KAŽU DA POMAŽE Svi su poludeli za tehnikom “Duboki odmor bez spavanja”

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Dr. Endrju D. Huberman je poznat naučnik i redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford. Njegovo istraživanje fokusira se na razumevanje funkcionisanja mozga i načina za popravku oštećenih moždanih funkcija usled povrede ili bolesti. On je stručnjak za neurobiologiju i psihijatriju.

žena
Shutterstock

Ovaj doktor vodi popularni Huberman Lab Podcast gde deli svoja istraživanja.

Nedavno je privukao širu pažnju uvodeći vežbu “Dubokog odmora bez spavanja” ili “Non-Sleep Deep Rest”. Ova tehnika, koja navodno pomaže opuštanju putem disanja i meditacije, postala je popularna na platformama kao što je TikTok, gde je video na kojem je prikazana pregledan više od 25 miliona puta. Iako naučni dokazi uspešnosti ove tehnike možda nisu obimni, vredi pokušati.

Tehnika “Duboki odmor bez spavanja” ukratko:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Lezite ili sedite. Udahnite duboko kroz nos, a zatim izdahnite kroz „tanko stisnute usne kao kroz malu slamčicu“, preporučuje dr Huberman, jer će to usporiti rad srca i opustiti nervni sistem.

2. Zamislite da stojite iznad svog tela, držite ručnu svetiljku i usmerite je na različite delove tela, počevši od stopala. Fokusirajte se na osećaj šta vam stopala dodiruju, na primer vaše čarape ili tepih. Uradite isto dok polako prelazite na potkolenice i listove.

3. Kada vam je ceo donji deo tela osvetljen, duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Ponovite isto još dva puta. Svaki put kada izdahnete, zamislite da vam telo malo tone u dušek ili stolicu.

4. Polako pomerite lampu ka stomaku, grudima, vratu, a zatim i rukama. Kada dođete do leđa, udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Sada se fokusirajte na ono na čemu počivaju vaša leđa i zamislite da polako tonete u to.

5. Pomerite lampu da pokrije vlasište i potiljak, a zatim opustite celo lice.

6. Zamislite da gledate dole u ​​svoje osvetljeno telo i „smanjite svetlo“ kako bi sjaj bio manje intenzivan.

7. Ponovo se fokusirajte na dah i zamislite kako vam celo telo tone u stolicu ili dušek.

8. Pomerite nožne prste, lagano savijte kolena, pomerite gornji deo tela i glavu s jedne na drugu stranu i podignite ruke. Zatim otvorite oči – vežba je završena.

Priznaćete da zvuči zanimljivo, a ne traži mnogo vremena, dovoljno je da se fokusiramo na vežbu.

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading