LIČNO TITO Zabranio je ovu pesmu, nećete verovati zašto, razlog je STRAŠAN!

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Kažu da je broj samoubistava toliko porastao da je Tito morao da je zabrani.

LIČNO TITO Zabranio je ovu pesmu, nećete verovati zašto, razlog je STRAŠAN!
Alo

Jedna od urbanih legendi koje se vezuju za Josipa Broza Tita i bivšu Jugoslaviju je svakako ona o pesmi koja je bila toliko depresivna da su ljudi zbog nje dizali ruku na sebe. Pesma koju je posle velikog broja suicida Tito navodno zabranio, zove se “Pluća su mi bolna”.

Pesmu “Pluća su mi bolna” prvi je snimio Zaim Imamović, a pored verzije Nade Mamule, poznata je i interpretacija Velibora Bore Spužića - Kvake.

Evo stihova pesme:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

“Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam
Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani
Živeću još danas, a možda i sutra
A onda zauvek, zbogom moj živote
Nije meni žao, bednoga života
Jer ja sreće nikad, osetio nisam
Samo bol i patnja, gorke suze lio
U životu svome, srećan nisam bio.”

Ova pesma je napisana 1950. godine kada je Dragiša Nedović imao tuberkulozu i bio u veoma teškom stanju. U vreme kada je ploča objavljena, zabeležen je veliki porast broja samoubistava obolelih od tuberkuloze na prostoru bivše Jugoslavije. Josip Broz Tito i Centralni komitet su odlučili da zabrane prodaju ploča i izvođenje pesme, a objašnjenje je bilo da ona navodi na samoubistvo. Veto na pesmu trajao je deset godina, sve dok je na jednoj proslavi nije naručila Jovanka Broz, a tada ju je za Titovu suprugu otpevala legendarna Nada Mamula

.

 

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading