SKANDAL ZBOG POKRADENOG DIZAJNA NACI PLAKATA "Zli prorok" i bizarni znak na Titovoj štafeti najavio je raspad Jugoslavije? (VIDEO)

Lepote Srbije

18:43

Zanimljivosti 0

Skandal je izbio kada je primećeno da je plakat za štafetu pokradeni dizajn naci plakata Trećeg Rajha. Morali su brzo napraviti novu štafetu. Ona je postala zli prorok...

SKANDAL ZBOG POKRADENOG DIZAJNA NACI PLAKATA "Zli prorok" i bizarni znak na Titovoj štafeti najavio je raspad Jugoslavije? (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Dan mladosti u Jugoslaviji slavio - 25. svibnja, datumom koji je proglašen njegovim rođendanom, iako je Tito bio rođen 7. svibnja. Tom prilikom se cijelom Jugoslavijom nosila Štafeta mladosti, sudionici su je nosili u rukama i trčali s njom diljem cijele države, a ona bi se na 25. svibnja uručivala Titu.

Poslednja Štafeta mladosti potiče iz 1987. godine, a oko njenog dizajna i danas kolaju razne teorije, prema kojima je ona donekle nagovestila krvavi raspad Jugoslavije, pa zbog toga i danas izaziva poseban interes. Naime, te godine dizajn štafete i idejno rešenje plakata za Dan mladosti povereno je ljubljanskom dizajnerskom studiju Novi kolektivizam. Već je i sama štafeta, u obliku građevine na četiri stupa koju je bilo nemoguće nositi, nagovestila drugačiji pristup članova Novog kolektivizma spomenutoj manifestaciji.

Skandal je izbio kada je otkriveno kako je prateći plakat zapravo neznatno izmenjena verzija nacističkog plakata Treći Reicha, Richarda Kleinea iz 1936. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- U početku apsolutno nitko nije prepoznao poveznicu. Najpre se Slovensko omladinsko predsedništvo identifikovalo s našim plakatom, a nakon toga i celokupna omladinska organizacija Jugoslavije. I tadašnji generali su bili zadovoljni. Njima se to jako svidelo. Dobro se sećam jednog generala koji je izjavio kako mu je drago da je na posteru mišićavi mladić, a ne neka apstrakcija. Oni su to zaista voleli i s tim su se identifikovali. No, kada je poveznica otkrivena, nastali su problemi. Bili smo iznenađeni što se podigla takva frka; sve novine su pisale o tome. To nam nije bilo logično jer smo znali koliko se generalima i drugim predstavnicima tadašnjeg jednopartijskog režima naš poster svideo, pojasnio je ovaj događaj Roman Uranjek, član Novog kolektivizma.

SKANDAL ZBOG POKRADENOG DIZAJNA NACI PLAKATA vikipedija
 

 

Kada je postalo jasno da se ovo rešenje slovenske umetničke grupe ne može upotrebiti, za potrebe obeležavanja Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta. Štafeta je morala zadovoljiti sve standarde tako važne manifestacije. Ipak, u njenom izgledu s osam crvenih dioda koje podsjećaju na kapljice krvi i krnjom petokrakom mogli su se prepoznati nagoveštaji događaja koji će usledeti na ovim prostorima devedesetih godina.

SKANDAL ZBOG POKRADENOG DIZAJNA NACI PLAKATA Printscreen/Facebook/Muzej Jugoslavije
 

Inače, Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao Titova štafeta. Prve štafete Tito je preuzeo u Zagrebu, dok je u godinama nakon i do 1956. godine lično primao poslednje nositelje štafete pred Belim dvorom u Beogradu, uz svečani doček na Trgu Republike. Na Titovu inicijativu 1957. godine taj događaj nazvan je Dan mladosti.

Do njegove smrti 1980. godine, štafetu je primao na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret obeležavanju osamdeset i osmog Titovog rođendana, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Sve štafete koje su nošene tokom 42 godine čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Izvor: 24 sata

Komentari(0)

Loading