NA DANAŠNJI DAN POČELA JE ČUVENA CERSKA BITKA Kako je bitku doživeo i opisao naš čuveni arhitekta Aleksandar Deroko

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Cerska bitka (nem. Schlacht von Cer, mađ. Ceri csata), takođe znana kao i Jadarska bitka (Schlacht von Jadar, Jadar csata), bila je vojni sukob vođen između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj okolini, kao i Šapca, tokom rane faze Srpske kampanje u Prvom svetskom ratu.

NA DANAŠNJI DAN POČELA JE ČUVENA CERSKA BITKA Kako je bitku doživeo i opisao naš čuveni arhitekta Aleksandar Deroko
Printscreen

Do 23. avgusta, na slobodnoj srpskoj teritoriji nije ostao nijedan austrougarski vojnik.[32] General 2. srpske armije, Stepa Stepanović je dobio čin vojvode, posle njegovog uspešnog komandovanja u bici. Bitka je dosta uticala na vojnike austrougarske vojske na Balkanu i njihove snage u Crnoj Gori su morali da napuste grad Pljevlja, kojeg su zauzeli 19. avgusta.

Uspeh bitke je privukao svetsku pažnju na Srbiju i doneo joj naklonost u neutralnim i savezničkim zemljama, jer je bitka bila prva saveznička pobeda nad Centralnim silama u Prvom svetskom ratu. Kao posledica, mnogi stranci su došli u Srbiju krajem 1914. nudeći finansijsku, političku, humanitarnu i vojnu pomoć. Novinski članci u odbrani Srbije su postali češći u britanskim novinama, a zemlja je bila toliko cenjena da su određene kulturne grupe u Italiji podržavale ulazak Italije u rat na strani saveznika, koristeći Srbiju i Crnu Goru za primer.

Aleksandar Deroko, koji je bio u 1300 kaplara ostavio je svedočanstvo o Cerskoj bitci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

. „”Prošli smo Ub i našli se u sred Cerske bitke.Popeli su me na visoko drvo. Preda mnom je bio ceo front.U plavom nebu gore,svuda oko mene, bogami prilično blizu, crveno beli oblačići austrijskih šrapnela. U zubima sam držao regletu, i preko kanapa sa čvorićima odmeravao i na milimetarsku hartiju ucrtavao ceo horizont neprijateljskih položaja. Bio sam student prve godine tehnike i umeo sam to. Po tim crtežima su naše baterije dole gađale svaki top svoj sektor. Posle, dalje, polja su bila pokrivena plavim uniformama i vazuh je bio otužno sladunjav od nepokopanih leševa na avgustovskom suncu...Dalje Šabac je celu noć goreo i ja sam pri sveći napravio jedan mali akvarel sa mnogo crvenog plamena na crnoj pozadini.Te noći su naši topovi u Klenku zapalili nekakav magacin sa municijom i voz.Ličilo je na vatromet.”

Komentari(0)

Loading