LIČNO TITO Zabranio je ovu pesmu, nećete verovati zašto, razlog je STRAŠAN!

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Kažu da je broj samoubistava toliko porastao da je Tito morao da je zabrani.

LIČNO TITO Zabranio je ovu pesmu, nećete verovati zašto, razlog je STRAŠAN!
Alo

Jedna od urbanih legendi koje se vezuju za Josipa Broza Tita i bivšu Jugoslaviju je svakako ona o pesmi koja je bila toliko depresivna da su ljudi zbog nje dizali ruku na sebe. Pesma koju je posle velikog broja suicida Tito navodno zabranio, zove se “Pluća su mi bolna”.

Pesmu “Pluća su mi bolna” prvi je snimio Zaim Imamović, a pored verzije Nade Mamule, poznata je i interpretacija Velibora Bore Spužića - Kvake.

Evo stihova pesme:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

“Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam
Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani
Živeću još danas, a možda i sutra
A onda zauvek, zbogom moj živote
Nije meni žao, bednoga života
Jer ja sreće nikad, osetio nisam
Samo bol i patnja, gorke suze lio
U životu svome, srećan nisam bio.”

Ova pesma je napisana 1950. godine kada je Dragiša Nedović imao tuberkulozu i bio u veoma teškom stanju. U vreme kada je ploča objavljena, zabeležen je veliki porast broja samoubistava obolelih od tuberkuloze na prostoru bivše Jugoslavije. Josip Broz Tito i Centralni komitet su odlučili da zabrane prodaju ploča i izvođenje pesme, a objašnjenje je bilo da ona navodi na samoubistvo. Veto na pesmu trajao je deset godina, sve dok je na jednoj proslavi nije naručila Jovanka Broz, a tada ju je za Titovu suprugu otpevala legendarna Nada Mamula

.

 

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading