Evo za šta je sve dobro grožđe: Pomaže u prevenciji teških bolesti koje pogađaju najveći broj Srba - važno je
Zrelo grožđe sadrži visoku koncentraciju antioksidativnih pigmenata zdravih za srce, koji mogu imati sposobnost prevencije zgrušavanja krvi. I to nije sve

Grožđe je prava riznica vitamina i minerala. Pomenimo bor, koji pogodno utiče na zdravlje i očuvanje kostiju, ili vitamin C - jedna šolja grožđa zadovoljava 27 posto dnevnih potreba za ovim snažnim antioksidansom.
Grožđe se nekada smatralo "hranom bogova" i povezivalo se sa Dionisom, grčkim bogom vina, poljoprivrede i plodnosti. Pominje se još u mitologiji, s naglaskom na opojnim svojstvima vina.
Grožđe je sjajan izvor mangana, minerala koji olakšava metabolizam proteina i ugljenih hidrata i aktivira enzime zaslužne za korišćenje ključnih nutrijenata, poput vitamina grupe B. Sladak i privlačan ukus grožđa može da vas ponese da unesete više kalorija nego što biste hteli, pa je dobro imati na umu kako jedna šoljica sadrži približno 100 kcal.
Možda vas zanima:

Evo kako da se ponašate ukoliko se sretnete sa medvedom: Jedan postupak može biti koban
Brojnost populacije u samom nacionalnom parku Tara je oko 60-70 medveda, ali procena je da u Srbiji ima oko 120 jedinki

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Možda vas zanima:

Evo kako da se ponašate ukoliko se sretnete sa medvedom: Jedan postupak može biti koban
Brojnost populacije u samom nacionalnom parku Tara je oko 60-70 medveda, ali procena je da u Srbiji ima oko 120 jedinki

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Možda vas zanima:

Evo kako da se ponašate ukoliko se sretnete sa medvedom: Jedan postupak može biti koban
Brojnost populacije u samom nacionalnom parku Tara je oko 60-70 medveda, ali procena je da u Srbiji ima oko 120 jedinki

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Grožđem protiv kardiovaskularnih bolesti
Tokom poslednjih decenija biljne hemikalije intrigiraju naučnike istim intenzitetom kao što su ih vitamini intrigirali u prošlom veku.
Jedna takva biljna hemikalija je resveratrol, a nalazimo ga u grožđu i vinu. Materija se luči kao odgovor na mikrobnu infekciju ploda ili stres (upotreba herbicida, fungicida, izlaganje UV-zracima), a služi kao prirodna antioksidativna zaštita u grožđu.
Nakuplja se u kožici grožđa i predstavlja biološki aktivnu biljnu hemikaliju kojoj se u poslednjih nekoliko godina posvećuje velika pažnja zbog brojnih pozitivnih učinaka. Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Infectious Diseases, ukazalo je na pozitivan učinak resveratrola na virus gripa.
Grupa italijanskih naučnika, na čelu s dr Anom Palamara, s Instituta za mikrobiologiju iz Rima sprovela je in vitro i in vivo istraživanja s ovom supstancom u želji da ispitaju uticaj resveratrola na replikaciju virusa gripa. U svojim istraživanjima došli su do spoznaje da resveratrol snažno blokira replikaciju virusa gripa u kulturama ćelija, što su potvrdili i istraživanjima na laboratorijskim životinjama.
Dobro je poznat zaštitni učinak vina na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a time se posebno ponose Francuzi.
Popularno - naučni pojam ''francuski paradoks'' koristi se za skraćeni opis činjenice da Francuzi znatno ređe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti, a istovremeno konzumiraju jednake količine zasićenih masti kao i Amerikanci.
Francuzi vole da jedu, a njihova ishrana bogata je mastima i po svim karakteristikama trebalo bi da ih svrstava u rizičnu grupu za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Pažljivim proučavanjem karakteristika i razlika francuske i američke ishrane istraživači su zaključili da je značajna razlika bila unos crnoga vina.
Smanjuje loš holesterol
Brojne kontrolisane studije pokazale su da crno vino - kada se konzumira u umerenim količinama – povećava nivo HDL (''dobrog'' holesterola''), a smanjuje nivo LDL (''lošeg'') holesterola u krvi.
Zaštitno delovanje vina na kardiovaskularni sistem pripisuje se već spomenutom resveratrolu. Smatra se kako sok od grožđa zbog sadržaja te zaštitne supstance može pružiti sličnu zaštitu kao i crno vino. Međutim, studije su pokazale da je potrebno popiti tri puta više mošta nego vina u svrhu smanjenja oksidacije LDL holesterola, budući da glavnina aktivnih materija ostaje u košticama i opni grožđa.
Krvni pritisak se snižava
Fermentacija mladog vina u kontaktu s bobicama osigurava dobar prelazak aktivnih materija u vino te se tako vino obogaćuje korisnim supstancama, dok mlado vino sadrži tek tragove ovih materija.
Jedno novije istraživanje na životinjama pokazalo je da ishrana koja obiluje fitohemikalijama kakve nalazimo u grožđu može smanjiti povišeni krvni pritisak uzrokovan preteranim unosom kuhinjske soli. Blagotvorno se svojstvo pripisuje flavonoidima koji snizuju povišeni krvni pritisak ili direktno svojom antioksidativnom aktivnošću ili indirektno delovanjem na ćelijske funkcije ili oboje. Flavonoidima obiluju i kožica i meso i semenke grožđa.
Kako odabrati najbolje grozdove?
Kada birate grožđe uvek odaberite zrele plodove. Zrelo grožđe je čvrsto i nije naborano. Stabljika bi trebalo da bude dobro pričvršćena za grozd, a područje oko mesta pričvršćenja iste boje kao i ostatak grožđa.
Najbolje je da ga probate kako biste se uverili u njegov ukus i zrelost. Većina grožđa se ubere zrelo, ono neće sazrevati nakon što je ubrano.
Grožđe na vrhuncu zrelosti ima i najveću nutritivnu vrednost jer je tada koncentracija vitamina i fitohemikalija na vrhuncu. Budući da se grožđe nalazi visoko na lestvici voća koje zadržava visok nivo pesticida, kada ste u mogućnosti odaberite organski uzgojeno grožđe, prenosi MissZdrava.
(Blic)

Vidovdanska svetlost: Kako je narod verovao da senka na ovaj dan otkriva ono što ne umemo da kažemo
Vidovdan je poznat kao važan istorijski i duhovni datum, ali u narodnom predanju, postoji još jedno tumačenje: oko tog dana, senke su najkraće – i tada se, verovalo se, može videti ono što se inače krije.

Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.

"Nisam verovala u Boga, plašila sam se smrti": Zašto je mlada Srpkinja napustila sve i postala monahinja
Monahinja Haritina Tomić otkriva kako je iz umetničkog nemira i unutrašnje praznine pronašla veru, smisao i duhovni mir u manastiru.

MOĆNI MAGNET ZA OSEĆANJA: Ovo cveće nosi jedinstvenu simboličku moć
Uverite se sami kako će ljubičice na balkonu privući ljubav u vaš život.

NAJLEPŠA SRPSKA REČ: Srbi gotovo jednoglasno doneli odluku
Srpski jeziki bogat je neverovatnim frazama i izrazima, a korisnici društvene mreže Instagram su izabrali najlepšu srpsku reč.
Komentari(0)