Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma

Teodora Tojagić

13:00

Aktuelno 0

Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

lubenica
Shutterstock

Kora lubenice krije benefite za naše zdravlje, ali i za planetu. Iskorišćavanjem kore lubenice smanjujemo otpad, podržavamo zero-waste filozofiju i činimo jedan mali, ali značajan korak ka održivijem životu. Na kraju dana, zašto ne bismo pokušali da maksimalno iskoristimo ono što nam priroda već pruža?

Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Benefiti kore lubenice

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bogata je vlaknima - posebno nerastvorljivim, koji poboljšavaju varenje i podstiču redovnu stolicu. U manjoj meri sadrži i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u regulaciji holesterola i šećera u krvi.

Sadrži citrulin - aminokiselinu koja može doprineti boljoj cirkulaciji, zdravlju srca i mišićnoj regeneraciji. Neki je čak blendaju pre treninga kao prirodan “pre-workout”.

Prepuna je vitamina i minerala - uključujući vitamin C, B6, beta-karoten, cink, fosfor i kalcijum. Sve to u delu lubenice koji obično završi u otpadu.

Smanjuje otpad - oko 50% mase lubenice čini kora.

Svestrana u kulinarstvu - bilo da volite slano, slatko, ljuto ili kiselo, kora lubenice može se pripremiti na najrazličitije načine.

Kako pripremiti koru lubenice?

Pre svega, važno je dobro oprati lubenicu pre sečenja, jer nož prelazi sa spoljašnjeg dela na unutrašnji. Idealno je koristiti četku za povrće i mlaz hladne vode. Zatim oljušti spoljašnji, tamnozeleni deo i koristi beli sloj između kore i crvene sredine.

Četiri zanimljiva načina da pripremite koru lubenice:

Slatko od kore lubeniceAko volite klasične, nostalgične ukuse, isprobajte ovaj neobičan, a domaći način da sačuvate koru lubenice. Isecite beli deo kore na kockice i potopite ga u vodu sa malo sode bikarbone na 30 minuta, pa isperite. U šerpi prokuvajte šećer i vodu, dodajte koru i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pred kraj dodajte limunov sok ili kriške limuna, i po želji malo vanile. Kada se slatko ohladi, sipajte ga u sterilne teglice i dobićete slatko koje se savršeno slaže uz palačinke, hleb s puterom ili kao dodatak uz popodnevni čaj.

Pomfrit od kore lubeniceZvuči neverovatno, ali ovaj recept menja pravila igre. Oljuštite zeleni deo kore, secite beli deo na štapiće kao za pomfrit. Uvaljajte ih u mešavinu maslinovog ulja, dimljene paprike, kari začina i malo putera od kikirikija.Ispecite u rerni dok ne porumene. Dobijate hrskavu, slatko-dimljenu grickalicu koja se savršeno slaže sa omiljenim sosom.

Kimči od kore lubeniceAko volite fermentisanu, ljutu hranu, probajte da napravite kimči sa korom lubenice.Iseckajte koru na kockice, pomešajte sa pastom od čili pahuljica, belog luka, đumbira i morske soli. Ostavitite da fermentiše nekoliko dana.Dobićete probiotsku bombu savršenu kao prilog uz pirinač, nudle ili sendviče.

Hladna supa od lubenice i kore (gazpačo)Za osveženje tokom letnjih dana, isprobajte gazpačo sa dodatkom kore lubenice.Izblendajte beli deo kore sa krastavcem, paradajzom, paprikom, belim lukom, maslinovim uljem i malo sirćeta.Dobijćete osvežavajuću, laganu i nutritivno bogatu supu - idealnu za letnji ručak.

Još načina da iskoristite koru lubenice

Dodajte je u smuti - blaga i osvežavajuća, savršeno se slaže sa bananom, spanaćem i limunom.

Ubacite je u stir-fry - tanko isečena, lepo se karamelizuje uz soja sos i povrće.

Iscedite je u sokovniku - daje dodatnu svežinu i vlakna.

Kandirajte je - kuvajte u sirupu i sušite za prirodnu poslasticu.

Narendajte je u salate - odlično upija dresinge.

Ne samo da je jestiva, već je i funkcionalna - prepuna nutrijenata, laka za pripremu i svestrana u jelima. Sledeći put kad sečete lubenicu, setite se da vam bukvalno pola voća još uvek može koristiti.

Parmenac

Prošle godine šest a ove 86 korisnika, ovo je spas u vrelim letnjim danima za poljoprivrednike: Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac sjajna stvar, očekuje se i proširenje

Aktuelno

21:00

16 jul, 2025

Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac koji će biti spas za veliki broj građana je rekonstruisan prošle godine i to prvi put nakon skoro sedam decenija i predat je građanima na korišćenje. Dugačak je 5.5 kilometara i od velike koristi poljoprivrednicima koji imaju svoja imanja od Ljubić keja do Parmenca. Radove na daljoj rekonstrukciji kanala i jedne od crpnih stanica obišli su Goran Puzović, direktor JP Srbijavode i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading