Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.
Kora lubenice krije benefite za naše zdravlje, ali i za planetu. Iskorišćavanjem kore lubenice smanjujemo otpad, podržavamo zero-waste filozofiju i činimo jedan mali, ali značajan korak ka održivijem životu. Na kraju dana, zašto ne bismo pokušali da maksimalno iskoristimo ono što nam priroda već pruža?
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.
Benefiti kore lubenice
Možda vas zanima:
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Dodajte ovaj sastojak i ćufte se nikad neće raspasti: Mleveno meso ostaje sočno i savršeno čvrsto
Trik iskusnih domaćica! Zaboravite na hleb i jaja – samo 1 sastojak je „lepak“ za mleveno meso i čuva mu sočnost!
Možda vas zanima:
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Dodajte ovaj sastojak i ćufte se nikad neće raspasti: Mleveno meso ostaje sočno i savršeno čvrsto
Trik iskusnih domaćica! Zaboravite na hleb i jaja – samo 1 sastojak je „lepak“ za mleveno meso i čuva mu sočnost!
Možda vas zanima:
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Dodajte ovaj sastojak i ćufte se nikad neće raspasti: Mleveno meso ostaje sočno i savršeno čvrsto
Trik iskusnih domaćica! Zaboravite na hleb i jaja – samo 1 sastojak je „lepak“ za mleveno meso i čuva mu sočnost!
Bogata je vlaknima - posebno nerastvorljivim, koji poboljšavaju varenje i podstiču redovnu stolicu. U manjoj meri sadrži i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u regulaciji holesterola i šećera u krvi.
Sadrži citrulin - aminokiselinu koja može doprineti boljoj cirkulaciji, zdravlju srca i mišićnoj regeneraciji. Neki je čak blendaju pre treninga kao prirodan “pre-workout”.
Prepuna je vitamina i minerala - uključujući vitamin C, B6, beta-karoten, cink, fosfor i kalcijum. Sve to u delu lubenice koji obično završi u otpadu.
Smanjuje otpad - oko 50% mase lubenice čini kora.
Svestrana u kulinarstvu - bilo da volite slano, slatko, ljuto ili kiselo, kora lubenice može se pripremiti na najrazličitije načine.
Kako pripremiti koru lubenice?
Pre svega, važno je dobro oprati lubenicu pre sečenja, jer nož prelazi sa spoljašnjeg dela na unutrašnji. Idealno je koristiti četku za povrće i mlaz hladne vode. Zatim oljušti spoljašnji, tamnozeleni deo i koristi beli sloj između kore i crvene sredine.
Četiri zanimljiva načina da pripremite koru lubenice:
Slatko od kore lubeniceAko volite klasične, nostalgične ukuse, isprobajte ovaj neobičan, a domaći način da sačuvate koru lubenice. Isecite beli deo kore na kockice i potopite ga u vodu sa malo sode bikarbone na 30 minuta, pa isperite. U šerpi prokuvajte šećer i vodu, dodajte koru i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pred kraj dodajte limunov sok ili kriške limuna, i po želji malo vanile. Kada se slatko ohladi, sipajte ga u sterilne teglice i dobićete slatko koje se savršeno slaže uz palačinke, hleb s puterom ili kao dodatak uz popodnevni čaj.
Pomfrit od kore lubeniceZvuči neverovatno, ali ovaj recept menja pravila igre. Oljuštite zeleni deo kore, secite beli deo na štapiće kao za pomfrit. Uvaljajte ih u mešavinu maslinovog ulja, dimljene paprike, kari začina i malo putera od kikirikija.Ispecite u rerni dok ne porumene. Dobijate hrskavu, slatko-dimljenu grickalicu koja se savršeno slaže sa omiljenim sosom.
Kimči od kore lubeniceAko volite fermentisanu, ljutu hranu, probajte da napravite kimči sa korom lubenice.Iseckajte koru na kockice, pomešajte sa pastom od čili pahuljica, belog luka, đumbira i morske soli. Ostavitite da fermentiše nekoliko dana.Dobićete probiotsku bombu savršenu kao prilog uz pirinač, nudle ili sendviče.
Hladna supa od lubenice i kore (gazpačo)Za osveženje tokom letnjih dana, isprobajte gazpačo sa dodatkom kore lubenice.Izblendajte beli deo kore sa krastavcem, paradajzom, paprikom, belim lukom, maslinovim uljem i malo sirćeta.Dobijćete osvežavajuću, laganu i nutritivno bogatu supu - idealnu za letnji ručak.
Još načina da iskoristite koru lubenice
Dodajte je u smuti - blaga i osvežavajuća, savršeno se slaže sa bananom, spanaćem i limunom.
Ubacite je u stir-fry - tanko isečena, lepo se karamelizuje uz soja sos i povrće.
Iscedite je u sokovniku - daje dodatnu svežinu i vlakna.
Kandirajte je - kuvajte u sirupu i sušite za prirodnu poslasticu.
Narendajte je u salate - odlično upija dresinge.
Ne samo da je jestiva, već je i funkcionalna - prepuna nutrijenata, laka za pripremu i svestrana u jelima. Sledeći put kad sečete lubenicu, setite se da vam bukvalno pola voća još uvek može koristiti.
Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić
Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.
Četiri generacije i 11 članova porodice Stefanović živi pod jednim krovom: Sve stekli poštenim radom a deda kaže - jedini san nam je kilometar ipo asfaltnog puta
Na padinama prelepe, ali surove planine Golije smestilo se selo Šarenik u kojem se i dalje živi kao što se živelo nekad. Vredno i pošteno se radi, zarađuje za život sa svojih deset prstiju. Život u zajednici gore nije retkost kao u gradskim sredinama, a najbolji primer za to jeste porodica Stefanović u kojoj pod jednim krovom živi čak 11 članova.
Dobre ideje uvek dobro prolaze, vredne žene sa sela ne libe se da pokrenu svoj biznis: Dragana iz Dragačeva se bavi živinarstvom i sama je svoja gazdarica
Vredna Dragačevka, Dragana Radosavljević iz Kotraže na najbolji način i na svom ličnom primeru pokazuje da žene, ukoliko to dovoljno žele mogu svoj biznis da pokrenu čak i u selu. Ona je odlučila da se bavi živanarstvom i uzgojem pilića, posla ne fali tokom čitavog dana, i skoro svih 365 dana u godini ali Dragana se ne žali jer biti sam svoj gazda sa sobom nosi veliki teret, ali i lepotu.
DA VAS NE BI PRATILA BOLEST I ZLO, DANAS OVO MORATE DA URADITE! Običaj se NE KRŠI, pratiće vas GNEV SVECA AKO...
Posečen je oko 266. godine i primio je venac večne slave
"OVAJ TIP LJUDI NE ZASLUŽUJE DA BUDE PRIČEŠĆEN":Otac Gojko Perović otkrio 5 USLOVA da bismo primili SVETU TAJNU PRIČESTI
Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom. Evo šta o tome govori otac Gojko Perović
Komentari(0)