ZBOG SVOJIH LEKOVITIH SVOJSTAVA JE ZOVU I "DAROM OD BOGA" Pored toga što služi za mršavljenje, koristi se i kao insekticid

Teodora Tojagić

13:00

Zanimljivosti 0

Ne samo da je dobra po krv i bubrege, već i za reumu i mršavljenje.

ZBOG SVOJIH LEKOVITIH SVOJSTAVA JE ZOVU I "DAROM OD BOGA" Pored toga što služi za mršavljenje, koristi se i kao insekticid
Shutterstock

Ima je na svakom koraku, cveta od jula do septembra. Možete sami sebi spremati čaj od iste, a zovu je "darom od Boga".

Umanjuje prostatu, eliminiše bubrežni kamenac i leči od infekcija mokraćnog trakta…

Žara ili kopriva je mnogo zdrava biljka i koristi se u lečenju mnogih bolesti.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

ZBOG SVOJIH LEKOVITIH SVOJSTAVA JE ZOVU I Printscreen/ Tiktok

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

 

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Evo nekih njenih upotreba

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Nega kose: Kopriva je odlična za kosu, oslobađa je peruti, smanjuje njeno opadanje, podstiče rast i oporavlja je. Zato s vremena na vreme kosu operite žarom.

Reguliše šećer u krvi: Čaj od koprive može pomoći da snizite šećer u krvi. U te svrhe popijte 2-3 šolje ovog čaja dnevno. Naravno, uz sve to se hranite zdravo.

Žara će pomoći i kod anemija: Čaj od koprive, ako se redovno pije, može pomoći i kod anemije. U te svrhe redovno pijte ovaj čaj. Naravno, opet moramo napomenuti da se hranite zdravo.

Eliminiše bubrežni kamenac i leči od infekcija mokraćnog trakta: Pravilnom upotrebom koprive može se pristupiti lečenju infekcije mokraćnog trakta, a samim tim i uklanjanju ili topljenju bubrežnog kamenca.

Rešava probleme sa cirkulacijom: Dokazano je da ispijanje čaja od žare pomaže cirkulaciji.

Leči prostatu: Dobro je rešenje za probleme sa prostatom, čak 120mg ove biljke dnevno, može smanjiti uvećanje prostate.

Tinktura od ustajale koprive: se često koristi kao insekticid u vrtovima i baštama.

Za sve navedeno žaru ili koprivu možete koristiti u obliku čaja od njenih suvih listova, pri standardnoj pripremi (kao i svaki čaj: jedna supena kašika smrvljenog suvog lišća koprive na jednu šolju prokuvale vode). 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Ramonda

Ramonda serbica – čudesni cvet koji vaskrsava

Zanimljivosti

16:00

14 septembar, 2025

Na stenama juga i istoka Srbije raste cvet koji je postao više od biljke. Ramonda, poznata kao „cvet feniks“, ima moć da oživi i kada se potpuno osuši, pa nije slučajno što je povezana sa najtežim trenucima i vaskrsnućem srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Shutterstock/paulista

Kako su naši stari gledali u Mesec da predvide budućnost

Zanimljivosti

20:00

13 septembar, 2025

Mesec je oduvek bio izvor nadahnuća, tajni i verovanja. Srpski narod je kroz vekove pratio njegove mene i na osnovu njih predviđao vreme, rod useva, zdravlje i sudbinu. Iako danas vreme proričemo uz pomoć prognoza i satelita, stara narodna znanja o Mesecu i dalje se prepričavaju i pamte.

Komentari(0)

Loading