučenicu Haritinu, ali i još jednog svetitelja!
Sudija je tada poslao neke razvratne mladiće, da je oskrnave. Strahujući od beščašća, Haritina se pomolila Bogu, sa željom da je što pre uzme kako je razvratnici ne bi zlostavljavali. Umrla je dok se na kolenima molila.

Najveća greška Srba kod grejanja: Smanje temperaturu ili isključe radijatore, a ne slute šta povećava račune
Iako je stan prostor koji bi trebalo da zadovolji i naše estetske potrebe, moda često nije praktična. Neke dekoracije, iako lepo izgledaju, mogu da učine da računi porastu.

Košta manje od 100 dinara, a duplo skraćuje vreme LJUŠTENJA PAPRIKA: Domišljata domaćica DOSKOČILA jednom od najzahtevnijih koraka u spremanju zimnice
Ljuštenje paprika tradicionalno se radi ručno, što ume da potraje satima. Novi TikTok trik pokazuje korišćenje jeftine alatke za lako skidanje kore.

Sutra se obeležava praznik Svetog Stefana i Jelene Štiljanović: Ovo je MOLITVA koja donosi blagostanje, a običaj kaže da je važno uraditi jednu stvar
Srpska pravolsavna crkva i njeni vernici slave sutra praznik Svetog Stefana i Jelenu Štiljanović.
Komentari(0)