NAJSTARIJI SPOMENIK ISTORIJE U VRANJE Tvrđava za koju se vezuje nekoliko predanja i legendi o Marku Kraljeviću

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Markovo Kale je tvrđava — srednjovekovni istorijski spomenik, koji se nalazi 4,5 km severno od Vranja, na starom putu Vranje–Leskovac..

Markovo kale
Wikipedia

Kale na turskom jeziku znači „tvrđava, grad, utvrđenje, utvrda”. Pored vojnog utvrđenja, Markovo kale je bilo i ljudsko stanište. Bio je to utvrđeni grad sa podgrađem na severnoj periferiji današnjeg Vranja, oko crkve Svetog Nikole i Belog mosta, gde se formiralo prvobitno naselje Vranja kao selo.

Prema predanju, Marko Kraljević je nekada gospodario severnim prostorima iznad Vranja, a samim tim i ovom tvrđavom, pa je tako i dobila ime Markovo kale. Kada je morao da ustukne pred turskom premoći, on je sa svojim konjem Šarcem sa stene, u kojoj je ostao otisak njegovog kopita, preskočio na istočnu planinu. Tu je od jeda zaplakao pa planinu nazvaše Plačevica (danas Pljačkovica).

Kada se sa ove prebacio na zapadnu planinu, kod crkve Svete Trojice se prekrstio i ostade ime planini Krstilovica. U potoku koji protiče podno Markovog grada nalazi se udubljenje gde se navodno kupao, a na obali potoka njegova ogromna furuna (peć).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada su neimari ozidali tvrđavu — kazuje drugo predanje — morali su da ostanu zatvoreni u njoj bez hrane, pošto su zaboravili da ostave otvor za vrata. Kasnije su ih našli mrtve.Osmanski sultan Musa 1412. godine osvojio je Markovo kale i priredio krvav pir:preko leševa ubijenih branilaca tvrđave postavio je trpezu i ručao.Turci su koristili Markovo kale kao tvrđavu i u njoj imali posadu od tridesetak ljudi. Ulažu se napori da razvaline budu konzervirane i zaštićene od daljeg propadanja.

Na sredokraći između Vranja i Markovog kaleta nalazi se, kraj puta, Markova ploča, za koju je, takođe, vezana legenda o Marku Kraljeviću.

 

Komentari(0)

Loading