KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. maja 1892. – Ljubljana, 4. maja 1980.), jugoslovenski revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti 20. veka i uopšte istorije na prostorima bivše Jugoslavije. Za vreme svoje političke karijere bio je veoma popularna i cenjena ličnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Iako je umro 1980. godine, Josip Broz Tito i danas intrigira mnoge.

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?
Shutterstock/Josip Broz Tito

Kontraverza počinje već sa datumom njegovog rođenja. Po zvaničnoj verziji Tito je rođen u malom selu Kumrovcu na Sutli, u najzapadnijem delu Hrvatskog zagorja, 7. maja 1892. godine, kao sedmo od ukupno petnaestoro dece roditelja Franje (Franceka) i Marije Broz, rođene Javeršek. Mali "nesporazum" oko tog biografskog podatka, s obzirom da se Titov rođendan slavi na dan 25. maja, objasnili su njegovi biografi činjenicom da je Josip Broz za vreme svog dugogodišnjeg revolucionarnog rada bio prisiljen da se služi lažnim papirima i dokumentima, pa je tako i u jednom vojničkom dokumentu austro-ugarske vojske zabeleženo da je rođen 25. maja.

Kružile su razne priče o njegovom poreklu - neki su govorili da je Jevrej, pojedini da je Mađar, a bilo je i verzija u kojima je predstavljen kao Nemac.

Sumnju je dodatno podgrejao dokument američke Nacionalne agencije za sigurnost, u kome piše da je najverovatnije bio Rus ili Poljak, zbog naglaska kojim je govorio srpskohrvatski jezik.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U nepotpisanom dokumentu koji je objavila ova obaveštajna služba piše da su do takvog zaključka došli na osnovu fonetske analize Titovog govora iz 1977. godine, gde njegov akcenat više odgovara ruskom ili poljskom jeziku, a ne srpskohrvatskom.

Ipak, takav govor se zvanično pripisuje njegovom poreklu, jer mu je majka bila Slovenka, otac Hrvat, kao i mestu rođenja - Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju, gde se govori kajkavskim narečjem. Ono što je sigurno,  protok vremena nije uspeo da umanji intenzitet harizme Josipa Broza Tita čije ime još uvek budi zanimanje.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/83633/titova-zbirka-poklona-neki-predmeti-su-stari-vise

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/80899/licno-tito-zabranio-je-ovu-pesmu-necete-verovati-zasto-razlog-je-strasan/vest

Tagovi:

Komentari(0)

Loading