IZNENADIĆETE SE KO SU Ovo su imena najpoznatijih Cincara ovih prostora

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Cincari su jedna od najpoznatijih skupina Vlaha ili Aromuna. Potomci su romaniziranih tračkih skupina koja se do danas uspela donekle sačuvati na istočnom Balkanu.

IZNENADIĆETE SE KO SU Ovo su imena najpoznatijih Cincara ovih prostora
Printscreen/Youtube

Cincari su izvorno polunomadski ili nomadski narod koji je posedovao velika stada ovaca.

Njihovo glavno gradsko središte bilo je planinski grad Moskopolje (vlaški Moscopole) u Makedoniji, osnovan početkom 14. stoleća kao zimsko prebivalište čobana na 1.200 metara visine.

Grad se održao sve do njegovog uništenja od strane Turaka 1788. i ponovno 1821. godine.
Cincari su se razbežali iz svog grada, za koji se kaže da je imao 12.000 kuća.

Cincari su romanski narod koji živi na Balkanu, nema svoju državu, a ime su dobili zbog njihovog izgovora broja “5” - “cinc” umesto “ćinć” (po dako-vlaškom jeziku).

Naseljavaju Grčku, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, a veliki broj se doselio sa pomenutih područja u Srbiji i Rumuniji.

Iako ne čine kompaktne zajednice nigde u zemlji, žive raštrkano po njoj, a posebno u gradovima kao što su Knjaževac, Pančevo, Smederevo, Beograd i Niš. Prema podacima iz 2022. godine, u Srbiji se 327 stanovnika izjasnilo kao etnički “Cincari” (Aromuni).

Jezik Cincara nastao je iz latinskog i član je romanske skupine jezika.
Najstariji pisani dokument na ovom jeziku datira iz 1731. godine i radi se o natpisu na jednoj ikoni.

Cincari su danas narod koji nestaje. Iako su se helenizirali na području Grčke, još uvek su veoma aktivni u očuvanju svog identiteta u Srbiji. Važno je napomenuti da prave Cincare ne treba brkati s ostalim vlaškim skupinama koje takođe postoje na Balkanu.

Ovi Cincari su ostavili dubok trag u istoriji Srbije i obližnjih balkanskih zemalja

Jedan od najpoznatijih savremenih Cincara je poznati glumac Taško Načić.

Tragično poginuli makedonski pevač Todor Proja, poznatiji kao Toše Proeski, takođe je bio Cincar.

Mihajlo Pupin

Rođen je 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, a preminuo je 12. marta 1935. godine. Pupin je bio srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, a Pulicerovu nagradu je dobio 1924. godine za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka".

Jovan Sterija Popović

Rođen je u Vršcu 1806. godine, gde je i umro 1856. godine. Bio je srpski pisac, dramaturg i pravnik. Sterija je ostavio značajan trag u srpskoj književnosti i kulturi, a njegova dela su i danas popularna. Njegova komedija “Pokondirena tikva” je jedno od najpoznatijih dela srpske književnosti.

Osim nabrojanih, mnogi drugi znameniti ljudi takođe su bili poreklom Cincari, uključujući Petra Ička, Nikolu Pašića, Branislava Nušića (Alkibijad Nuša), Simonu Halep i mnoge druge.

Cincari su stvarali urbanu kulturu Balkana, ustanovili gradsku nošnju na ovim prostorima i imaju značajne doprinose u različitim oblastima.

Komentari(0)

Loading