JA ZNAM JEDNU ŽENU KOJOJ SU SE OD PROMAJE ISKRIVILA USTA Plašimo se propuha, a ne znamo ni zašto, evo šta kaže struka

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 1

Fenomen koji ne jenjava decenijama

vrata
Shutterstock

Iako ćete često čuti da se Srbi skoro ničega i nikoga ne plaše, jedan iracionalan strah u našem narodu opstaje decenijama, a to je strah da nas - ne ubije promaja. Ovaj fenomen prvi put se pojavljuje u pisanoj formi u drugom Vukovom rečniku i to pod imenom promaha, a ustvari podrazumeva strujanje vazduha kroz neku prostoriju u kojoj su otvoreni prozori i vrata. Zna se da do sada nikoga nije ubila, ali ljudi se i dalje plaše da ih "ne dohvati".

“Ja znam jednu ženu kojoj su se od udara promaje iskrivila usta, može i da se oduzme deo tela, može da utiče i na mišiće”, nabraja za RINU  jedan Čačanin šta to sve može da krene po zlu, ako nas ne daj Bože, dohvati promaja i uzme pod svoje ruke.

Međutim, ima i retko hrabrih među nama koji su imuni na ovu pojavu, pa stojički podnose kad im duva sa svih strana.

“Stalno sam na nekoj promaji i ne plašim se. Nisam čuo da je nekog do sad zaista ubila”, priča kroz šalu drugi Čačanin i dodaje da je sve to stvar navike i uverenja.

A, šta kaže struka? Da li promaja zaista može da nas dokusuri i da li je taj strah bar malo opravdan.

“U medicinskoj literaturi zaista ne postoje zapisani nikakvi efekti po zdravlje, koje je prouzrokovala promaja. Ali, praksa nas često demantuje jer naša sluznica nosa, sinusi i predeo oko ušiju jesu podložni spoljašnim uticjama, pa tako i promaja može uticati na njihovo trenutno stanje”, rekao je dr Milan Roganović.

Ipak, što je sigurno – sigurno je, ako vam je otvoren prozor bar zatvorite vrata – da vas ne ubije promaja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Marcioni

18.01.2023 00:19

Ne treba se podsmevati i podcenjivati promaju. Prosečna temperatura tela je 36.5 °C. Hipotermija nastaje već sa 35°C. Već za 1,5 stepena nastaju problemi za telo. Snižena telesna temperatura je opasnija od povišene jer telo na manjoj temperaturi nije u stanju da pruži adekvatan imunološki odgovor. Gubljenje telesne temperature se duplira ako se brzina strujanja vazduha poveća sa 1 m/s na 4 m/s. Ako je telo vlažno (znojenjem) gubitak toplote se znatno povećava. Promaja podrazumeva jednosmeran tok vazdušne struje, a duža izloženost jedne strane tela (dok sedimo npr.) može izazvati sniženje telesne temperature te strane tela i dovesti organizam u opasnost. Tada nastaje stanje koje nazivamo "prehlada" ili spazma, odnosno ukočenosti vratnog dela ili leđa...