POBUNA DUŠANA SILNOG I ZATVARANJE UROŠA III Ohrabren od njegove vlastele, mladi kralj Dušan odlučio je da postane vođa pobune protiv oca kralja Uroša III (FOTO)

Lepote Srbije

13:44

Zanimljivosti 0

Prema pisanju Nićifora Grigora 1331. godine mladi kralj Dušan je imao dvadeset dve godine, ali u to vreme se Stefan Uroš III imao je decu i sa drugom ženom, to je unelo strah Dušanu i tako da je odlučio da svrgne kralja uz podršku velikaša.

POBUNA DUŠANA SILNOG I ZATVARANJE UROŠA III Ohrabren od njegove vlastele, mladi kralj Dušan odlučio je da postane vođa pobune protiv oca kralja Uroša III (FOTO)
vikipedija/Ikona Stefana Dečanskog sa anđelom i Sv. Nikolom iz Ohrida (18. vek).

Ipak, domaći izvori govore da je Dušan 1331. imao oko 19 godina. Većina pisaca tvrdi da je zbog postupaka posle pobede kod Velbužda došlo do pobune, jer Uroš III nije koristio veliku pobedu i nije dopustio svojoj vlasteli dobijanje novih teritorija i pljačku u Bugarskoj. Nije jasno da li zahtev kralja Dečanskog Dubrovniku da mu ustupi šest galija, koji je stigao u novembru 1330. godine, a nije ispunjen, imao veze sa sukobom između kralja i mladog kralja u Srbiji, koji postaje vidljiv u januaru 1331. godine. 

POBUNA DUŠANA SILNOG I ZATVARANJE UROŠA III Ohrabren od njegove vlastele, mladi kralj Dušan odlučio je da postane vođa pobune protiv oca kralja Uroša III (FOTO) vikipedija/kivot za mošti Stefana Dečanskog
 

 

Verovatno krajem januara 1331. godine do Dubrovnika su došle vesti o nekakvoj svađi, ili sukobu kraljeva u Srbiji. Dubrovčani su odlučili početkom februara 1331. godine da pišu obojici kraljeva, kako je Dubrovčanima žao da je došlo do sukoba kraljeva u Srbiji i da se nadaju obnovi mira, a izrazili su želje da budu zaštićeni trgovcima iz Dubrovnika i njihova imovina. Vojska Stefana Uroša III Dečanskog upala je u oblast Skadra protiv Dušana u vremenu od februara do aprila 1331. godine, ali Dušan je prešao na drugu stranu reke Bojane i izbegavao otvorenu bitku, a zatim se sastao sa ocem i izmirio u aprilu 1331. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

POBUNA DUŠANA SILNOG I ZATVARANJE UROŠA III Ohrabren od njegove vlastele, mladi kralj Dušan odlučio je da postane vođa pobune protiv oca kralja Uroša III (FOTO) Shutterstock/Tvrđava Zvečani gde je zatočen Stefan Dečanski posle bitke kod Nerodimlja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izmirenje mladog kralja Dušana i njegovog oca u avgustu 1331. više nije moglo da se održi. Dušan je pozvan da se pojavi na kraljevom dvoru, ali prema Danilovom nastavljaču u strahu od kralja, a na nagovor svoje vlastele Dušan se odlučio da sa njegovom vojskom iznenada napadne oca. Pred odluku da krene sa vojskom protiv oca, prema Danilovom Nastavljaču, Dušan je pomislio da ode iz Srbije. Prema pisanju u Danilovom zborniku, Dušan je pozvao svoje bližnje ljude: „Bežimo od njega u strane narode da ne poginemo prevremenom smrću“, ali oni su odbili taj poziv. Dušanu su odgovorili: „Bolje nam je da nam se dogodi i smrt u zemlji naših otaca, nego da se nađemo u tuđoj zemlji kao zarobljenici ili došljaci, a ako nas ne poslušaš, mi, uvećavši se kod roditelja tvoga, i ustavši, ići ćemo ka njemu, a tebe ćemo ostaviti u velikoj žalosti i preziru.”

 

 

Ohrabren od njegove vlastele, mladi kralj Dušan odlučio je da postane vođa pobune protiv oca kralja Uroša III, a u drugoj polovini avgusta 1331. godine pobunjenici su brzo stigli od Skadra do područja Lipljana, to jest kraljevog dvora Nerodimlje. U blizini Nerodimlja se nalazila tvrđava Petrič, koja je služila kao sklonište kralju u slučaju opasnosti i kralj Uroš III je uspeo da pobegne u tvrđavu Petrič, ali se brzo predao, a Dušan se krunisao za kralja 8. septembra 1331. godine u hramu blizu tvrđave Svrčin.

POBUNA DUŠANA SILNOG I ZATVARANJE UROŠA III Ohrabren od njegove vlastele, mladi kralj Dušan odlučio je da postane vođa pobune protiv oca kralja Uroša III (FOTO) vikipedija/Opelo Stefana Dečanskog (ikona iz manastira Dečani)
 

Više od mesec dana posle Dušanovog krunisanja, zatvoreni kralj Dečanski je umro 11. novembra 1331. godine. Anonimni nastavljač Danila zapisao je da je zarobljeni kralj Dečanski odveden sa ženom u tvrđavu Zvečan na severu Kosovskog polja i da je tamo trebalo da bude čuvan, dok se ne izmiri sa Dušanom, ali “kada se niko nije nadao … kralj Uroš III predade duh svoj Gospodu”. “I preneseno bi njegovo telo …, i položiše ga u rukotvorenom njegovom manastiru … Dečani.” Po Danilovom učeniku, zatvoreni Dečanski je umro iznenada, ali nije napisano da li se to desilo nenasilnom smrću, ili je ubijen. Drugi izvori tvrde da je Dušan popustio pred navaljivanjem moćne vlastele i odobrio, ili naredio da se Dečanski pogubi.

Zadužbina kralja Stefana Dečanskog je manastir Dečani u kome počivaju njegove svete mošti. Srpska pravoslavna crkva slavi njegov praznik svakog 11. novembra po julijanskom odn. 24. novembra po gregorijanskom kalendaru.

Izvor: vikipedija

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading