Zašto se u narodu od davnina kaže - biti zdrav k'o dren?
Dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vrlo mnogo vitamina C. Posebno valja istaći da je svaki deo ove biljke lekovit - plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice

U narodu poznata fraza "biti zdrav k'o dren" sasvim je razumljiva još od davnina ako imamo na umu veliki značaj za zdravlje ove biljke.
Naime, dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vrlo mnogo vitamina C. U njemu se nalazi i dvostruko više askorbinske kiseline nego u pomorandži. Plodovi se jedu sveži, a mogu se i zamrzavati, sušiti, od njih se može praviti marmelada, čaj, sok ili kompot, a dobar je sastojak i kolača.
Posebno valja istaći da je svaki deo ove biljke lekovit - plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice.
Možda vas zanima:


MISLILI SMO DA SU OVO SRPSKE REČI: Pogledajte koje sve izraze delimo sa Turcima! (VIDEO)
Pogledajte zanimljivi jezički "okršaj"
Možda vas zanima:


MISLILI SMO DA SU OVO SRPSKE REČI: Pogledajte koje sve izraze delimo sa Turcima! (VIDEO)
Pogledajte zanimljivi jezički "okršaj"
Možda vas zanima:


MISLILI SMO DA SU OVO SRPSKE REČI: Pogledajte koje sve izraze delimo sa Turcima! (VIDEO)
Pogledajte zanimljivi jezički "okršaj"
Njegova lekovita svojstva se ogledaju u lečenju upale grla, slabokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemeroida, dijabetesa, te za brže zaceljivanje rana. Ruski naučnici su ustanovili da dren, njegova kora i listovi poseduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože.
Ako se uz poremećaj rada creva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke. U Francuskoj i Italiji od drena se masovno proizvodi vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina. U Nemačkoj se kuvaju sa šećerom i sirćetom, dodaju jelima od testa i krompira. U Rusiji se od njega kuvaju ukusne supe i koristi se kao začin za specijalitete od mesa i ribe.
Ukusan i lekovit sok od drena
Sastojci:
- 1,300 kg zrelog crvenog drena- 3 kg šećera- 50 g limunske kiseline- voda, staklene boce, gaza
Priprema:
Dren operite i stavite da se kuva u pet litara vode. Kada se raspukne, dovoljno je kuvan, pa ga tada zgnječite kako biste dobili masu poput pirea. Takav dren nastavite da kuvate još 15 minuta, nakon čega ga cedaljkom izvadite iz lonca. U lonac dodaje još 1 l vode, 3 kg šećera, 50 g limunske kiseline, pa sve to mešajte i kuvajte još pola sata dok se šećer ne rastopi.
Penu koja će se nakupljati pri vrhu s vremena na vreme maknite, a kada ona potpuno nestane, sok je gotov. Nakon toga, zagrejte staklene boce, pa u njih preko gaze sipajte sok kako se mrvice ne bi našle u boci. Sok koji dobijete razredite vodom i uživajte.

Slavka Nešić iz Zaječara je preživela udar groma: Dete palo sa kreveta, dever se valjutao po podu, a kad sam digla glavu...
Najbolje je, kaže, zatvoriti prozore i vrata i skloniti se u ugao sobe

Bio je najbogatiji Srbin kog je venčao kralj, a skončao jezivo u crkvi: Njegova žena da bi preživela "prosila" na pijaci
Na pomen prezimena Dunđerski mnogi prvo pomisle na tragičnu ljubavnu priču Lenke i Laze Kostića.

Evo kako da se ponašate ukoliko se sretnete sa medvedom: Jedan postupak može biti koban
Brojnost populacije u samom nacionalnom parku Tara je oko 60-70 medveda, ali procena je da u Srbiji ima oko 120 jedinki

Negovala bolesnog muža, a bila ljubavnica srpskom kralju koji je pravio najveće skandale: Kad je izgustirao, zaveo njenu sestru i terao je da ostavi muža i decu
Malo ko zna da su Milan Obrenović i Dženi Džerom imali romansu koja se burno završila, te je čuveni Srbin zaveo i njenu sestru u koju je bio zaljubljen do ušiju!

PRIČA SE DA JE SLOBODAN MILOŠEVIĆ IMAO AFERU S ČUVENOM SRPSKOM GLUMICOM: Mira nije slutila šta joj rade iza leđa u hotelu
Ljubav Slobodana Miloševića i Mirjane Marković bila je poput neoborive tvrđave, iako je mnogo puta pokušano da se obori.
Komentari(0)