IVO ANDRIĆ Nesvakidašnja ljubavna priča sa Milicom Babić, bio je prijatelj sa njenim mužem i čekao je godinama

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Ivo Andrić je bio srpski i jugoslovenski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Rođen je 9. oktobra 1892. godine igrom slučaja u Travniku, a umro je u Beogradu 13. marta 1975. godine. O njegovom književnom opusu se dosta zna, međutim, malo ljudi zna da je Ivo imao nesvakidašnju ljubavnu priču sa suprugom Milicom Babić.

Milica Babić
Wikipedia

Ivo Andrić je bio omiljen među ženama. Međutim, on je godinama čekao i najzad dočekao te 1958. godine oženio Milicu Babić. Milicu je upoznao preko prijatelja Nenada Jovanovića, koji je bio novinar i prevodilac iz Tuzle. Ne zna se kada su se Ivo Andrić i Milica Babić upoznali, ali se to najverovatnije desilo pre nego što je tadašnji ambasador u Berlinu zaposlio njenog supruga Nenada Jovanovića u ambasadi.

Kako Ivo nije bio oženjen, Milicu je zamolio da bude domaćica na njegovim prijemima. Prijatelji su bili od 1939, pa sve do Nenadove smrti, a nakon toga su uplovili u vezu. U vremenu koje je prethodilo njihovoj vezi Andrić  je gotovo svakodnevno slao pisma Milici i Nenadu i obraćao im se sa "Dragi prijatelji", a potpisivao ih je kao Mandarin,  nadimkom koji mu je Milica nadenula.

Nenad je preminuo 1957. godine, a Andrić se Milicom oženio godinu i po kasnije, 1958. godine. Brak je trajao deset godina. Čuveni pisac je otkrio da je Milica, kojoj se Ivo divio i koju je čekao dugi niz godina, poslužila kao inspiracija za  knjigu "Jelena žena koje nema".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada se 1961. godine pojavio na dodeli Nobelove nagrade, pratila ga je Milica u plavoj haljini s velikom  mašnom u kosi. Ljubavna sreća je trajala kraće od čekanja. Usled artritisa Milica je pila lekove koji su doveli do toga da je srce izda 1968.godine.

Andrić je nakon Miličinog odlaska zaćutao. Povukao se u sebe, a zdravlje mu je polako popuštalo. Preminuo je 1975, a njegova urna je položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored groba Milice Babić.

Andrić je bio prisutan na potpisivanju pristupa Jugoslavije Trojnom paktu, što je zabeleženo na jednoj fotografiji kasnije prikazanoj na izložbi 1951. u organizaciji Jugoslovenske narodne armije o otporu nemačkoj okupaciji. Preneražen zbog mogućih reakcija na fotografiju, Andrić je od Milovana Đilasa, tadašnjeg šefa Odeljenja za agitaciju i propagandu - Agitpropa, tražio da bude uklonjena, što je i učinjeno.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/87011/ko-je-bio-tito-hrvat-jugosloven-ili-neko-treci/vest

Komentari(0)

Loading