KRALJ I KRALJICA U SRODSTVU: Sigurno niste znali ove zanimljivosti iz života Milana I Obrenovića

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Milan I Obrenović je bio sin Miloša Obrenovića, sina Jevrema Obrenovića (rođenog brata kneza Miloša), i Elene Marije Katardži.

Kralj Milan
vikipedija

Milan je imao teško detinjstvo u Moldaviji, pa je njegov staratelj postao knez Mihailo Obrenović. Posle ubistva kneza Mihaila, mladi Milan je izabran za njegovog naslednika. Pošto je bio maloletan, umesto njega upravljalo je tročlano namesništvo u kom su glavnu ulogu imali Milivoje Blaznavac i Jovan Ristić. Vlast je preuzeo 1872. godine, a u nastavku teksta slede zanimljivosti iz njegovog života.

Treći je po redu vladar iz dinastije Obrenović za koga je moralo da se pravi namesništvo, a drugi koji je maloletan nasledio presto.

Iako je posle svog rođaka kneza Milana bio drugi Milan na čelu Srbije, vladao je pod rednim brojem IV, a posle krunisanja za kralja pod rednim brojem I. Do njega su Obrenovići redne brojeve određivali po tome koji je po redu vladar iz te dinastije trenutno na vlasti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvi je vladar iz grane Jevrema Obrenovića.

Treći je vladar iz dinastije Obrenović posle Miloša i Mihaila koji je u nekom trenutku vladavine abdicirao.

Jedini je vladar iz dinastije Obrenović koji nije preminuo tokom vladavine.

I nakon abdikacije, a i kasnije za vreme njegove komande aktivnom vojskom, u objavama zvaničnih državnih novina je i dalje oslovljavan kao kralj, a negde i kao Kralj Otac.

Nekoliko godina posle abdikacije ga je sin Aleksandar postavio za vrhovnog komandanta vojske Srbije, gde je ostao do proglasa veridbe njegovog sina sa Dragom Lunjevicom.

Pored Aleksandra je imao i drugog bračnog sina Sergeja, koji je preminuo ubrzo posle porođaja, i vanbračnog sina Đorđa (Obrena).

Bio je niži od svog sina Aleksandra, što znači da je imao manje od 1,74m.

Službeno je postao knez sa 14 godina, dobio je prvog sina u 22 godine, postao je kralj sa 28, a abdicirao sa nepunih 35 godina.

Prvi je srpski vladar koji je otišao na hodočašće u Jerusalim.

I on i njegov otac su se ženili ženama iz rumunskog plemstva, i obojica su se kaasnije razvodili od njih.

Njegova žena kraljica Natalija je živela 40 godina posle njegove smrti.

On i kraljica Natalija su bili rođaci u trećem kolenu, pošto imaju istog pradedu i prababu. Majka Milanove majke Marije, i majka Natalijinog oca Petra su bile rođene sestre. Prema rečima Milan Jovanovića Stojimirovića, mitropolit beogradski Mihailo verovatno nije znao za tu rodbinsku vezu u trenutku njihove svadbe 1875, jer je prethodno pravio veliki problem prilikom slične situacije sa knezom Mihailom i Katarinom Konstantinović, a ni Jovan Ristić verovatno nije znao tada da su Milan i Natalija rođaci u 3. kolenu. Stojimirović-Jovanović zaključuje da je ta svadba verovatno bila zamisao Milanove majke, koja je htela da oženi sina svojom bratanicom.

Na njega su zvanično izvršena 3 neuspela pokušaja atentata, a 4 ako se Smederevski nameštaj ne računa kao nesrećni slučaj.

Imao je praunuka Pantu preko vanbračnog sina Đorđa, koji je u Parizu bez potomstva preminuo oko 2002. godine.

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading