NOĆNI ŽIVOT KAO U PARIZU: Ovaj srpski grad je između dva svetska rata imao preko 130 kafana

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Između dva svetska rata, Šabac je bio poznat kao grad sa više od 130 kafana, gotovo svaka ulica je imala po jednu. Kao pogranični grad, bio je glavna tačka kroz koju je evropski uticaj ulazio u tadašnju Srbiju.

Stari Šabac
Međuopštinski istorijski arhiv Šabac

Ovaj evropski duh posebno je osetan tokom vladavine Jevrema Obrenovića, kada su kulturni i društveni život grada doživeli procvat. Kafane su u to vreme bile mesta okupljanja, poslovnih dogovora, ali i centri društvenih dešavanja, čineći Šabac jednim od najživopisnijih gradova tog doba.

Šabac je imao je bogatu kafansku tradiciju na kojoj bi mu pozavideli mnogi evropski gradovi.

Ovo su neke od slavnih kafana toga vremena u Šapcu

Jedna od najpoznatijih bila je Kasina, kafana sa uličnom baštom i bioskopom. Upravo ovde je 1911. godine prikazana prva bioskopska predstava u Šapcu povodom stogodišnjice Boja na Mišaru. Film nosi naziv Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa, a glavnu ulogu igrao je Šapčanin Milorad Petrović, dok je režiju potpisao Čiča Ilija Stanojević.

Hotel Pariz je, kao klub oficira i podoficira, bio druga kuća za mnoge boeme i pesnike. U njemu je Vojislav Ilić ispisivao svoje stihove, a mnogi značajni ljudi tog vremena, poput kraljeva, ministara i umetnika, nalazili su tu svoje utočište. Pariz je bio poznat po klasičnoj muzici, ali i veselim večerima uz pesme Cicvarića. Kafanska šala nije bila retkost – jedne prilike, zbog pesme objavljene u šabačkom listu "Čivija", supruga šabačkog načelnika uletela je u Pariz i izazvala pravi haos, besna zbog satire u kojoj je opisan njen muž.

Kafana Evropa bila je pojam luksuza u Šapcu. Sagrađena sedamdesetih godina XIX veka po uzoru na zapadne salone, imala je klavir i hotelske sobe. Ovde su bogati mačvanski trgovci dolazili da se opuste nakon poslova na Velikoj pijaci i Bairu. Čest gost bio je i kralj Milan, poznat po svojoj strasti prema kocki. Jednom prilikom kako kruži priča, zbog nerešenog kockarskog duga, Mačvani su kralju ukrali čiviju sa točka kraljevih kola, pa možete misliti šta se kasnije desilo, otuda po nekima i čuveni nadimak "Čivijaši".

Među najpoznatijim kafanama starog Šapca bila je Devet direka, kafana od velikog istorijskog značaja. Otvorena 1864. godine, postala je mesto gde su se uređivale novine i sklapali poslovi sa Mačvanske pijace. Radila je sve do 1928. godine i ostala zapamćena kao najstarija kafana u Šapcu.

Još jedna zanimljiva kafana bila je Kod lepe Keje, nazvana po konobarici koja je svojim šarmom privlačila goste. Kafana Ilije Božovića, koja se nalazila na Kamenjaku, bila je poznata po izvođenju mađioničarskih trikova, što je u to vreme bilo prava atrakcija.

Gradska pivnica ostala je upamćena po legendarnom orkestru Cicvarića, čije su violine osvojile i uglednog kompozitora Jozefa Tolingera. Tolinger, koji isprva nije verovao da takav orkestar može biti išta više od običnog kafanskog, nakon jedne večeri provedenoj uz njihovu muziku, promenio je mišljenje i pohvalio kvalitet njihovog izvođenja.

Stari Šabac je, kao što vidimo, bio mnogo više od običnog varoškog grada – njegov kafanski život bio je centar umetničke, društvene i političke scene tog vremena.

Komentari(0)

Loading