Zašto se u narodu od davnina kaže - biti zdrav k'o dren?
Dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vrlo mnogo vitamina C. Posebno valja istaći da je svaki deo ove biljke lekovit - plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice

U narodu poznata fraza "biti zdrav k'o dren" sasvim je razumljiva još od davnina ako imamo na umu veliki značaj za zdravlje ove biljke.
Naime, dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vrlo mnogo vitamina C. U njemu se nalazi i dvostruko više askorbinske kiseline nego u pomorandži. Plodovi se jedu sveži, a mogu se i zamrzavati, sušiti, od njih se može praviti marmelada, čaj, sok ili kompot, a dobar je sastojak i kolača.
Posebno valja istaći da je svaki deo ove biljke lekovit - plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice.
Možda vas zanima:

Da li znate zašto se kaže "od Kulina bana": Mnogi ne znaju ko je zapravo u pitanju, narodno predanje kaže...
U njegovo doba nastao je i jedan važan dokument

Možda vas zanima:

Da li znate zašto se kaže "od Kulina bana": Mnogi ne znaju ko je zapravo u pitanju, narodno predanje kaže...
U njegovo doba nastao je i jedan važan dokument

Možda vas zanima:

Da li znate zašto se kaže "od Kulina bana": Mnogi ne znaju ko je zapravo u pitanju, narodno predanje kaže...
U njegovo doba nastao je i jedan važan dokument

Njegova lekovita svojstva se ogledaju u lečenju upale grla, slabokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemeroida, dijabetesa, te za brže zaceljivanje rana. Ruski naučnici su ustanovili da dren, njegova kora i listovi poseduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože.
Ako se uz poremećaj rada creva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke. U Francuskoj i Italiji od drena se masovno proizvodi vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina. U Nemačkoj se kuvaju sa šećerom i sirćetom, dodaju jelima od testa i krompira. U Rusiji se od njega kuvaju ukusne supe i koristi se kao začin za specijalitete od mesa i ribe.
Ukusan i lekovit sok od drena
Sastojci:
- 1,300 kg zrelog crvenog drena- 3 kg šećera- 50 g limunske kiseline- voda, staklene boce, gaza
Priprema:
Dren operite i stavite da se kuva u pet litara vode. Kada se raspukne, dovoljno je kuvan, pa ga tada zgnječite kako biste dobili masu poput pirea. Takav dren nastavite da kuvate još 15 minuta, nakon čega ga cedaljkom izvadite iz lonca. U lonac dodaje još 1 l vode, 3 kg šećera, 50 g limunske kiseline, pa sve to mešajte i kuvajte još pola sata dok se šećer ne rastopi.
Penu koja će se nakupljati pri vrhu s vremena na vreme maknite, a kada ona potpuno nestane, sok je gotov. Nakon toga, zagrejte staklene boce, pa u njih preko gaze sipajte sok kako se mrvice ne bi našle u boci. Sok koji dobijete razredite vodom i uživajte.

Veruje se da ova biljka donosi nesreću: Nikada je ne sadite, a ako je dobijete na poklon – odmah je bacite iz kuće!
Prema narodnim verovanjima, određene biljke donose nesreću u dom.

KNEZ MILOŠ OBRENOVIĆ JE VUKOVU REFORMU NAZIVAO SEKTOM: Njegovo pismo vladici Njegošu sve objašnjava
Jugoslovenski jezički projekat austroslavizma je bio negacija i razgrađivanje srpskog pravoslavnog predanja pismenosti i državotvornosti, jezičke srpske i slovenske sabornosti, kao što je to i danas u istoj mjeri i namjerama

KLETVA KNEZA MILOŠA I DANAS UBIJA SRBIJU! Sebi je OBEZBEDIO VLAST, ali narodu je NAVUKAO jezivo PROKLETSTVO
Ovaj momenat i dalje deli Srbiju...

Ovaj jednostavan trik razotkriva da li je piletina predugo stajala ili je zaista sveža: Znaćete na prvi pogled
Pre kupovine bacite brz pogled na ambalažu i meso

Ugostitelj Đoka je najlepšu vilu u Srbiji ostavio sluškinji: Zidovi čuvaju tužnu sudbiinu, da vam se smuči život
Legenda kaže da su Turci na brdu iznad varoši podigli kulu koja je, tokom Miloševe vladavine, pretvorena u tamnicu
Komentari(0)